NET-SCHRIFT

DE NIJHOFFS OF DE GEVOLGEN VAN EEN HUWELIJK door Marja Pruis

Speurtocht naar A.H. Nijhoff

Marja Pruis (1959) schreef eerder verschillende artikelen over Netty Nijhoff (1897), die onder de naam A.H.Nijhoff zes boeken schreef.

In 'De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk' zet ze haar intrigerende speurtocht naar biografische gegevens over de Nijhoffs voort.

Netty Nijhoff was 34 jaar lang getrouwd met de dichter Martinus Nijhoff, maar slechts enkele jaren woonde ze met hem samen. Uit dit huwelijk werd in 1916 een zoon geboren, Faan Nijhoff, die later fotograaf werd.

Netty Nijhoff vertrok na de breuk in 1920 naar Italië waar ze samen met haar geliefde Maria Tesi een pension runde. De breuk met Maria vormde het begin van een artistiek bestaan in Parijs. Netty behield haar hele leven de naam van haar ex-man. Ze overleed in 1971.

De weg die Marja Pruis voor haar speurtocht aflegde, voerde langs onwillige erfgenamen, praatgrage vrienden en jaloerse echtgenotes. Haar bezoek aan Albert Mol, die ooit met Faan Nijhoff samenwoonde, is een hoogtepunt van journalistiek-literaire smaak.

De NOB-documentaire uit 1967 volgt ze verbaal op de voet, gelardeerd met persoonlijke en zakelijke terzijdes.

Marja Pruis boeit als een thriller-auteur, geeft interessante informatie en laat de lezer meedelen in het grote raadsel van dit Nijhoff-huwelijk.

Misschien is deze 'kweekvijver van een biografie' wel een geheel nieuw genre in de literatuur. Het verdient in ieder geval navolging..

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 175 blz. geb. 34,90

Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek