Ethiopië
Gekruide lamsfilet
Kruidenboter
Vis met scherpe saus


Gekruide lamsfilet

500 g lamsfilet - 3 eetlepels olijfolie - 1 rode ui, in plakken - 1/2 theelepel geraspte verse gember - 2 teentjes knoflook, uit de knijper - 1/2 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt - 1 eetlepel geklaarde boter* of ghee - 2 theelepels berbiri** - zout en versgemalen peper

** berbiri: 1/2 theelepel van elk: chilipoeder, paprikapoeder, gemalen gember, gemalen kaneel, gemalen kardamomzaad en gedroogde basilicum - 1 theelepel knoflookpoeder

Meng voor de berberi alle ingrediënten in een kom en schep ze in een luchtdicht afsluitbaar potje. Berbiri is een aantal maanden op een koele, droge plek te bewaren.

Snijd het vet van het vlees en snijd het vlees in blokjes van 2 cm. Verhit de olie in een grote, zware koekenpan en bak er het vlees en de ui 5-6 minuten in tot het vlees rondom bruin is. Schep er de gember en knoflook en 2 theelepels van de berbiri door. Roerbak 8 minuten op hoog vuur. Voeg de chilipeper toe en breng op smaak met royaal zout en peper. Schep vlak voor het serveren de geklaarde boter of ghee door het gerecht.

* Voor dit recept wordt per traditie geklaarde boter gebruikt. Maak geklaarde boter door ongezouten boter tot tegen het kookpunt te verhitten. Schep vervolgens de naar boven komende vaste bestanddelen af.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Kruidenboter

Ethiopische kruidenboter is onmisbaar bij de bereiding van authentieke Ethiopische gerechten. Ze wordt gebruikt in alle gerechten waarin boter nodig is.

600 g boter - ca. 5 cm fijngehakte verse gember - 1 fijngehakt teentje knoflook - 1 grote zeer fijngehakte rode ui - 1 eetlepel fenegriek - 2 theelepels komijn - 3 theelepels basili-cum - 1 theelepel fijngehakte kardemomzaden - 1 eetlepel oregano - 1/2 theelepel kurkuma

Vermeng de ui, knoflook en gember en zet het mengsel terzijde. Smelt de boter in een ruime pan op laag vuur. Kijk uit dat de kleur niet verandert. Schep het schuim eraf als de boter kookt. Blijf afscheppen tot er geen schuim meer komt. Voeg het uimengsel en alle kruiden toe, en laat, onder voortdurend roeren, nog 15 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en laat ze nog een tijdje staan zodat de kruiden helemaal hun smaak afgegeven hebben. Schenk dan de inhoud van de pan in een plastic voorraaddoos. Laat het mengsel afkoelen. Doe er een deksel op en bewaar de kruidenboter op een koele plaats.
Gebruik de kruidenboter naar behoefte.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Vis met scherpe saus

Nodig:
4 middelgrote moten vis(filet) - 2 kopjes fijngehakte rode ui - 1 kopje spliterwten -3 kopjes water - 1/2 kopje rode pepertjes, in kleine reepjes - 1 kop olie - 1/2 kop wijn - 1/4 theelepel zwarte peper - zout naar smaak

Kook de spliterwten 15 minuten in 3 kopjes water. Voeg de rode pepertjes en de olie toe en roer voorzichtig om. Voeg de wijn toe en laat nog 10-15 minuten zachtjes koken. Strooi er zwarte peper en zout over. Snijd de moten vis in reepjes en dompel die ca. 5 minuten in de hete kokende saus. Houd de visreepjes warm. Laat de saus afkoelen.
Lekker met 'injera' (Ethiopisch brood).
De visreepjes met de koude saus als dipsaus kunnen ook als amuse bij het aperitief geserveerd worden.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor