250 g boter - 250 g suiker - 2 eetlepels citroenrasp - 1 theelepel vanille-essence - 2 eieren - 500 g bloem - 1 eetlepel bakpoeder - 2 theelepels zout - 2 theelepels nootmuskaat - ca. 5 grote rijpe bananen - 4 eetlepels melk - 4 eetlepels Jamaica-rum (dark) - 4 eetlepels rozijnen zonder pit - 1 eetlepel bloem - 150 g paranoten
Roer in een kom de zachte boter los met de geraspte citroenschil, suiker en vanille-essence tot een crèmige, luchtige massa. Klop de eieren los en roer deze door het beslag. Zeef de bloem met bakpoeder, zout en nootmuskaat boven de kom en vermeng met de boter-eimassa tot een beslag. Pel de bananen, pureer ze met melk en rum in een mengbeker of prak met een vork tot moes. Roer dit door het beslag. Schud de bloem met de rozijnen en roer die samen met de fijngehakte paranoten ook door het beslag. Schep dit in een ingevette cakevorm en strijk de bovenkant met een spatel glad.
Bak het bananenbrood 1-1 1/4 uur in een voorverwarmde oven bij 180° C.
Terug naar de bovenkant van deze pagina
12 kleine drumsticks of kippenvleugeltjes - 4 eetlepels boter - 90 ml plantaardige olie - 60-90 ml Jamaicaanse rum - 2-3 kippenbouillontabletten, verkruimeld - knoflookpoeder naar smaak - versgemalen zwarte peper naar smaak - 4 dl kokosroom - 3 dl room - 220 g kleine paddestoelen, gewassen
Als u kippenvleugeltjes gebruikt: maak die schoon, snijd de kleine vingerachtige uiteinden eraf en gooi ze weg. Snijd ieder vleugeltje doormidden, zodat er een plat stuk en een vlezige mini-drumstick overblijft. Als u drumsticks gebruikt: koop dan heel kleine drumsticks.
Verhit de boter en de olie in een steelpan met dikke bodem. Bak hierin de kipdelen goudbruin en gaar. U kunt ze in kleine hoeveelheden bakken. Leg ze, als alle kipdelen gaar zijn, terug in de pan en temper de warmtebron. Het volgende deel is wat lastig, dus ga voorzichtig te werk. Schenk de rum snel over de kipdelen en strijk een lucifer aan om de rum te ontsteken. Draai de pan voorzichtig, zodat al het vlees geflambeerd wordt (niet onder een in werking zijnde afzuigkap!!). Als de vlammen gedoofd zijn, de kippenbouillontabletten, knoflookpoeder, veel versgemalen zwarte peper, kokosroom en room toevoegen. Roer dit alles goed door en laat het zachtjes pruttelen. Doe de paddestoelen erbij en laat het bij lage tot middelmatige temperatuur pruttelen tot de saus is ingedikt.
Warm opdienen met gekookte rijst vermengd met gemengde kruiden en verse gestoomde groenten naar keuze.
Terug naar de bovenkant van deze pagina
1 snapper (of andere vis met wit vlees) van 2 kg, schoongemaakt - 2 eetlepels limoen- of citroensap - zout en versgemalen zwarte peper - 125 g callaloo*-blaadjes, gewassen en fijngehakt - 1 uitje, zeer fijngehakt - 2 lente-uien, fijngehakt - 2 teentjes knoflook, geplet - 1 Spaanse peper, van zaad ontdaan en fijngehakt
Verwarm de oven voor op 200° C. Leg de vis in een grote kom. Wrijf de binnen- en buitenkant in met limoensap en bestrooi deze met zout en peper. Laat dit even staan terwijl u de overige ingrediënten klaar maakt. Doe de rest van de ingrediënten in een kommetje en meng ze door elkaar. Dep de vis droog. Vul hem met het callaloo-mengsel. Wikkel de vis dan in alufolie. Zet de vis 30-40 minuten in de oven tot het vlees ondoorschijnend is geworden. Haal de vis uit de folie (desgewenst aan tafel) en serveer hem heet.
Opdienen met ver brood of broodjes.
* Callaloo wordt ook wel eens gespeld als 'valaloo', 'calalou', 'callalu' of 'callilu'. Het kan eventueel vervangen worden door tajerblad, spinazie of paksoi.
Terug naar de bovenkant van deze pagina
1 1/2 kg schapenvlees (Op Jamaica wordt meestal geitenvlees gebruikt) - 1 theelepels tabasco - 1 kop fijngehakte uien - olie - zout
- bloem - 1 kop wortelen, in plakjes - 1 kop gehakte tomaten - 4 kopjes heet water
Bestrooi het in stukken gesneden vlees met bloem en zout en braadt het aan in de hete olie. Voeg water toe en laat alle zachtjes sudderen tot het vlees zacht is.
Voeg de tabasco, uien en groenten toe. Laat weer sudderen tot de groenten gaar zijn. Dit alles duurt ca. 2 uur. Voeg zo nodig wat water toe.
Terug naar de bovenkant van deze pagina
|