NET-SCHRIFT

DE MATTHAUS PASSION

100 Jaar Matthäus in Amsterdam

Het boek 'De Matthäus-Passion' omspant 100 jaar uitvoeringen van de Matthäus door het (Koninklijk) Concertgebouw-orkest. De uitgave is een kathedraal, waar door tientallen medewerkers jaren aan moet zijn gebouwd. Middenschip en zijbeuken zijn perfect vormgegeven. Alle details zorgvuldig geconstrueerd.

Het monument steekt ver uit boven zijn omgeving, boeken die tegenwoordig in te groten getale de markt overstromen.

Er is een bibliotheek vol over tekst en muziek van Bachs monument gevuld. Vele dirigenten hebben De Matthäus in die 100 jaar met het Concertgebouw-orkest (en koor en solisten) vertolkt. Van hen krijgen er vier speciale aan-dacht, door hun grotere of kleinere verschillen in muzikale opvatting.

Bekendste van die vier is natuurlijk Willem Mengelberg, van wie een groot aantal afbeeldingen met partituur-aanwijzingen is opgenomen. Aan hem en Eugen Jochum en Eduard van Beinum is het middenschip van het boek gewijd.

Min of meer dwars op hun 'regie' staat de uitvoering onder leiding van de dirigent Nikolaus Harnoncourt (voor het eerst in 1976), die een breuk met de passie-traditie vertoonde.

De huidige dirigent van het orkest, Riccardo Chailly, zal zondag 28 maart voor het eerst aantreden om 100 jaar passie-traditie te voltooien.

Veel liefdevolle aandacht gaat ook uit naar het werk zelf, de 'herontdekking' door Mendelssohn Bartholdy in 1829,en de interpretatie van tekst en muziek.

Het boek eindigt met een complete lijst van alle uitvoeringen die het Concertgebouworkest in die 100 jaar gaf, gevolgd een discografie.

De uitgave is echt compleet door een CD met unieke opnamen onder leiding van Mengelberg, Jochum, Van Beinum en Harnoncourt. Als voorproefje van de uitvoering door Riccardo Chailly op 28 maart is het slotkoor onder diens leiding alvast op de schijf gezet.

Uitgeverij Thoth, geb. incl.CD, 65,-

Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek