Maleisië
Gehaktcurry, 2 personen
Inktvis in een pittige kerriesaus
Tahoe-garnalenballetjes


Gehaktcurry, 2 personen

Nodig voor twee personen
1 ui, fijngesneden - 1 eetlepel olie - 300 g rundergehakt - 1/2 eetlepel geraspte gemberwortel - 1 teentje knoflook, geperst - 1/4 theelepel gemalen kaneel - 1/2 theelepel chilipoeder - 1 eetlepel kerriepoeder - 1 dl volle yoghurt - 250 g sperziebonen, in stukjes van 2 cm - peper en zout - 1 ciabatta (langwerpig Italiaans brood) - 2 eetlepels fijngesne-den koriander of peterselie

Ui in olie ca. 5 minuten bakken. Gehakt toevoegen en in ca. 5 minuten rul bakken. Gember, knoflook, kaneel, chilipoeder, kerrie en yoghurt erdoor roeren en ca. 15 minuten zacht bakken. Intussen sperziebonen in ruim water met zout in 5-10 minuten beetgaar koken. Bonen door gehaktmengsel roeren en met peper en zout op smaak brengen. Ciabatta iets uithollen en currymengsel in brood serveren. Koriander of peterselie erover strooien.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Inktvis in een pittige kerriesaus

Nodig
2-3 sjalotjes -2 theelepels knoflook, fijngehakt - 1 1/2 theelepel trassi - 8 gedroogde rode pepertjes, geweld en ontpit - 1-1 1/2 eetlepel ketoembar (koriander) - 3 theelepels djinten (komijn) - 45 g gedroogde kokossnippers - 1 theelepel koenjit (kurkuma) - 4-5 eetlepels kokos- of arachideolie - 6 schijfjes verse gember - 1 stengel sereh (citroengras), in de lengte gehalveerd - 3 citrusblaadjes - 5 dl dikke kokosmelk - zout en versgemalen zwarte peper - 750-800 g schoongemaakte inktvis, afgespoeld en in stukjes sneden

Draai in een keukenmachine een gladde pasta van de sjalotjes, knoflook, trassi, pepertjes, ketoembar, djinten, kokossnippers en koenjit. Verhit de olie in een pan of wok en fruit de kruidenpasta er 3 minuten in. Doe er gember, citroengras, citrusblaadjes, kokosmelk en zout en peper (naar smaak) bij. Breng het geheel aan de kook; temper het vuur en laat het 3-4 minuten al roerend pruttelen. Voeg de inktvis toe en laat hem 3-4 minuten stoven tot het visvlees beetgaar is.
Als inktvis te lang wordt gekookt, smaakt hij niet zo goed omdat hij taai wordt.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Tahoe-garnalenballetjes

750 g tahoe (3 blokjes) - 250 g gepelde garnalen - 2 sjalotjes - 2-3 teentjes knoflook - 1 kleine prei - 1 1/2 eetlepel rijstebloem - 1 groot ei - zout - 1 theelepel versgemalen zwarte peper - olie om te frituren - 2 eetlepels fijngehakte peterselie of kervel
saus:
3 dl bouillon (van tablet mag) - 3 gepelde tomaten (blik) - 2 sjalotjes of 1 ui - 2 teentjes knoflook - 1 theelepel geraspte gemberwortel - 1 1/2 eetlepel lichte Chinese sojasaus - 1 eetlepel citroensap - 2-3 theelepels suiker

Snijd de tahoe in grove stukken en doe deze in een keukenmachine of blender. Kijk de garnalen na op achtergebleven schalen; spoel ze kort onder koud water en laat ze uitlekken. Voeg ze aan de tahoe toe. Pel de sjalotjes en teentjes knoflook en hak ze grof. Maak de prei schoon en snijd ook deze in grove stukken. Voeg sjalot, knoflook en prei toe met de rijstebloem, het losgeklopt ei, peper en zout. Draai tot een mooie, egale en smeuïge puree en vorm hiervan balletjes ter grootte van een kleine pruim. Verhit de olie in een frituurpan met mand en bak de balletjes in porties snel goudbruin en gaar. Schep ze met een schuimspaan eruit en laat ze op een met keukenpapier belegde schotel uitlekken. Houd ze warm. Verwarm voor de saus de bouillon in een steelpan met dikke bodem. Hak de tomaten fijn en voeg ze toe. Pel de sjalotten en knoflook en snipper ze zeer fijn. Voeg ze met de gember toe en roer even door. Schenk de sojasaus en het citroensap erbij en breng op smaak met suiker. Roer tot de suiker is opgelost en de saus warm is, maar niet kookt. Schenk de saus over de balletjes uit en serveer direct, bestrooid met peterselie.
Lekker met gekookte rijst.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor