Togo
Gestoofde tilapia in pepersaus, (Tilapia étuvée)
Hamlappen met garri (6 pers.)
Okrasoep, voorgerecht (6 pers.)


Gestoofde tilapia in pepersaus, (Tilapia étuvée)

Voor 6 personen:
6 tilapia's (of roodbaarzen) - zout - 5 uien, fijngehakt - 4 tomaten - 1/2 theelepel peperpasta (Afrikaanse winkel) - 1/2 kopje arachideolie - peper en zout

Bestrooi de schoongemaakte vissen met zout en leg ze in een pan met een klein laagje water. Doe het deksel op de pan en stoof de vis 10 minuten. Haal vervolgens de pan van het fornuis. Verhit de olie en fruit de uitjes hierin gedurende 5 minuten. Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze bij de uitjes. Laat ze op een lage warmtebron 10 minuten stoven. Roer de peperpasta door de saus en schenk deze over de vis. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat alles nog 15 minuten pruttelen tot de saus goed is ingekookt.
Schep het gerecht op een schaal en dien het heet op.

Terug naar de bovenkant van deze paginaHamlappen met garri, (6 pers.)

Voor 6 personen:
400 g hamlappen - 200 g witte bonen - 8 uien, fijngehakt - 4 tomaten - 300 g garri - palmolie

Laat de bonen een nacht weken en kook ze de volgende dag in ruim water gaar. Verhit de olie en braad het vlees hierin aan. Bestrooi het met peper en zout en doe het deksel op de pan. Laat het vlees 1 uur smoren. Voeg de uitjes en de in vieren gesneden tomaten aan het vlees toe en vervolgens de gare bonen. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat het onder voortdurend roeren zachtjes koken tot de saus een mooie oranje kleur heeft verkregen. Laat het gerecht iets afkoelen.
Verwarm 1-2 kopjes warm water met wat zout en schenk dit langzaam over de garri. Schep de garri goed om. Garri moet vochtig zijn en mag beslist niet te nat worden. Laat de garri 30 minuten wellen. Maak de garri los met een vork. Giet de lauwe vleessaus erover en roer deze goed door de garri. Voeg indien nodig nog wat zout toe.

Terug naar de bovenkant van deze paginaOkrasoep, voorgerecht (6 pers.)

Voor 6 personen:
350 g runderpoelet - 24 okra's - 6 tomaten - 3 uien, fijngehakt - 2 chilipepers, fijngehakt

Snijd de okra's in stukjes en de tomaten in vieren. Breng 1 liter water aan de kook met een mespuntje zout. Voeg achtereenvolgens de runderpoelet, de okra's, de tomaten, de uitjes en de chilipeper toe en laat alles ca. 10 minuten op een hoge temperatuur koken. Laat de soep vervolgens nog 10 minuten op een lage warmtebron gaar worden. Geef hierbij stokbrood of fufu: een knollenpuree, die u als volgt maakt: Schil 1 kg maniok, yammen of zoete aardappelen en snijd ze indien nodig in stukken of plakken. Kook ze gaar in lichtgezouten water en pureer ze vervolgens in de keukenmachine.

Tip: Maniok, yammen of zoete aardappelen zijn in Nederland niet overal te verkrijgen. Daarom bedachten West-Afrikanen, die hier in Nederland wonen, een redelijk alternatief voor hun zo geliefde fufu: de imitatie-fufu: meng daarvoor 3 kopjes aardappelpuree en 1kopje aardappelmeel met wat koud water en voeg wat zout naar smaak toe. Laat dit langzaam warm worden. Zet de warmtebron middelhoog en voeg onder voortdurend roeren kokend water toe, tot de puree een gladde, maar stevige consistentie heeft gekregen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor