Marokko
Gebakken vissteaks, (Espada B'Noua)
Keftaballetjes met uien
Vermicellisoep, voorgerecht


Gebakken vissteaks, (Espada B'Noua)

Eigenlijk moeten de steaks volgens het originele recept van een zwaardvis zijn, maar die zijn bij ons moeilijk te verkrijgen. Tonijnsteaks zijn ook heel smakelijk en zeker in goede viswinkels te koop. Als u toch zwaardissteaks kunt krijgen, genieten die de voorkeur.

Nodig:
4 tonijnsteaks, elk 200 g (diepvries) - zout - 80 g boter - 100 g gehakte amandelen - versgemalen zwarte peper - 1/8 liter vers citroensap

De stukken vis half ontdooien, met zout bestrooien en 10 minuten laten intrekken. De helft van de boter in een koekenpan verhitten en daarin de amandelen lichtbruin bakken. Ca. de helft van de amandelen uit de pan nemen, het vet eraf laten druipen. De andere amandelen opzij schuiven en de tonijnsteaks in de boter bakken. De nog overgebleven boter in vlokjes op de vis leggen en de uit de pan gehaalde amandelen erop leggen. Daarop het citroensap sprenkelen en nu alles op een flink vuur nog even aan de kook laten komen. Vlam temperen en met deksel op de pan alles nog 10 minuten laten stoven.
De vissteaks op een voorverwarmde schaal leggen en de amandelen erop scheppen. Bij de vis kan witbrood of rijst worden gegeven. De vis is zo sappig dat er niets bij hoeft te worden gedronken.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Keftaballetjes met uien

500 g lamsgehakt - 250 g gezeefde tomaten - 2 uien - 3 eetlepels paneermeel - 1 ei - 1 teentje knoflook - 1 theelepel paprikapoeder - 1 mespunt chilipoeder - 2 mespunten komijnpoeder - 1 mespunt kurkuma - 4 eetlepels olie - peper en zout

Boven het gehakt de knoflook uitpersen, specerijen, zout, ei en paneermeel toevoegen. Alles goed mengen en van het gehaktdeeg kleine balletjes maken. Uien fijnsnipperen. Olie verhitten en de gehaktballetjes rondom gaar bakken. Uit de pan nemen en warm houden. Ui in bakvet aanfruiten en de gezeefde tomaten toevoegen. Laten koken tot een gebonden saus ontstaat en op smaak brengen met peper en zout. De saus over de gehaktballetjes schenken en serveren met rijst.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Vermicellisoep, voorgerecht

500 g lamsvlees, in kleine stukken - 5 lamsbotten met nog wat vlees eraan - 5 uien, gesnipperd - 1 theelepel peper - 1/2 theelepel saffraan - boter - 1/2 glas olie - 500 g vermicelli - 4 tomaten - zout

Doe het vlees, de uien, de botten, en de geschilde en in vieren gesneden tomaten in een pan. Voeg een klont boter toe, de olie, peper en zout, en de saffraan. Schenk eveneens 2 liter water in de pan. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 1 uur zachtjes koken. Twintig minuten voor serveren giet u 3/4 van de bouillon (zonder groenten en vlees) in een andere pan. Voeg daar 1 liter water, 1 klont boter en de vermicelli aan toe en breng aan de kook. Laat het al roerend daarna nog 5 minuten doorkoken. In principe moet de vermicelli al de bouillon opgenomen hebben. Doe de inhoud van deze pan bij de andere, waar u de botten uit verwijderd hebt. Warm nog even goed door en serveer direct.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor