Nigeria
Maïsbroodjes (masah)
Visballetjes
Vleesstoofpot, (4-6 pers.)


Maïsbroodjes (masah)

1 eetlepel suiker - 75 ml warme melk gemengd met 75 ml warm water - 2 theelepels gedroogde gist - 500 g maïsmeel - 150 ml plantaardige olie

Los de suiker op in het warme melkmengsel, strooi de gist erover en laat het mengsel op een warme plaats staan tot het begint te schuimen. Doe het maïsmeel in een grote beslagkom en roer het gistmengsel en eventueel wat extra warm water erdoor tot een cakeachtig beslag ontstaat. Verhit een bodem olie in een kleine koekenpan en bak het beslag eetlepel voor eetlepel aan beide kanten licht goudbruin op een matige warmtebron.
Dien de masah op met bloemenhoning.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Visballetjes

Nodig voor zes personen:
250 g kabeljauwfilet - 3-4 eetlepels boter - 3-4 eetlepels bloem - 1/2 liter melk - citroensap - 1/4 tl peperpasta (Afrikaanse winkel) - 2 eieren - paneermeel - 1 bosje peterselie - 1/2 kopje arachideolie

Pocheer de vis in ruim water gedurende 10 minuten. Laat de vis uitlekken en zet hem apart. Verhit de boter. Roer er de bloem doorheen en laat deze goudgeel worden. Voeg al roerende de melk toe en blijf roeren, zodat de saus niet gaat klonteren. Breng de saus op smaak met zout en citroensap. Trek het visvlees met een vork uit elkaar en roer de stukjes met de peperpasta door de saus, die een vrij dikke consistentie moet krijgen. Voeg indien nodig nog wat zout toe. Spreid de vismassa uit op een bakblik of grote snijplank en laat haar afkoelen. Klop de eieren los. Maak balletjes van de vismassa en rol deze door het losgeklopt ei en vervolgens door het paneermeel. Verhit de olie en bak hierin de visballetjes mooi bruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het opdienen met de fijngehakte peterselie
Geef hier witbrood en sla bij.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Vleesstoofpot, (4-6 pers.)

700 g ossenstaart, in porties verdeeld - 500 g runderpoelet - 500 g kipfilet, in blokken - 2 teentjes knoflook uit de knijper - 1 1/2 ui - 2 eetlepels palmolie of plantaardige olie - 2 eetlepels tomatenpuree - 400 g tomaten uit blik - 2 laurierblaadjes - 1 theelepel gedroogde tijm - 1 theelepel gemengde specerijen - zout en versgemalen zwarte peper

Doe de stukken ossenstaart in een grote pan; zet onder water en breng aan de kook. Schep eventueel naar boven drijvend schuim af; leg het deksel op de pan en laat 1 1/2 uur trekken. Giet er zonodig nog wat water bij. Voeg de runderpoelet toe en laat 1 uur sudderen tot het vlees gaar is. Bestrooi intussen de blokken kip met peper en zout en de knoflook. Hak een van de uien grof. Verhit de olie in een grote pan op matig vuur en fruit er de gehakte ui in ca. 5 minuten gaar in. Schep de tomatenpuree erdoor en laat een paar minuten krachtig koken. Schep er de kip door en laat 5 minuten zachtjes sudderen. Doe de tomaten uit blik en de halve ui in de keukenmachine en draai dit tot een puree. Schep dit mengsel om met het kipmengsel en voeg dan de laurierblaadjes, tijm, gemengde specerijen en wat zout en peper toe. Giet er ca. 6 dl van het ossenstaart-rundvleeskooknat bij en laat 30 minuten sudderen. Voeg de ossenstaart en het rundvlees toe. Warm door en breng op smaak met peper en zout. Dien op.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor