Peperboll'n, betekent: 'Peperbollen', (pepernoten)
Een oud recept, bewerkt door Bart

Hier eerst het originele recept voor Peperboll'n (de Zeeuwse naam, want zo spreek je het uit).

Breng een halve liter water aan de kook met 1 kilo (zwarte) stroop en 1 kilo honing (of enkel 2 kilo zwarte stroop). Met honing krijg je echter een beter resultaat en het is ook lekkerder.
Meng de kokende massa door 2½ kilo roggebloem tot een taai deeg. Laat dit 3 à 4 dagen rusten.
(Ik heb eigenlijk het idee dat dit niet per sê nodig is.) Laat je het wel rusten dan moet je door er op de slaan en te drukken het deeg weer los krijgen. Daar werd vroeger zelfs een soort paal voor gebruikt. Doe er daarna 2½ lood (= 25 gram) in een beetje water opgeloste potas door (tegenwoordig wordt met meer of minder succes bakpoeder gebruikt), 4 lood (= 40 gram) koolzuur en een half ons anijszaad.
Rol het deeg daarna uit tot 'darmen' van 1½ à 2 cm dikte. Druk die aan de zijkanten in en strijk ze gelijk, maar zorg dat de bovenkant rond blijft.
Snijd ze dan in stukjes van 1½ cm, die er uitzien als 'teerlingen'. Die teerlingen moeten dan door de bloem gerold worden.
Bestrooi een bakblik met bloem en 'gooi' daarna de teerlingen daar osjes op (dus niet netjes neerleggen). Strooi er nog wat bloem over en bak ze dan in een niet te warme oven ongeveer 20 à 30 minuten. (Ik zou 160°C of gasstand 2 proberen, desnoods op de laagste stand).

Je kunt de peperboll'n ook bakken van 2 kilo gezeefde rogge, 6½ ons (korte) tarwebloem, 2 kilo zwarte stroop (of 1 kilo stroop en 1 kilo honing) 7½ lood (= 75 gram) bruine basterdsuiker, een beetje aluin (= dubbelzout van aluminiumsulfaat en kaliumsulfaat), ongeveer ½ liter water en in water opgeloste potas (tegenwoordig vaak vervangen door bakpoeder).

Verdere bijzonderheden: Vermoedelijk is dit recept van Vlaamse afkomst. De stad Kortrijk b.v. is namelijk bekend om zijn 'Peperbollenommegang', op de maandagmarkt van tweede Pinksterdag.
Wellicht is daar nog een bakker (in de Doornikstraat) te vinden, (dit recept stond in een boek van 1967) die jaarlijks zijn winkelraam volpropt met gevulde puntzakken, welke die dag gretig gekocht worden door vooral de oudere mensen, die van heinde en ver naar de markt en de ommegang komen.

Bart van den Berg experimeerde wat en kwam tot een recept voor heerlijke peperbollen.

Maak eerst het deeg van:
50 ml water + 100 gram stroop + 100 gram honing.
Zet dit op een zacht vuurtje om langzaam aan de kook te laten geraken. Doe ondertussen 250 gram tarwebloem in een ronde hoge plastic bak en voeg daar ongeveer 15 gram bakpoeder aan toe en een eetlepel speculaaskruiden.
Als het mengsel aan de kook is, giet het dan heet over de bloem en roer het vervolgens snel om met een pollepel.
Het deeg moet dan tot ongeveer 1 cm dikke rolletjes gerold worden in bloem en daarna worden er met een houten spatel stukjes van 1 cm afgesneden. De stukjes worden dan in een plastic bak gegooid, waarin een beetje bloem ligt, en daarna moet er even flink met de bak rondgeschud worden.

De oven inmiddels voorverwarmen op 150°C (gasstand 2) en de bollen bakken op een kookplaat, bestrooid met bloem, in 15 minuten.
Heerlijk!

Als iemand aan variaties op dit recept kan komen, wil hij die dan aan Bart (en ook aan mij) sturen?
Alvast bedankt.
Het e-mail adres van Bart van den Berg is: bvdberg@svseeds.nl

N.B.:
Tilly schreef:
Ik heb het pepernoten recept uitgeprobeerd en het is inderdaad een lekker recept. Om het iets meer op de harde taaiachtige pepernoten te laten lijken heb ik 125 gr. bloem vervangen voor roggebloem en wat anijs voor de smaak toegevoegd. De pepernoten zijn nu bijna zoals in de winkel.

Terug naar Hollandse en Vlaamse gerechten
Terug naar Succesrecepten van anderen
Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor