NET-SCHRIFT

LICHT EN ADEM door Maaike Lammers

Vriendschap, verlies, hoop.

4 September 1998 werd de debuutroman van Maaike Lammers gepresenteerd. Een boek over de vriendschap tussen twee vrouwen.

De ene, Anouk, is huisvrouw en de andere, Liesbeth, is oorlogsfotografe. Na jaren elkaar ontlopen te hebben ontmoeten de twee elkaar weer. Een moeilijke ontmoeting, waarbij blijkt dat geen van tweeŽn een traumatische ervaring, opgedaan tijdens de oorlog in Vietnam, heeft verwerkt. Liesbeth is getrouwd geweest maar de familie van haar man weet niet van haar bestaan af. Anouks jeugdliefde heeft zelfmoord gepleegd. Anouk haalt Liesbeth over haar schoonfamilie op te zoeken om haar verdriet te kunnen verwerken en een plaats in haar leven te kunnen geven.

Vanaf dat moment wordt het boek als het ware in tweeŽn gedeeld. We maken de reis van Liesbeth naar Amerika mee, leven mee met haar herinneringen en haar hoop.
We leven mee met Anouk, die, geÔnspireerd door Liesbeth, haar leven meer in eigen hand neemt met onverwachte gevolgen.

Zo volgen we anderhalf jaar het leven van de twee vriendinnen. Na haar thuiskomst uit Amerika vertrekt Liesbeth naar BosniŽ voor weer een fotoreportage waar zij een ingrijpende beslissing neemt die haar leven drastisch zal veranderen. Met name dit stuk vind ik bijzonder sterk geschreven.

Ook Anouk komt voor een keus te staan. Ondanks de afstand beÔnvloeden de vriendinnen elkaar.

Het einde is ontroerend.

Velen zullen het boek een Ďvrouwenboekí noemen. Het is geschreven vanuit het gezichtspunt van vrouwen, vanuit hun gedachten, hun gevoelens. Vooral met Anouk zal menige vrouw zich kunnen identificeren. Voor Liesbeth gaat dit wat minder op maar haar persoon is er zeker niet minder boeiend om.

Het boek gaat over oorlog en vrede, over verdriet en liefde, over verlies, over herinneringen die het leven beÔnvloeden, over onmacht en woede, maar ook over hoop!

Misschien een vrouwenboek dat mannen zouden moeten lezen?

Clara Uitg. De Kern, Baarn, É 29,90


Wie een verhaal van Maaike wil lezen vindt dat bij Pennenvruchten
Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek