Favoriete Boeken van Cornelia de Brabander

Hier is mijn lijstje van favoriete boeken. Dit is nog maar een beperkte lijst. Maar voor mij zijn dit toch wel de belangrijkste auteurs.
  • Achterberg, Gerrit - verzamelde gedichten. Prachtige gedichten.


  • Arends, Jan - Op de middelbare school had ik al de gedichtenbundel 'Gedichten' in mijn bezit. Zijn gedichten vind ik zo mooi en treffend. Toen zijn verhalenbundel uitkwam 'Ik had een strohoed en een wandelstok' heb ik erg genoten van het boek. Later kwam daar nog de bundel 'Lunchpauzegedichten' bij en natuurlijk het boek 'Keefman'. Wat elk mens in psychische nood eens goed moet doorlezen, voordat hij naar de psychiater gaat.


  • Dis, Adriaan van - 'Barbaar in China' vind ik aangrijpend. Ik denk nog steeds aan die Chinese kinderen, die uitgehongerd langs de spoorlijn wachten op het afval wat uit de treinen wordt weggegooid.


  • Haasse, Hella S - 'Huurders en onderhuurders'. Het wel en wee van bewoners uit een pand, vind ik wel boeiend en interessant.


  • Kooten, Kees van -Altijd humoristisch op zijn manier.


  • Mahieu, Vincent (of Tjalie Robinson)- 'Piekeren in Nederland' Een gerepatrieerde Indo, die het leven beschrijft in een ander (koud) land.
    Maar niet te vergeten zijn de humoristische boekjes 'Tjies' en 'Tjoek' in het "Petjo" (Een eigen taalgebruik van Indo's)


  • Minco, Marga - 'Het bittere kruid' een prachtig verhaal van een Joodse familie tijdens de Duitse bezetting. Dit boek is autobiografisch en daar hou ik wel van.


  • Schmidt, Annie M.G. - 'Ziezo'.
    Het boek pakken, openslaan en Dikkertje Dap zingen. Of de liedjes van 'Ja zuster, nee zuster'. (Jeugdsentiment??) Maar het zijn prachtige gedichten. Stuk voor stuk.
    En niet te vergeten haar kinderboeken.


  • Schuur, Koos - gedichten en het boek 'De kookaburra lacht'

    Koos Schuur
    De kookaburra lacht
    Brieven van een emigrant
    Uitgeverij Het Spectrum 1988
    ISBN 90 274 1952 3 NUGI 300

    Koos Schuur verbleef van 1951 tot 1963 in Australië en de brieven die hij van daar aan vrienden in Nederland schreef, vormen een treffend menselijk document. Zijn emigratie-avontuur was voor een groot deel een persoonlijk avontuur, maar kan tevens worden gezien als een dwarsdoorsnede van de ervaringen die de Westeuropeaan, met de hem eigen achtergronden, opdoet wanneer hij plotseling wordt overgeplaatst naar een nog nauwelijks gevormde samenleving als de Australische van toen. De kookaburra lacht bevat brieven voor goede verstaanders, geschreven tot lering en vermaak, en soms om iets mee te delen of om iets wakker te roepen in degene aan de andere zijde van de papieren lijn. Een 'luister naar mij, want ik heb woorden die ik niet kwijt kan'; een 'laat me jullie iets voorspelen op het woordorgel, een kleine jazz op alle registers'. En achteraf wordt het een geschiedenisboekje over één persoon die gerichte monologen uitzond over zichzelf en zijn omgeving.


  • Smeets, Mart - 'Net echte mensen'
    Humoristische ontmoetingen met mensen.


  • Vandeloo, Jos - 'Het gevaar' Prachtig, spannend verhaal over drie medewerkers van een kerncentrale, die getroffen worden door een ongeluk in de centrale. Hoe ze verder moeten leven geisoleerd van de samenleving en hun gezin.


  • Verschuur, Nicolaas - 'Brieven uit Brazilië'. Prachtige en spannende brieven van een Nederlander in Brazilië eind 1900.


  • Vuyk, Bep - De kampboeken over het verblijf van haar en haar zonen tijdens de Japanse bezetting vind ik een duidelijke weergave van de troosteloze, meest verschrikkelijke en beestachtige omstandigheden, die er toen waren.


  • Walraven, Willem - Al zijn werken. Zijn brieven zijn een verslag en document over het leven in Indië in de jaren twintig en geven een beeld van de gewone mens weer.


  • Zikken, Aya- Sarung, Sari en Samfu - Het verslag over haar reis door Malesië en Noord-Borneo vind ik fascinerend en avontuurlijk en daardoor boeiend.
Maar er zijn er nog meer............

Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek