Argentinië
Empanadas, gevulde pasteitjes met garnalen en vis, voorgerecht
Empanadas, gevulde pasteitjes met vlees, voorgerecht
Rundvlees met groenten


Empanadas, gevulde pasteitjes met garnalen en vis, voorgerecht

Voor de vulling: 6-7 sjalotjes - 2 teentjes knoflook - 2-3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie - 1/8 liter vis- of kippenbouillon (van tablet mag) - 100 g gepelde garnalen - 200 g visfilet (kabeljauw, schelvis) - 3 eetlepels gehakte amandelen - 1/2 theelepel paprikapoeder - worcestersaus - 1/2 theelepel zout - 1/2 theelepel zwarte peper
Voor het deeg: 300 g bloem - 1 theelepel zout - 200 g koude boter - 2 eidooiers - 3-4 eetlepels water - bloem om te bestuiven
Voor de garnering: 1 citroen - peterselie

Snipper voor de vulling de gepelde knoflook en de sjalotjes (groen apart houden). Hak de garnalen en vis in stukjes. Verhit in een ruime koekenpan de olie en fruit sjalot en knoflook goudgeel. Voeg de bouillon toe; breng aan de kook en laat op laag vuur het geheel inkoken. Voeg nu vis, garnalen, amandelen, paprika, enkele druppels worcestersaus en het fijngesneden groen van de sjalotjes toe. Breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper.
Verwarm de oven voor op 200° C en maak intussen het deeg.
Vermeng de gezeefde bloem met zout en voeg de kleingesneden boter toe. Snijd deze in de bloem verder klein met 2 messen tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan de losgeklopte eieren toe en vermeng onder toevoeging van wat water tot een samenhangend deeg. Rol uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ca. 1/2 cm dik en steek er rondjes uit van ca. 12 cm doorsnee. Maak de randen nat met wat water en leg midden op elk rondje deeg 1-2 eetlepels van de vulling. Vouw ze dubbel, vorm ze tot een halve maan en maak de naad dicht door met de duim en wijsvinger een kabelmotief te draaien. Bak de pasteitjes midden in de voorverwarmde oven krokant in ca. 10 minuten.
Serveer ze heet en garneer met enkele takjes peterselie en schijfjes citroen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Empanadas

Nodig voor het deeg:
1¼ kg bloem - 2 theelepels fijn zout - 400 g gesmolten rundervet - lauwwarm water

Voor de vulling:
1 kg rundergehakt - 5 lente-uien met het blad - 2 gewone uien - 200 g rundervet - 1 theelepel olie - 4 hardgekookte eieren - 10 g "Pimenton" ofwel piment - 2 theelepels fijngemalen Spaanse peper - 10 g komijn - 12 fijngehakte groene olijven - 1 eetlepel suiker

Bereiding:
Meng de bloem en het zout. Vorm een ring met een kuiltje in het midden. Voeg beetje bij beetje het gesmolten rundervet en het water aan het meel toe en kneed met de handen. Laten rusten.
Daarna wordt de vulling gemaakt: Uien fijnhakken en in het vet met de olie in een pan goudglazig bakken. Dan het vlees toevoegen, en het ook even aanbakken. Daarna de piment, de fijngemalen Spaanse peper, de komijn, de groene olijven, de in kleine stukjes gehakte hardgekookte eieren en de suiker toevoegen. Eventueel naar keuze ook wat rozijnen. Alles goed warm laten worden. 6-8 uur in de koelkast laten rusten.
Het deeg voor de empanadas dun uitrollen en in cirkels met een doorsnede van 10-12 cm uitsnijden. (mag ook kleiner) Met een lepel de vulling in het midden van elk deegrondje plaatsen. De randjes met een vochtige vinger nat maken. Dubbel vouwen en de randjes op elkaar vastdrukken. Aan het randje kan vorm gegeven worden met de vingers of met een vork.
De empanadas op een bakblik zetten en in een hete oven plaatsen totdat het deeg goudkleurig is. (De vulling is immers al gaar).

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Rundvlees met groenten

Nodig:
500 g runderlende - 2 eetlepels bloem - 2 middelgrote uien - 2 teentjes knoflook - 2 groene paprika's - 150 g champignons - 6 eetlepels maïsolie - 2 rode pepertjes - 2 eetlepels groene peperkorrels (potje) - 1 dl rode wijn - 2 eetlepels tomatenketchup - 1 theelepel zout - 1 theelepel versgemalen witte peper - 1½ dl room - 1 eetlepel geraspte pittige kaas - fijngehakte peterselie

Snijd het vlees in dunne reepjes, bestrooi ze met bloem en leg ze apart. Pel uien en knoflook, snijd de uien in ringen en snipper de teentjes knoflook. Was de paprika's, snijd ze middendoor, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd ze in reepjes. Was de pepertjes, snijd ze in de lengte door, verwijder de pitjes en snijd ze in stukjes. Borstel de champignons met een zachte borstel schoon en snijd ze in schijfjes.
Verhit in een grote braadpan de olie en bak ui en knoflook op matig vuur in 4 minuten goudgeel. Voeg het rundvlees toe en bak dit 2 minuten. Doe de paprika, champignons, fijngesneden rode pepertjes en peperkorrels erbij. Roer de wijn en de ketchup erdoor, wat zout en peper en stoof afgedekt ca. 6 minuten. Roer de room en de kaas erdoor en verwarm alles nog 4 minuten op laag vuur.
Serveer hierbij een verse salade van het seizoen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor