Canisvliet
 


Home


 

  Een kreekrestantengebied ontstaan uit schorren en slikken, met een rijke historie. Dat   is Canisvliet. Het gebied maakte vroeger deel uit van een uitgebreid krekenstelsel. Dit   is echter grotendeels verdwenen. Gelukkig is de 400 jaar oude Canisvlietkreek wel       behouden.

  Tijdens de verbreding van het kanaal van Gent naar Terneuzen in 1962 is een groot    deel van de kreken gedempt. Dit gebeurde met slib uit het kanaal. Dit had    verstrekkende gevolgen. Bijzondere planten en dieren verdwenen en het milieu raakte  vervuild.

 Sinds de jaren 90 krijgt het gebied weer de aandacht die het verdient. De bodem is  schoongebaggerd en verontreinigd water wordt nu om de kreek geleid. Ook zijn  omringende landbouwgronden aan het gebied toegevoegd. Hierdoor is Canisvliet  gegroeid van 40 hectare naar 100 hectare. Inmiddels is milieu in de kreek weer  ‘gezond’. Met als gevolg dat vele soorten planten en dieren zijn teruggekeerd.

 Zo zetten libellen hier hun eieren af. En zwemmen er snoeken, baarzen, brasems en  karpers. In de rietkraag aan de westkant van de kreek zitten in het voorjaar de kleine karekiet, rietgors en rietzanger. De bruine kiekendief en blauwborst vertoeven hier ook graag. Met het prachtige riet, de vele vogels en bloemen vormt dit land een mooi natuurgebied.

Mooi en bijzonder, want er bevindt zich nog overstromingsgrasland waar het kruipend moerasscherm - een plantje dat familie is van de selderij - voorkomt.

Kom dus gerust eens langs om te genieten van de hervonden pracht van Canisvliet.







Top