Tunesië
Bonen met uien en tomaten
Couscous met kip, lams- en rundvlees
Geitenragout
Gevulde dadels
Harissa (scherpe specerijenpasta)
Kip met gevulde olijven
Kipfilet met eieren (Tasjien)
Kruidige gehaktballetjes (Kafta)
Lamsvlees uit Tunis
Paprika-tomatensalade
Plat brood
Salade met kaas en tonijn op sneetjes brood
Sinaasappelbeignets
Stoofpot met lamsworstjes
Zeevruchtenflapjes

Bonen met uien en tomaten

Voor 4 personen:
300 g witte bonen, een nacht geweekt - 2 uien, fijngehakt - 2 eetlepels olie - 2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden - 4 tomaten, ontveld en kleingesneden - 1 theelepel paprikapoeder - snufje cayennepeper - zout en zwarte peper - 2 eetlepels peterselie, fijngehakt

Spoel de bonen af, doe ze in een pan met vers ongezouten water en kook ze tot ze haast gaar zijn.
Verhit de olie in een andere grote pan en bak de uitjes tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg het knoflook toe en bak nog 2 minuten. Voeg de kleingesneden tomaten toe en laat ze 5 minuten sudderen. Schep de bonen met 1 1/4 dl kookvocht erdoor. Breng op smaak met paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper. Voeg de peterselie toe (of gebruik deze als garnering). Schep alles goed om en laat het gerecht 15-20 minuten sudderen, tot de bonen gaar zijn.
Serveer deze schotel koud of warm.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Couscous met kip, lams- en rundvlees

Nodig voor 6 personen
750 g couscous (in pakken in de handel) - 3 liter water - 2 theelepels zout - 9 eetlepels olijfolie - 250 g mager schapenvlees - 250 g rundvlees (muis) - 4 uien - ½ liter warme bouillon - 4 kipfilets - 250 g kikkererwten (een nacht van te voren in de week gezet) - 200 g sperziebonen - 250 g wortelen - 250 g koolrabi - 3 groene paprika's - 200 g courgette - 200 g prei - 150 g boter - 6 tomaten - 3 teentjes knoflook - zout - komijn - cayennepeper - chilisaus - kaneel

De couscous op een grote platte schaal uitspreiden. Zout in 2 liter water doen en ½ liter daarvan op de couscous sprenkelen. De overige 1½ liter apart houden. 1 eetlepel olie op de couscous sprenkelen en alles zolang met de hand mengen tot alle water en olie opgenomen zijn. De couscous onder een schone doek 20 minuten bij kamertemperatuur laten wellen.
In die tijd het schapen- en rundvlees afspoelen, droogdeppen en in blokjes snijden. In een pan 6 eetlepels olie verhitten en daarin het vlees 6 minuten aan alle kanten bakken. Na 5 minuten de geschilde, gesnipperde uien toevoegen. De bouillon erbij gieten en alle met het deksel op de pan 50 minuten zachtjes laten trekken.
Kipfilet in stukjes snijden en in de nog overgebleven 3 eetlepels olie aan alle kanten knapperig bruin bakken. Kipstukjes 20 minuten voor het einde van de baktijd van het schapen- en rundvlees daaraan toevoegen, samen met de bakolie.
De geperforeerde inzetbak van een snelkookpan (of een stevige zeef of vergiet) bedekken met een stuk neteldoek. De couscous hierin leggen. De achtergehouden 1½ liter water met zout in de pan doen en aan de kook brengen. De couscous ca. 40 minuten in een open pan gaar laten stomen, daarna op een grote schaal overdoen en er met de vingers kleine balletjes van draaien. Vergiet of rooster weer op de pan zetten boven het kokende water (zo nodig nog water erbij doen) en telkens een handjevol couscous erin leggen terwijl men de bolletjes tussen de handpalmen wrijft. Als alle couscous op het rooster ligt, nog 20 minuten zachtjes laten stomen.
Intussen de groenten klaarmaken. De kikkererwten in hun weekwater ca. 1 uur koken. Sperziebonen afhalen en eventueel breken. Koolrabi eerst in vieren en dan ook in plakken snijden. Geschrapte wortelen in plakken en paprika's in stukjes snijden. Courgette in plakken verdelen. Preien in ringen snijden.
In een pan 75 g boter verhitten, hierin de groenten even fruiten en dan ¼ liter bouillon erop gieten. Deksel op de pan en alles nog 20 minuten laten stoven.
De tomaten in stukjes snijden, de geschilde teentjes knoflook fijnhakken en op zout kneuzen. Na 10 minuten aan de groenten toevoegen.
Het vlees en de groenten pittig kruiden met zout, komijn, cayennepeper en chilisaus. De gare couscous op een grote, vrij platte schaal overdoen en de nog overgebleven 75 g boter erdoor roeren. Erwten afgieten. Nu de groenten, het vlees en de erwten mooi op de berg couscous verdelen.
Het kookvocht van vlees en groenten vermengen met de resterende bouillon en deze flink kruiden met cayennepeper en chilisaus. Een beetje hiervan op de couscous gieten, de rest apart erbij geven. Ten slotte nog kaneel op de couscous strooien (in Tunesië worden er ook nog gemalen rozenblaadjes op gestrooid). Zo warm mogelijk serveren.
Couscous wordt zonder bijgerechten en met de handen gegeten, maar met lepel en vork gaat dit ook goed. In Tunesië wordt er karnemelk of zure melk bij gedronken.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Geitenragout

Voor 4 personen:
1,4 kg geitenvlees (rug en borst, met been) - 120 g uien - 3 teentjes knoflook - 30 g wortelpeterselie - 1 dl olijfolie - zout en versgemalen peper - 15 g bloem - 4 dl witte wijn
verder: 400 g venkel - 400 g doperwten (150 g netto) - het sap van 2 citroenen - 2 eidooiers - 1 eetlepel fijngehakte munt
bovendien: wat fijngehakt venkelgroen - 1 eetlepel gehakte bladpeterselie

Verdeel het vlees met been in ca. 3 cm grote stukken. Pel de uien en knoflook en hak beide fijn. Spoel de wortelpeterselie af onder de kraan en hak hem vervolgens fijn.
Verhit de olie in een ruime pan en braad er de stukken vlees rondom in aan. Bak daarna de uien, knoflook en de stukken wortelpeterselie kort mee, tot de groenten glazig zijn. Breng op smaak met zout en peper. Bestuif dan alles met de bloem, roer alles goed door elkaar en laat 1-2 minuten bakken. Giet er de wijn bij. Breng die onder voortdurend roeren aan de kook. Draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat de inhoud van de pan 40-50 minuten smoren.
Was de venkel onder de koude kraan en dep hem dan droog met keukenpapier. Verwijder vervolgens de steelaanzet en het groen, waarbij u iets van het groen apart houdt. Snijd de knollen in vieren. Doe de stukken venkel na 20 minuten smoren bij het vlees en laat ze verder meesmoren. Dop de erwten, blancheer ze in kokend, gezouten water en laat ze dan schrikken onder de koude kraan. Doe de erwten de laatste 5 minuten van de smoortijd in de pan.
Klop het citroensap met de eidooiers schuimig en meng er daarna de munt door. Neem de ragout van het vuur en roer er het dooiermengsel door. Laat kort zonder deksel doorwarmen zonder de saus te laten koken, omdat de saus dan zal gaan schiften.
Schep de ragout op voorverwarmde borden en bestrooi met het apartgehouden venkelgroen en de peterselie.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Gevulde dadels

Nagerecht voor 4 personen:
250 g gepelde amandelen (zonder bruin vlies) - 500 g suiker - 2 cl rozenwater (drogist, apotheek) - 500 g verse dadels - 1/4 liter water - snufje wijnsteenpoeder (drogist) - 150 g grove suiker

De amandelen met 300 g suiker en rozenwater in een keukenmachine overdoen en heel fijn pureren tot een gladde pasta.
De dadels in de lengte op de 'kerf' insnijden en de pit eruit halen. In de ontstane holte een dubbele hoeveelheid amandelpasta doen.
200 g suiker met het water en de wijnsteenpoeder aan de kook brengen en al bruisend tot een dikke siroop inkoken. Iets laten afkoelen.
Elke dadel aan een tandenstoker steken en door de siroop halen. Ze daarna door de grove suiker wentelen en op een groot stuk alufolie leggen. Een vel boterhampapier erop leggen en ze minstens 24 uur bij kamertemperatuur laten drogen.
De dadels stervormig op een glazen plateau leggen en zo presenteren. Omdat de dadels erg zoet zijn, er gewone thee of pepermuntthee bij serveren.

Variatie:in plaats van amandelen ongekleurde pistaches nemen voor een mooie groene kleur van het gerecht.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Harissa (scherpe specerijenpasta)

Deze specerijenpasta, op basis van chilipeper, heeft een uitgesproken scherpe smaak en wordt veel gebruikt in de keuken van Marokko, Algerije en Tunesië.
Harissa wordt als bijgerecht opgediend in een apart schaaltje en gebruikt om stukken gegrilld vlees of vlees van de barbecue in te dopen. Harissa wordt ook door soepen en stoofpotten geroerd of aan de saus voor couscous toegevoegd. Soms wordt harissa aan verse tomatensaus toegevoegd en als dip voor kebabs of snacks geserveerd.
Volle yoghurt met harissa is een uitstekende marinade voor varkensvlees en kip.

Voor 120 ml hebt u nodig:
12 gedroogde chilipepers - 1 eetlepel korianderzaad - 2 theelepels komijnzaad - 2 teentjes knoflook - 1/2 theelepel zout - 4-6 eetlepels olijfolie

De steeltjes van de chilipoeder snijden en enkele zaadjes verwijderen. De chilipepers 30 minuten in warm water weken tot ze zacht zijn. Intussen de koriander met de komijn in een koekenpan roosteren tot het aroma vrijkomt.
Het knoflook met het zout fijnwrijven, de uitgelekte chilipepers toevoegen en het mengsel tot een pasta wrijven. De specerijen erdoor mengen en de olie er geleidelijk door kloppen tot het de dikte van mayonaise heeft.
De harissa direct gebruiken of in een potje overdoen en met een laagje olie bedekken om uitdrogen te voorkomen. Maximaal 3 weken houdbaar in de koelkast.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Kip met gevulde olijven

Voor 4 personen:
1 kip van ca. 1 kg - 250 g grote groene olijven - 3 eetlepels tomatenpuree - 4 teentjes knoflook - 3 eetlepels olijfolie - 1 eetlepel gemalen koriander - 3 laurierblaadjes - zout
vulling: 100 g gehakt - 1/2 eetlepel gehakte ui - 1 eetlepel gehakte peterselie - 1/2 boterballetje - iets minder dan één eiwit - zout en peper

Snijd de kip in stukken en was ze zorgvuldig. Wrijf ze in met zout en de gemalen koriander.
Verwarm de olie in een braadpan en laat hierin de teentjes knoflook goudbruin worden. Meng de tomatenpuree met 2 glazen water en giet dit mengsel bij de olie. Voeg de stukken kip en de laurierblaadjes toe. Doe het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes sudderen.
Doe in een andere pan een half glas water, een klein beetje boter en het gehakt dat u op smaak heeft gebracht met het zout, de peper en de fijngehakte ui. Laat dit koken totdat het water geheel verdampt is. Voeg vervolgens de resterende boter toe en de gehakte peterselie en laat nog 2-3 minuten koken. Meng deze vulling met het eiwit.
De olijven ontpitten zonder ze kapot te maken en de vulling erin doen. Als de kip gaar is, de gevulde olijven in de saus doen, het vuur even hoog zetten totdat de saus net aan de kook is; van het vuur afhalen en direct serveren.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Kipfilet met eieren (Tasjien)

Voor 4 personen:
400 g kipfilet - ½ bosje peterselie - 4 aardappelen - ½ theelepel kurkuma - 5 - 6 eieren - 25 g boter - 1 eetklepel paneermeel - zwarte peper en zout - paprikapoeder

Snijd de kipfilet in stukjes. Pocheer de kipfilet in water. Was de peterselie en snijd hem fijn. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Doe alle ingrediënten in een kom, als laatste de eieren. Roer alles goed door elkaar. Beboter een vuurvaste schaal en vul deze met het mengsel. Bestrooi het tot slot met het paneermeel. Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4-5. Bak het gerecht gaar in ongeveer 45 minuten.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Kruidige gehaktballetjes (Kafta)

Voor 4 personen:
500 g rundergehakt - 250 g gezeefde tomaten - 1 kleine courgette - 3 eetlepels paneermeel - 1 ei - 1 ui - 1 teentje knoflook - 1 theelepel paprikapoeder - 1 mespunt chilipoeder - 2 mespunten djinten (komijnpoeder) - 1 mespunt koenjit (kurkuma) - 4 eetlepels olie - zout en peper

Knoflook boven het gehakt uitpersen. Specerijen, zout, ei en paneermeel toevoegen. Alles goed mengen en van het gehaktdeeg kleine balletjes maken. Uien snipperen, courgette wassen en in kleine blokjes snijden.
Olie verhitten en de gehaktballetjes rondom gaar bakken. Uit de pan nemen en warm houden. Ui en courgette in het bakvet kort aanfruiten en de gezeefde tomaten toevoegen. Laten koken tot een gebonden saus ontstaat en op smaak brengen met zout en peper. De saus over de gehaktballetjes gieten en het gerecht serveren met rijst.

Opmerkingen:
In het originele recept voor deze kafta staat lamsgehakt. Als uw slager die in huis heeft, geniet die gehaktsoort de voorkeur. Koop anders mager rundergehakt. Dat is een prima alternatief en net zo mager.

Weet u hoe uw gehakt net die andere apart smaak krijgt? Welnu, door er een eetlepel fijngehakte peterselie aan toe te voegen. Probeert u het maar eens bij deze Tunesische gehaktballetjes. Misschien smaakt uw oer-Hollandse gehaktbal dan voortaan ook anders ...

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Lamsvlees uit Tunis

Voor 4 personen:
25 g boter - 3 eetlepels olijf-, zonnebloem- of maïsolie - 1 kg lamslappen, in flinke blokken gesneden - 2 uien, gepeld en kleingesneden - 3 teentjes knoflook, uitgeperst - 2 tomaten, ontveld en in stukjes gesneden - 2 eetlepels tomatenpuree - 1 eetlepels paprikapoeder - zout en versgemalen zwarte peper - kaneel - 750 g courgettes, schoongemaakt en in plakken gesneden - 2 eetlepels citroensap - 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Verhit de boter en de olie in een grote pan en bak hierin het vlees rondom lichtbruin. Voeg de uien en het knoflook toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg de tomaten, de tomatenpuree, het paprikapoeder en wat zout, peper en een snufje kaneel toe. Schep het geheel goed om en laat het nog 2 minuten bakken. Voeg zo veel water toe dat het vleesmengsel net onderstaat. Breng het geheel aan de kook, temper de hittebron en leg het deksel op de pan. Laat het vlees 45 minuten zachtjes stoven.
Kook de courgetteplakken 10 minuten in een pan water met wat zout. Laat de courgettes uitlekken. Voeg de halfgare courgette en het citroensap toe aan het vlees en laat het gerecht, zonder deksel op de pan, nog ca. 15 minuten zachtjes doorstoven tot het vlees en de groente gaar zijn en het stoofvocht gedeeltelijk is ingekookt. Breng de stoofschotel zo nodig op smaak met wat zout en peper en strooi er de fijngehakte peterselie over.
Geef er rijst en stokbrood bij.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Paprika-tomatensalade

Voor 4 personen:
750 g groene paprika's - 2 pepertjes - 2 uien - 3 teentjes knoflook - 6 eetlepels olijfolie - 500 g stevige, rijpe tomaten - zout en versgemalen zwarte peper - 2 theelepels fijngehakte basilicum

Was de paprika's en de pepertjes, droog ze goed af en leg ze op een bakplaat of op het ovenrooster dicht onder de hete grill en laat ze onder regelmatig omkeren zo lang grillen, tot het velletje donker wordt en openspringt.
Schil de uien en het knoflook, hak ze fijn en roer ze door de olijfolie.
Trek het velletje van de paprika's en de pepertjes, halveer ze, haal steelaanzetten, zaadlijsten en pitjes weg en snijd de helften in blokjes.
Kerf de tomaten met een scherp mesje kruiselings in aan de onderkant. Leg ze 30 seconden in kokend water en meteen daarna in ijskoud water. De tomaten moeten de schrik van hun leven krijgen. Daarna laten ze zich gemakkelijk ontvellen. Haal daarna de steelaanzet weg en snijd het vruchtvlees in blokjes. Roer de pitjes en het uitgelekte sap door de olijfolie.
Schep paprika, pepertjes en tomaten met zout en peper door elkaar en giet de oliedressing erover. Laat de salade 1/2 uur in de koelkast rusten en strooi er voor het serveren het basilicum over.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Plat brood

Voor 2 broden:
2 theelepels gedroogde gist - 250 g tarwegriesmeel - 250 g witte bloem - 1 1/2 theelepel zout - 1 1/4 dl olijfolie - 1 eidooier

Schenk 1 dl handwarm water in een kom en strooi de gist erin. Laat dit ca. 5 minuten staan, roer het daarna goed door tot de gist is opgelost.
Meng griesmeel, bloem en het zout en doe het mengsel in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel en de olijfolie. Voeg nog ca. 3/4 dl water toe en roer alle ingrediënten door elkaar tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed het ca. 10 minuten tot het glad en soepel is. Doe het deeg in een met olie ingewreven kom en laat het deeg afgedekt met een doek 1-1 1/2 uur rijzen op een lauwwarme plek tot het volume verdubbeld is. Druk het daarna in en laat het ca. 10 minuten rusten.
Deel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een plat brood van ca. 18 cm doorsnede en 2 1/2 cm dik. Leg de broden op een bakplaat, dek ze af met een doek en laat de nogmaals 30-45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de broden met het dooiermengsel. Prik de broden met een houten prikker regelmatig in en bak ze in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin in het midden van de oven. De broden zijn gaar als u een hol geluid hoort, wanneer u op de onderkant klopt. Laat de broden op een rooster afkoelen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Salade met kaas en tonijn op sneetjes brood

Voorgerecht voor 4 personen:
12 sneetjes wit stokbrood of Tunesisch plat brood (het brood mag niet al te vers zijn) - 4 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels azijn - 1 eetlepel water - zout - gemalen karwij - cayennepeper - 4 hardgekookte eieren - 150 g schapenkaas - 250 g tonijn uit blik - 12 zwarte olijven - 2 eetlepels kappertjes

De sneetjes brood in een marinade leggen van olijfolie, azijn, water en kruiderijen en ze daar een paar minuten laten intrekken.
Dan per persoon 3 sneetjes op een bord leggen. Eieren pellen en in plakjes snijden. Het brood ermee beleggen. De kaas in kleine blokjes snijden. Tonijn laten uitlekken en met een vork uit elkaar halen. Beide ingrediënten ook over de sneetjes verdelen.
Olijven ontpitten en het brood ermee garneren. Kappertjes erop strooien en direct serveren.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Sinaasappelbeignets

In onze koelere streken dient u bij aankoop van de sinaasappels zeer kieskeurig te zijn, omdat voor dit gebak echt alleen maar werkelijk onbespoten vruchten in aanmerking komen. Koop ze bij voorkeur dus bij een vertrouwde groenteman. Afhankelijk van de grootte zijn voor het hieronder volgend recept 2-3 sinaasappels nodig.

Voor 20 beignets:
voor het beslag: 2 eieren - 1 eidooier - 4 eetlepels plantaardige olie - 4 eetlepels sinaasappelsap - 3-4 theelepels geraspte sinaasappelschil - 50 g suiker - 1 pakje bakpoeder - 350 g bloem
voor de siroop: 1/2 liter water - 2 eetlepels citroensap - 350 g suiker - 3-4 eetlepels sinaasappelsap - 60 g honing - 2 eetlepels sinaasappelraspsel
bovendien: plantaardige olie om te frituren

Klop de eieren, de eidooier, de olie, het sinaasappelsap en -raspsel en de suiker met een garde krachtig door tot een glad mengsel ontstaan is. Meng er al kloppend geleidelijk de met bakpoeder gemengde, gezeefde bloem door. Blijf kloppen tot het beslag van de lepel glijdt en voeg indien nodig nog wat bloem toe. Dek de kom af met een doek en laat het beslag minstens 30 minuten rusten.
Breng voor de siroop in een pan al roerend het water met het citroensap en de suiker aan de kook en laat de suiker volledig oplossen. Laat de siroop in een open pan in ca. 5 minuten zo veel inkoken dat een in ijswater geschonken druppeltje onmiddellijk tot een balletje stolt. Draai het vuur dan lager en voeg er al roerend het sinaasappelsap, de honing en het sinaasappelraspsel aan toe. Laat de siroop nog een 5 minuten sudderen, dek de pan af en zet weg.
Verhit de olie in een friteuse tot 175 °C. Vorm het beslag met dik met bloem bestrooide handen tot een losse bal. Verdeel hem in 20 even grote porties en kneed elke portie tot een balletje met een doorsnede van ca. 5 cm. Druk ze iets plat en prik er in het midden met een met bloem bestoven vinger of de steel van een pollepel een gat in. Schep per keer 2-3 beignets in de kokende olie, laat ze ca. 5 minuten bakken en draai ze op de helft van de baktijd met een schuimspaan om zodat ze aan beide zijden mooi bruin kleuren. Neem ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Prik de nog warme beignets herhaaldelijk in met een vork, dompel ze met een keukentangetje in de warme siroop tot ze helemaal doordrenkt zijn en dien ze nog warm op.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Stoofpot met lamsworstjes

Voor 4 personen:
4 eetlepels zonnebloem- of maïsolie - 1 ui, gepeld en in ringen gesneden - 2 teentjes knoflook, uitgeperst - 2 rode paprika's, schoongemaakt en in stukken gesneden - 2 groene paprika's, schoongemaakt en in stukken gesneden - 4 tomaten, ontveld en in parten gesneden - 400 g lamsworstjes, in stukjes van ca. 5 cm gesneden - 1/2 theelepel harissa (scherpe specerijenpasta) of sambal oelek - 1/2 theelepel gemalen komijn (djinten) - zout en peper - paprikapoeder - 1/4 liter bouillon (van tablet mag) - 4 eieren

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en het knoflook glazig. Voeg de paprika's, de tomaten, de worstjes, de harissa of sambal, de komijn, en wat zout, peper en paprikapoeder toe. Schenk de bouillon in de pan en breng alles aan de kook. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat het gerecht ca. 1 uur zachtjes stoven.
Druk 4 kuiltjes in het oppervlak van het mengsel, breek er de eieren in en laat ze in enkele minuten stollen.
Geef er couscous of brood bij.

Opmerking: harissa is te koop in oosterse en Afrikaanse winkels, maar u kunt die specerijenpasta ook zelf maken. Zie daarvoor het recept, elders bij de Tunesië.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Zeevruchtenflapjes

Voor 8 personen:
8 filodeegvelletjes van ongeveer 20 x 20 cm - 1 kg mosselen - 1 bouquet garni - 8 grote garnalen - 1 bosje peterselie - 1 bosje koriander - 1 ui - 1 dl olijfolie - 8 eieren - frituurolie - zout en peper

Maak de mosselen zorgvuldig schoon door ze herhaalde malen in koud water te wassen. Verwijder mosselen die open blijven, zelfs als u er een tik tegen geeft. Doe de mosselen met het bouquet garni en wat zout in een pan en laat ze op een hoog vuur in ca. 15 minuten opengaan. Schud ze regelmatig op. Doe intussen de garnalen in kokend gezouten water en laat ze ca. 5 minuten koken. Laat ze uitlekken. Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit hun schelp. Laat de garnalen afkoelen en pel ze. Was en hak de peterselie en de koriander. Schil de ui en snijd haar fijn.
Giet de olie in een koekenpan en fruit hierin de mosselen, de garnalen, de ui en de verse kruiden (peterselie en koriander). Voeg zout en peper toe en laat nog ongeveer 5 minuten sudderen. Laat deze vulling afkoelen.
Leg de velletjes filodeeg op uw werkblad. Leg de vulling in het midden van de velletjes. Let er wel op dat op elk velletje een garnaal ligt, en maak de bovenkant plat. Breek 1 ei bovenop elke vulling en vouw de velletjes dubbel in de vorm van een driehoek.
Laat de frituurolie warm worden. Leg de flapjes hier een voor een in. Laat ze in 5 minuten aan beide kanten goudbruin worden. Haal de flapjes met een schuimspaan uit de olie, laat ze snel uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor