Favoriete Boeken van Theo Verkerk


Mijn leestips wil ik graag in verschillende categorieën onder brengen:
Buiten mededinging staat bovenaan de Bijbel. Dit boek der boeken bevat zo'n rijke variatie aan stijlen en boodschappen, is door zoveel auteurs geschreven en heeft zo'n prominente plaats in de geschiedenis en cultuur dat ik het los plaats van andere lijstjes. Persoonlijk spreken mij het meeste aan de boeken Genesis, Ruth en het Evangelie vlgs. Johannes)

Ik heb een voorliefde voor Zuid Amerikaanse literatuur, met name schrijvers van de Nederlandse Antillen. De meeste Antilliaanse schrijvers, althans degenen die ik ken, schrijven hoofdzakelijk in het Nederlands. Daarom zouden ze eigenlijk tot de Nederlandse literatuur gerekend moeten worden. Helaas krijgen zij echter veel te weinig aandacht in Hollandse literaire kringen. Daarom ben ik met een webpagina begonnen waarin ik aandacht wil gaan besteden aan Antilliaanse schrijvers.

Hier alvast mijn top-10.
  1. Schilden van leem - Boelie van Leeuwen
    De stijl van dit boek van de Nederlandse Marquez, is meeslepend, hallucinerend en komisch. Succesvol ambtenaar/advocaat heeft zich al jaren geleden teruggetrokken uit het establishment. In de sloppenwijken van zijn Caribische eiland heeft hij een tweede huisje waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt met de verworpenen der aarde. Zijn vrouw kwijnt weg in hun vervallen landhuis dat nog de eeuwenouden koloniale familiesfeer uitademt. Waneer door het eilandsbestuur een netelige diplomatieke kwestie moet worden opgelost wordt een beroep op hem gedaan.

  2. Dubbelspel - Frank Martinus Arion
    Vier mannen spelen iedere zondagmiddag, op het heetst van de dag, onder een tamarinde boom een domino spel. Hier gaat het hele boek over en het zal de lezer verbazen hoe dit tot op de laatste bladzijde een uiterst spannend boek blijft. De mannen nemen aan tafel niet alleen hun sterke drank en dominostrategie mee, ook hun problemen met werk, vrouwen en elkaar. Een exotische psychologische thriller van wereldniveau.

  3. De morgen loeit weer aan - Tip Marugg
    Alweer een boek dat doorspekt is van de broeierige dag, de zwoele nacht, de drank die je juist op de dag de das om doet, en niet in de laatste plaats de weemoed om de teloorgang van een eiland.
    De morgen loeit weer aan, beslaat eigenlijk een namiddag en een nacht; een man op leeftijd overpeinst in het bijzijn van zijn schurftige honden zijn leven. Gezeten op een rotspunt wacht de man de zonsopkomst af.

  4. Nobele wilden - Frank Martinus Arion
    Alweer een roman die moeilijk in de Nederlandse literatuur te plaatsen is. Student van het Caribische Martinique (Franse kolonie) maakt in Parijs de studentenopstand van '68 mee. Wanneer jaren later zijn medestudenten zich allang bij het establishment hebben aangesloten, worstelt hij nog steeds met de vraag hoe hij zijn eiland onder het arrogante cultuur-imperialistische juk van de Fransen vandaan kan krijgen. Dan ontdekt hij in Lourdes hoe Bernadette door de katholieke kerk precies is ingepalmd zoals zijn eiland door het Franse kolonialisme en destijds de studenten door het bureaucratisch bestuur.

  5. Vreemdeling op aarde - Boelie van Leeuwen
    Weer zo'n prachtige roman vol weemoed en misverstand. Over een man die nergens kan aarden; op zijn eigen geboorte-eiland voelt hij zich een Europese buitenstaander, in Nederland kan hij niet wennen aan de (letterlijk en figuurlijk) koude kak.

  6. De laatste vrijheid - Frank Martinus Arion
    Meest 'Europese' roman van Arion. Toch gaat het weer over cultuurbotsingen. Een Caribische eiland moet gedeeltelijk geëvacueerd worden in verband met een op handen zijnde vulkaanuitbarsting. Autochtoon natuurmens met intellectuele achtergrond, weigert zijn gebied te verlaten en raakt verstrikt in een romance met een CNN-verslaggeefster.

  7. Rots der struikeling - Boelie van Leeuwen
    Zoon van een rokkenjagende plantagehouder brengt groot deel van zijn jeugd door in Nederland, waar hij ook de oorlog en de kampen, meemaakt. Teleurgesteld in de mensheid keert hij terug naar Zuid Amerika waar hij aan zijn einde komt waneer hij in de jungle op zoek is gegaan naar diamanten.

  8. Bid voor Camille Willocq - Cola Debrot
    Debrot was arts, kunstcriticus en een aantal jaren gouverneur van de Nederlandse Antillen. Toen Bid voor Camille Willocq in 1949 verscheen, zijn er heftige polemieken over deze filosofische novelle gevoerd.
    Camille Willocq is een afvallige bedelmonnik die in en rond Parijs zwerft. Hij legt de oude normen en waarden van zich af en vertrekt naar de Nieuwe Wereld (Bonaire).

  9. Mijn zuster de negerin - Cola Debrot
    Klassieker van de Antilliaanse literatuur. Wordt door alle scholieren gelezen, al is het maar omdat het zo'n dun boekje is. Zoals het Behouden Huis van Hermans zich afspeelt rond een huis in oorlogstijd, speelt dit boek zich af rond een plantagewoning in de Caribische nacht.


  10. Bij het maken van deze lijst kwam ik tot de ontdekking dat ik van Tip Marugg (nog) maar een boek gelezen heb. Daarom laat ik nr. 10 open; hier moet ongetwijfeld nog minstens een boek van Marugg komen.

Leeslijst Algemeen
  1. Nooit meer slapen - W.F. Hermans
    (i.p.v. zijn gehele oeuvre) Hermans behoeft geen toelichting. Wat mij van Nooit meer slapen zo goed bijstaat is de irritatie van de muggen (nooit meer slapen) en de kromme tenen die je krijgt rond het kompas dat in de rotsspleet valt.

  2. De lach van de Hagedis - Joao Ubaldo Ribeiro
    Wie dit boek leest weet voor altijd hoe uiterst beperkt de Nederlandse literatuur is. Prachtige, beetje magisch-realistische roman die zich afspeelt in de Braziliaanse upper class en het platte land van Bahia.
    Niet in enkele regels samen te vatten.

  3. Aan een onbekende god - John Steinbeck
    Amerikaanse settlers ontginnen grond en beginnen boerderij. Calvinistische boer ontdekt mystiek rond oude indiaanse waterbron en begint een eikenboom als godheid te ervaren. Zoon van de boer wordt dominee en wil hier een stokje voor steken. Vooral de betovering die uitgaat van de waterbron en de eikenboom, zoals Steinbeck die beschrijft, is indrukwekkend.

  4. Brazilië, Brazilië - Joao Ubaldo Ribeiro
    Historische roman rond aantal Braziliaanse families, vissers en plantage houders. Unieke schrijfstijl: vaak beslaan zinnen halve bladzijde, blijft boeiend en kleurrijk.

  5. Teheran, een zwanezang - F. Springer
    Eindelijk weer een Nederlandse schrijver die de moeite waard is. Islamitische revolutie in Teheran. Vlotlezende beschrijving van de merkwaardige tegenstellingen tussen CNN en Biltzeitung reporters in Teheran Hilton, typisch Hollandse diplomaten die op fiets door de stad rijden en met radiootjes en telexapparaten eindelijk weer eens 'oorlogje' kunnen spelen, en moderne Iraanse secretaresse op Nederlandse ambassade die uiteindelijk toch voor de islamitische revolutie kiest.

  6. Collectieve schuld - Edgar Caïro
    Om eens een Surinaamse auteur te noemen! Heb dit boek lang geleden gelezen, kan plot niet herinneren maar ik proef nog de sfeer van winti.

  7. Bandoeng Bandoeng - F. Springer
    Weemoed naar een jeugd in het buitenland (Indonesië). Zeer opmerkelijk verhaal van een man (Nederlandse diplomaat op leeftijd) die tijdens een buitenlandse handelsmissie zijn jeugd in Indië ineens in een heel ander perspectief ziet. Zeer ontroerend hoe hij in contact komt met het jongetje (inmiddels uiteraard ook oud geworden) waar hij als kind mee speelde. Van de dramatische omstandigheden van dit jeugdvriendje is hij zich nooit bewust geweest.

  8. Saigon -Antony Grey (speciale tip voor de zomervakantie)
    Forse roman die een aardig inzicht geeft in de geschiedenis van Vietnam.
    Van vier totaal verschillende families worden drie generaties gevolgd: een ten dode opgeschreven Franse kolonisten familie, een gegoede mandarijnen familie, een familie plattelandsboeren (nauw verwant aan Ho Chi Min) en een Amerikaanse familie van opeenvolgende "ikfiguren'. De paperback van ca. 8 cm dik is ideaal voor de vakantie.

  9. De kus van Esau - Meir Shalev
    Kroniek van drie generaties bakkers in Israël. Familiesaga vol met mythen en legenden. Aan de ene kant is het boek zeer surrealistisch, haast breugeliaans geschreven, aan de andere kant zo realistisch dat je voortdurend de geur van vers gebakken brood in de steegjes van Jeruzalem ruikt.

  10. De woorden - J.P. Sartre
    Autobiografische roman van Sartre die hoofdzakelijk over z'n vroegste jeugd gaat. Verrassend boeiend. In het eerste deel vertelt hij gedetailleerd hoe hij heeft leren lezen. In het tweede deel wordt uitvoerig beschreven hoe Sartre heeft leren schrijven. Een genot om te lezen; niet alleen hoe Sartre al door zijn kinderboeken op een bepaalde manier is gaan denken, ook hoe hij nauwkeurig zijn voorkeuren voor kroontjespennen, inktlapjes en dergelijke ontwikkelde.
Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek