Senegal
Yassakip
Visragout met rijst


Yassakip

1 1/2 dl vers citroensap - 4 eetlepels moutazijn - 3 uien, in plakken - 4 eetlepels archideolie of plantaardige olie - 1 kg stukken kip - 1 takje tijm - 1 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt - 2 laurierbladeren - 5 dl kippenbouillon (van tablet mag)

Doe het citroensap, de azijn, uien en 2 eetlepels van de olie in een kom en schep om. Doe de stukken kip in een ondiepe schaal en giet het citroenmengsel erover. Dek de schaal af met plasticfolie en laat 3 uur marineren. Verhit de rest van de olie in een grote pan en bak er de stukken kip in 4 tot 5 minuten goudbruin in. Doe de gemarineerde uien bij de kip en bak alles 3 minuten. Voeg marinade, tijm, chilipeper, laurierbladeren en de helft van de bouillon toe. Leg het deksel op de pan en laat ca. 35 minuten sudderen op een matig vuur tot de kip gaar is. Giet er zonodig tijdens het sudderen nog wat kippenbouillon bij. Dien warm op.

Opmerking: u kunt voor een minder wrange saus minder citroensap toevoegen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Visragout met rijst

Voor 6 personen:
4 visfilets (stevig vlees, zoals baars of rode snapper) (500 g) - 2 uien, fijngehakt - 4 eetlepels tomatenpuree - 1 bouillonblokje - 1 chilipeper, fijngehakt - 4 worteltjes - 2 rettichs - 1/2 witte kool - 2 aubergines - 1 courgette - 1 kopje tamarindepasta - 500 g rijst - sap van 1 limoen - 1/2 kopje plantaardige honing

Voor de vulling:
1 bosje peterselie, fijngehakt - 3 teentjes knoflook, fijngehakt - 2 laurierblaadjes - 2 chilipepers, fijngehakt - 1 bouillonblokje - plantaardige olie

Vermeng alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine tot een pasta. Snijd de visfilets open en vul ze met de pasta. Verhit de olie en bak de filets aan beide kanten 1 minuut. Voeg de uitjes toe en roer de met wat water verdunde tomatenpuree erdoor. Voeg het bouillonblokje en het pepertje toe. Laat de vis zo 15 minuten zachtjes stoven. Voeg af en toe wat water toe. Neem de visfilets uit de pan en zet ze warm weg.
Stoof alle kleingesneden groeten gaar in de achtergebleven vissaus. Verdeel de tamarindepasta egaal over een grote schaal. Haal de groenten uit de saus en zet ze eveneens warm weg.
Doe de rijst in de saus en voeg indien nodig wat water toe, zodat de rijst onderstaat. Laat de rijst op een hoge warmtebron 10 minuten koken. Laat vervolgens de rijst op een lagere warmtebron nagaren.
Schep de rijst, de groenten en de vis op de tamarindepasta. Druppel er wat limoensap overheen en dien het gerecht op.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor