NET-SCHRIFT

VERZAMELD WERK door Simon Carmiggelt

Nieuwe delen Carmiggelt

Ribfluwelen man tegen kroegbaas: 'Die guldens zilveren guldens spelen muziek - weet je dat?' Hij nam er een uit zijn zak, wreef er een paar keer mee over zijn mouw en drukte 'm toen tegen het enorme oor van de kastelein.

'Hoor je wat?' 'Ik hoor niks,' ant-woordde de man wantrouwig. Nu luisterde de man zelf ook even 'Nee,' zei hij. 'Nou, dan is 't zeker pauze.'

Onmiskenbaar Simon Carmiggelt.

Carmiggelt: Hagenaar van geboorte, Amsterdammer van nature, die in zijn Kronkels de eeuwigheidswaarde van het dagelijks bestaan probeert te vangen. Die Leven tot kunst verheft en het in alle soorten van gevoel beschrijft.

Woordkunstenaar Carmiggelt noemde zijn Kronkels 'stukkies'. Hij ontroerde of vermaakte er een miljoenenpubliek mee.

Die regel kent zijn afwijkingen. Vraag van iemand: 'Carmiggelt, is dat niet die man die 's avonds laat voor de tillevisie van die moppies vertelt?'

Uitgeverij De Arbeiderspers is gestaag bezig aan een postuum eerbetoon, de uitgave van alle Kronkels in een fraai gebonden vorm. Kortgeleden verschenen deel zeven ('Spijbelen', uit 1956, en 'Haasje over', 1957) en deel acht ('Kraaltjes rijgen', 1958, en 'Een toontje lager', 1959).

Deel 7 Verzameld Werk: 34,90.
Deel 8 Verzameld Werk: 34,90.

De Bezige Bij, 210 blz. 20,-.

Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek