Puerto Rico
Bananenbrood
Geroosterd speenvarken (of varkensvlees) (10-12 pers.)
Gestoofd konijn
Vis met bananen en rijst


Bananenbrood

150 g boter - 160 g bruine (basterd)suiker - 4 eieren - 400 g bananen - 1/4 theelepel zout - merg van 1 vanillestokje - 1/4 theelepel gemberpoeder - 1/4 theelepel kaneel - 350 g tarwebloem - 2 theelepels bakpoeder - 120 g grofgehakte walnoten
Verder: 1 cakevorm 30 cm doorsnede - boter en bloem voor de vorm

De boter met de suiker schuimig kloppen. 1 Ei toevoegen en als het volledig door het botermengsel is opgenomen, ook de andere eieren na elkaar toevoegen. De bananen schillen. Het vruchtvlees met een vork grof prakken en samen met het zout, het vanillemerg, het gemberpoeder en de kaneel door het botermengsel roeren. De bloem met het bakpoeder zeven, de walnoten erdoor mengen en het bloemmengsel door het botermengsel scheppen. De cakevorm met boter invetten en met bloem bestuiven; de overtollige bloem eruit kloppen. Het deeg in de vorm scheppen en de bovenkant gladstrijken. ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven (190° C) bakken. Met een houten prikker controleren of het gebak gaar is. Bedenk daarbij dat het door de bananen moeilijk is om na te gaan of het brood gaar is.

Opmerking: Dit is werkelijk een brood voor alle gelegenheden. Het allerbelangrijkste is dat u rijpe en zoete bananen met veel smaak gebruikt. Ze mogen best wat plekjes hebben en als u de keuze hebt, moet u de kleine appelbananen verkiezen boven de grote bananen, want die hebben wat meer smaak en ze bevatten wat meer zuur. In Puerto Rico wordt bananenbrood bij het ontbijt vaak met boter besmeerd.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Geroosterd speenvarken (of varkensvlees), (10-12 pers.)

10 teentjes knoflook, zeer fijngehakt - 2 eetlepels fijngehakte verse oregano of 1 eetlepel gedroogde - 4 rode Spaanse peper, van zaad ontdaan en fijngehakt - 2-4 eetlepels zout naar smaak - 2 eetlepels zuur sinaasappelsap - 2 eetlepels fijngehakte marjolein en 1 eetlepel gedroogde - 6-8 kg speenvarken, schoongemaakt (of grote stukken varkensvlees)

Vermeng alle ingrediënten behalve het varkensvlees tot een pasta. Was het vlees en snijd er diepe inkepingen in. Druk de kruidenpasta in de gleuven en als u een heel speenvarken hebt in de lichaamsholte. Laat dit een nacht in de koelkast intrekken. Verwarm de oven voor tot 170°. Zet het vlees in een vuurvaste schaal op het rooster en bedek het met alufolie. Laat het 4 tot 5 uur roosteren, bestrijk het af en toe, tot er helder sap uitkomt wanneer een vleespin in het vlees gestoken wordt. Haal het folie eraf en laat het vlees nog eens 20-30 minuten in de oven bruinen. Laat het vlees 10-15 minuten op kamertemperatuur rusten alvorens het aan te snijden.
Serveren met wortelen en gekookte cassave en yammen. Vaak worden er ringen ui, gebakken in wat olie en azijn of citrussap, bij gegeven.

Opmerking: geroosterd varkensvlees is een traditioneel kerstgerecht op Puerto Rico, dat ook vaak thuis wordt klaargemaakt voor feesten en grote gezelschappen. Op het platteland wordt een speenvarken meestal geroosterd boven open vuur, maar het kan ook in de oven klaargemaakt worden.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Gestoofd konijn

Voor vier personen:
2 panklare konijnen van elk ca. 750 g - 2 middelgrote uien - 2 teentjes knoflook - ca. 400 g tomaten - 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie - 4 eetlepels kappertjes - 1 eetlepel kappertjessap - 1 1/2 - 2 dl droge sherry of lichte rum - 2 eetlepels tomatenpuree - 1 theelepel oregano - 1/2 theelepel tijm - zout - 1 theelepel witte peper - 10-12 middelgrote nieuwe aardappelen - ca. 15 gevulde olijven (pimento)

Hak de konijnen in hanteerbare stukken en leg die in een grote braadpan of kasserol. Snipper de gepelde uien en knoflook en voeg deze toe. Dompel de tomaten in kokend water; ontvel ze en hak ze grof. Voeg toe aan de pan met de olie, kappertjes en -sap, de sherry, tomatenpuree, oregano, tijm, zout naar behoefte en versgemalen peper. Laat het geheel afgedekt ca. 1 1/2 uur op laag vuur pruttelen. Voeg dan de geschilde aardappelen toe en kook nog 1/2 uur zachtjes door. Voeg de olijven in de laatste minuten toe.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Vis met bananen en rijst

2 kleine dorades of baarzen (elk 500-600 g), schoongemaakt - 8 ongekookte grote garnalen - 5 rode chilipepers - 10 g verse gember - 3 eetlepels olie - 100 g uien, fijngehakt - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 250 g langkorrelige rijst - 1/2 theelepel kurkuma - 1/2 theelepel verse groene peperkorrels, fijngehakt - 1/2 liter vis- of gevogeltefond - 1 bananenbloem - 400 g niet te rijpe bananen - 2 eetlepels olie - zout - korianderblad

Verwijder de ingewanden van de vissen. Spoel de vissen af onder de koude kraan en dep ze dan droog. Snijd de koppen, staarten en vinnen af. Kerf met een mes langs de middelgraat en maak daarna de filets voorzichtig los. Verwijder de kleine graten met een pincet. Leg de filets met het vel omlaag op een snijplank en steek een scherp mes tussen vel en vlees. Trek de filets in één haal los van het vel. Snijd de filets vervolgens in stukken. Pel de garnalen deels: laat de staartpunten en het laatste stukje van het pantser zitten. Verwijder dan het darmkanaal uit de garnalen.
(Dit alles kunt u natuurlijk ook uw visboer laten doen!!!).
Halveer 1 chilipeper, verwijder het zaad en de zaadlijsten en hak de chilipeper fijn. Schil de gember en snijd hem in dunne plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en chilipeper kort. Voeg dan de gember en rijst toe en schep de rijstkorrels om met het vet tot ze glanzend zijn. Voeg de kurkuma en peperkorrels toe en schenk de helft van de fond erbij. Snijd de bananenbloem overlangs in vieren en voeg de stukken bloem eveneens toe. Laat alles afgedekt 20 minuten zachtjes sudderen. Voeg de rest van de fond toe en laat inkoken tot de rijst de gewenste consistentie heeft.
Pel de bananen en snijd ze in schijfjes van 2 cm dik. Halveer de resterende chilipepers en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Verhit de olie en bak hierin de stukken vis en de garnalen 2-3 minuten. Schep de vis en garnalen door de rijst. Bak de schijfjes banaan en de chilipepers om de beurt. Schep de banaan door de rijst. Maak op smaak met peper en zout.
Garneer de rijstschotel met de gebakken chilipepers en koriander en dien op.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor