Denemarken
Karbonaden met appel
Plukfisk uit Denemarken (kabeljauw met mosterdsaus)
'wild' schotel (Forloren Hare)


Karbonaden met appel

Voor 4 personen:
4 ribkarbonaden - 40 g boter - mosterd - boter om in te vetten - 1 ui - 3 zure appels - zout en peper - paneermeel - enkele klontjes boter - 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bak de karbonaden in de boter 3 minuten aan iedere kant. Haal ze uit de pan en laat ze iets afkoelen. Bestrijk ze aan beide zijden niet te zuinig met mosterd. Bestrijk een ovenvaste schaal met boter en leg de karbonaden erin. Schil en snipper de ui. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes. Bak de uien en de appelstukjes in het vet van de karbonaden al omscheppend enkele minuten.
Leg dit mengsel op het vlees. Bestrooi de bovenkant met paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Schuif de schaal in een voorverwarmde oven van 220° en bak de schotel 20 minuten. Bestrooi de hete schotel met de fijngehakte peterselie.
Lekker met gebakken aardappelen en bijvoorbeeld gestoofde zuurkool.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Plukfisk uit Denemarken (kabeljauw met mosterdsaus)

Nodig
500 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden - zout en peper - 750 g kabeljauwfilet, in kleine blokjes gesneden - 1 laurierblad - 30 g boter - 30 g bloem - 3 dl melk - 1 eetlepel mosterdpoeder - 4 eetlepels gehakte peterselie

Kook de aardappelen in een pan met een bodem water met wat zout in ca. 20 minuten gaar. Bestrooi de blokjes kabeljauw met wat zout en peper en laat ze 10 minuten staan. Pocheer de vis dan in een pan met kokend water met het laurierblad in 5 minuten tegen het kookpunt gaar. Neem de vis uit de pan en houd de blokjes warm. Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg er, voortdurend roerend, met scheutjes tegelijk de melk aan toe tot een gebonden saus is ontstaan. Verdun de saus met 1/4 liter pocheervocht van de vis; roer er het mosterdpoeder door en breng hem op smaak met wat zout en peper. Schep de gare blokjes aardappel en vis door de saus en bestrooi het gerecht met peterselie.
Geef er andijviesalade bij.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



'wild' schotel (Forloren Hare)

Nodig:
500 gram rundvlees - 250 gram varkensvlees - 1 ui - 75 gram paneermeel - 2 ¾ dl room - 2 eieren - 1 theelepel zout - ½ theelepel peper - 100 gram gerookt spek - 3 eetlepels boter - 1 dl water - 2 grote moesappelen - 4 gedroogde pruimen - ½ eetlepel bloem - 1 eetlepel vossenbessen (of cranberries) - rauwgebakken aardappelen

Draai het vlees 2 tot 3 keer door de gehaktmolen tezamen met de ui. Meng het met het paneermeel, ¾ dl room, eieren, zout en peper en roer goed door. Vorm van het vlees een 'hazerug' op een beboterde braadslede en lardeer het vlees met de dunne repen spek. Zet de braadslede in het midden van een koude oven en giet er water bij. Zet de thermostaat op 175°C en braad de 'hazerug' gedurende ruim 1 uur.
Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Kook ze net gaar in wat water en laat ze goed uitlekken.
Breng de geweekte pruimen even aan de kook en leg ze in de appels.
Giet de jus van het vlees. Maak de bloem aan met wat room, voeg de rest van de room toe en roer het door de jus met de vossenbessen.
Dien de 'hazerug' op met de saus, de rauwgebakken aardappelen en de appels.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor