Engeland
Oxfordsalade
Rosbief met Yorkshire pudding
Zalm met venkelsaus

Oxfordsalade

Voor 4 personen:
1 gebraden of gegrilde kip - 4 tomaten - 4 augurken - 1 klein potje of blikje champignons - 6 eetlepels olie - 2 eetlepels azijn - zout en peper - mespunt gedroogde dragon - enkele blaadjes sla - 2 hardgekookte eieren

Verwijder het vel van de kip en haal het vlees van de botten. Snijd dat klein. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snijd de augurken in dunne plakjes en laat de champignons uitlekken. Meng alles door elkaar tot een salade. Meng door de olie de azijn, het zout, de peper en de dragon. Schep deze dressing luchtig door de salade. Was de blaadjes sla en dep deze droog. Leg de blaadjes sla op een schotel en schep de salade er op. Pel de eieren en snijd deze in plakjes of partjes. Garneer hiermee de salade.
De salade smaakt heerlijk op een sneetje geroosterd bruin brood.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Rosbief met Yorkshire pudding

Nodig voor 4 pers.:
225 g + 1 eetlepel bloem - 1 eetlepel mosterdzaad (gemalen) - 1 stuk rosbief (ongekruid) van ca. 750 g - zout, versgemalen peper - 75 g boter - 2 eieren - 6 dl melk - 2 eetlepels geraspte mierikswortel (potje) - 2 theelepels citroensap - 2 theelepels suiker - 125 ml crème fraîche

Verwarm de oven voor op 225°C. (gasstand 5+). Roer 1 eetlepel bloem en het mosterdpoeder door elkaar en wrijf hier de rosbief mee in. Maal er peper boven.
Leg het vlees in een braadslee op een rooster. Smelt de boter en schenk driekwart ervan over het vlees. Braad het vlees 20 min. en schakel de oven dan terug op 190°C. (gasstand 3+) Braad het vlees nog 30 min. Bedruip het vlees regelmatig met het vet uit de braadslee. Leg daarna het vlees op een schaal en laat het een kwartiertje rusten.

Intussen hebt u al de Yorkshire pudding gemaakt.
Doe 225 g gezeefde bloem en een snufje zout in een kom. Klop de eieren door de melk en voeg de melk al kloppende toe aan de bloem. Blijf roeren tot het beslag glad is. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vet een rechthoekig bakblik in en schep het beslag er in. Bak de pudding ca. 15 min. in de oven tot deze goudbruin, stevig en mooi gerezen is.
Roer de mierikswortel, het citroensap, de suiker en de crème fraîche tot een saus. Breng die op smaak met zout en peper.
De pudding wordt geserveerd in plaats van aardappelen.

Serveren: De aan plakken gesneden rosbief begieten met de mierikswortelsaus; plakken Yorkshire pudding er bij leggen (en groente naar eigen keuze).
Een pinot noir erbij geven.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Zalm met venkelsaus (2 personen)

2 mootjes verse 'wilde' zalm, elk ca. 150 g - 2 sjalotjes, gesnipperd - 1/2 venkelknol, gesnipperd - 1/2 laurierblad, verkruimeld - 4 peterseliestelen, grofgesneden - 1 1/2 dl droge witte wijn, bijv. Muscadet - 1 eetlepel slagroom - 1 eidooier - 50 g boter, in 4 stukjes - zout, peper uit de molen - enkele groene 'veertjes' van de venkel

Spoel de vis onder stromend koud water. Leg de mootjes in een ovenvaste schaal. Strooi sjalotjes, venkel, laurier en peterseliestelen erover. Voeg de wijn toe. Leg het deksel op de schaal. Plaats de schaal in het midden van de tot 180° C voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 15-17 minuten (tijd is afhankelijk van de dikte van de zalm). Schenk een deel van het vocht uit de schaal door een zeefje. Meet ervan precies 1 dl af. Laat het vocht indampen tot er niet veel meer overblijft dan 2 eetlepels vocht. Roer de room erdoor. Plaats het pannetje in een grotere pan waarin water tegen de kook aan wordt gehouden. Klop eerst de eidooier en daarna de stukjes boter een voor een door het mengsel. Neem het pannetje met de saus uit het heetwaterbad, zodra de saus gebonden is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verwijder de huid en de graten van de zalm. Leg de mootjes op voorverwarmde borden. Schenk de saus erover. Leg op elk mootje een takje venkelgroen.
Geef er stokbrood bij of gekookte kleine aardappeltjes.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor