Finland
Karelische vleesschotel
Knäckebrood
Konijnfricassee
Zelfgemaakte mosterd

Karelische vleesschotel

300 g rundvlees (liefst van de schouder) - 300 g lamsvlees (liefst van de rug) - 200 g varkensvlees (lever, nieren) - zout - water - uien - versgemalen peper
Indien geen lamsvlees wordt gebruikt, kan men dit vervangen door in totaal 400 g rundvlees en 400 g varkensvlees te nemen.

Alle vlees wordt in kleine stukken gesneden en daarna met het zout, de peper en de gesneden uien in een vuurvaste schotel gedeponeerd, om en om in lagen, maar zó, dat het varkensvlees bovenop ligt. Giet er zoveel water overheen als nodig is om het vlees nét te bedekken. Dek de schotel af en schuif ze in een matig hete oven. Reken 3-4 uur voor het gaar worden.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Knäckebrood

200 g tarwemeel - 250 g roggemeel - 1 afgestreken theelepel zout - 1/2 theelepel suiker - 50 g boter - ca. 375 g lauwwarme melk

Beide meelsoorten met zout en suiker in een kom goed vermengen, de boter in vlokjes daarover verdelen en geleidelijk de melk toevoegen. Het deeg goed kneden tot het heel soepel is en niet meer kleeft. Dan toegedekt op een koele plaats ca. 10 minuten laten rijzen. Vervolgens het deeg op een ingevette bakplaat dun uitstrijken. Het beste doet men dat met een deegrol. Daarna wordt het in stukken van 7 x 14 cm gesneden. Elk stuk wordt verscheidene malen met een vork ingeprikt en in een voorverwarmde oven van 200 C op de middelste richel geschoven. Baktijd ca. 30-40 minuten.
Na het bakken de afzonderlijke stukken direct op een doek leggen, met een andere doek bedekken en laten afkoelen. Goed afgesloten apart bewaren, dus niet bij ander brood!

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Konijnfricassee

200-250 g mager ontbijtspek in plakken van ca. 1/2 cm - 1 middelgroot tam konijn, in stukken - 1/2 liter kippen- of vleesbouillon (van tablet mag) - 2 eetlepels bloem - zout - 1 theelepel zwarte peper - 3 dl kookroom - 1/2 dl witte wijn - 2 eetlepels veenbessencompote - 4 radijsjes

Snijd het spek in reepjes en bak deze in een grote braadpan knapperig uit. Neem het spek uit de pan en leg het apart. Giet het vet op een laagje na weg. Verhit het vet en bak het konijn in porties aan alle kanten goudbruin. Schenk de iets verwarmde bouillon erover en laat het konijn, afgedekt, op matig vuur in ca. 45 minuten gaar worden. Neem het konijn uit de pan en houd het vlees warm. Vermeng de bloem met zout en peper en roer dit geleidelijk door het overgebleven braadvocht in de pan. Voeg de room en wijn toe en breng de saus nog even tot het kookpunt. Temper het vuur en laat de saus iets inkoken. Roer de compote erdoor en voeg het spek toe.
Serveer het konijn met de saus en garneer met tot bloemen uitgesneden radijsjes.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Zelfgemaakte mosterd

1 dl gemalen mosterdzaad - 1 dl suiker - 1 dl room - 1 dl eigeel - 1 theelepel aardappelmeel - 2 theelepels azijn - snufje zout

Meng mosterdzaad en suiker goed door elkaar. Voeg eigeel, room en aardappelmeel toe. Massa onder voortdurend roeren aan de kook laten komen. Laten afkoelen. Dan zout en azijn toevoegen en goed onder de massa roeren.
Deze zelfgemaakte mosterd blijft enkele weken houdbaar in de koelkast.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor