Servië
Vlees met rijst
Vissoep, voorgerecht

Vlees met rijst

Voor 4 personen:
200 g rijst - 2 uien - 3 rode paprika's - 500 g varkensvlees - 1 teen knoflook - 1 afgestreken eetlepel paprikapoeder - 1 afgestreken theelepel zout - 1 kopje rode wijn - 4 eetlepels olie - ½ liter kokendheet water - 6 middelgrote tomaten

Was de rijst tot het water helder blijft en laat het vervolgens uitlekken. Schil en hak de uien. Snijd de paprika's doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten, was ze en snijd ze in kleine reepjes. Snijd het varkensvlees in blokjes.
Verwarm de boter in een pan, voeg de blokjes vlees erbij en braad ze aan alle kanten goed aan. Pers de knoflook en roer deze met de paprikapoeder en ½ theelepel zout door het vlees. Giet de rode wijn erover en laat alles met de deksel op de pan op een zacht vuur gaar stoven. Giet er eventueel tijdens het stoven nog wat rode wijn bij. Verwarm de olie in een andere, ruime pan; fruit daarin de ui en paprika, doe de rijst erbij en laat dit onder voortdurend roeren een paar minuten bakken. Giet het hete water erbij, strooi de rest van het zout erover en laat de rijst in 20 minuten gaar worden.
Snijd de tomaten kruiselings in, leg ze even in kokend water, pel ze en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Laat deze de laatste 10 minuten samen met de rijst gaar worden.
Meng de blokjes vlees door de gekookte rijst en breng de schotel heet ter tafel.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Vissoep

Nodig:
500 g zalm - zout - 2 uien - 1 groene en 1 rode paprika - 3 eetlepels olijfolie - 1 teentje knoflook - 1 liter water - ½ liter droge witte wijn - 2 eidooiers - 5 eetlepels room - paprikapoeder (mild)

De schoongemaakte zalm van de graat halen en ontvellen. De vis daarna in dunne moten snijden, flink met zout inwrijven en 30 minuten laten intrekken. Uien schillen en snipperen. Paprika's schoonmaken, wassen, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en de vruchten in blokjes snijden. In een grote pan de olijfolie verhitten. Uien en paprika's 2 minuten bakken, blijven roeren, vervolgens de geschilde, fijngehakte knoflook toevoegen en ook nog 1 minuut mee laten fruiten.
Water en wijn erop gieten en alles met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes laten koken. De moten vis droogdeppen met keukenpapier en in het niet meer kokende kooknat leggen. Ze 10 minuten erin laten trekken, niet koken! Ze er dan met een schuimspaan uithalen. Het kooknat zeven en tegen de kook aanbrengen. De eidooiers met de room loskloppen en door het kooknat roeren.
Pikant afmaken met paprikapoeder en zout. De bouillon in een voorverwarmde soepterrine overdoen en de moten zalm erin leggen. Garneren met partjes citroen of limoen

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor