NET-SCHRIFT

DORA 52 KEER door Toon Tellegen Dora in 52 variaties

Op een zomerochtend wordt de heer Vink wakker. Aan de muur hangt een Engels schilderij met paardenraces, op tafel staat een vaas met rode gladiolen. De heer Leenderts komt binnen en begint Vink woedend te waarschuwen. Diens kamer is na afloop een puinhoop.

Dora, die van Vink houdt, wil met hem naar het strand, maar besluit tenslotte toch alleen te gaan. Op het grasveld voor Vinks huis oefent een zangkoor. De dirigent, razend over de abominabele prestaties, tikt woedend af.

Toon Tellegen vertelt deze 'liefdes- geschiedenis' in Dora 52 keer.

Ongeveer volgens de formule van de 'Stijloefeningen' van Raymond Queneau doopt Tellegen deze absurdistische geschiedenis met Vink, Leenderts, Dora en de dirigent in 52 verschillende stemmingen. Aardig is Vink in het openingsverhaal, dat de titel draagt 'Als ik toen aardig was geweest'.

Daarna hebben de hoofdstukken titels als 'of eenzaam...' 'of eigenaardig...' of 'of vies...' Iedere keer reageert Vink in een andere stemming op de onheuse bejegening van de anderen, die een klankbord van Vinks stemming zijn, maar er geen deel van uitmaken.

In 'of gek...' maken we Vink geheel anders mee, lijdend aan een gemoedsstoornis. Hij maakt volkomen onlogische gedachtesprongen, verandert zijn mening binnen twee zinnen in het tegendeel en ziet de meest krankzinnige dingen.

'Voor mijn raam aten twee jongens elkaar op, elk hapje drie-en-negentig keer kauwend. 'Je schouders waren het lekkerst,' waren de laatste woorden van de een. 'Jouw tenen', zei de ander nog.

Vink is hartverwarmend, achterdochtig, jaloers, lichtvoetig, potsierlijk, wreed, enz. Geen menselijke stemming is hem vreemd.

Bewonderenswaardig is de virtuositeit van Toon Tellegen om hetzelfde verhaal met zoveel verschillende stemmingen te vertellen. Personen en gebeurtenissen staan daardoor iedere keer in een heel ander licht en perspectief.

Het lijkt alsof Tellegen wil aantonen dat De Werkelijkheid niet bestaat, maar dat onze gemoedsstemmingen de visie erop bepalen. Overigens klinkt dit 52 keer serieuzer dan de lichtvoetigheid van 'Dora' zou rechtvaardigen.

Uitg. Querido, 177 blz. 29,90

Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek