Braakman-Noord


Home


De Braakman is een voormalig krekencomplex. De huidige vorm is ontstaan in 1952. Net voor de grote overstromingsramp in 1953 is het gebied ingepolderd. Destijds is er bijna 200 hectare bos- en natuurgebied gecreëerd. Inmiddels is daar nog eens 300 hectare bijgekomen.

Hierdoor is het Braakmanbos één van de grootste bossen van Zeeuws-Vlaanderen geworden. In het gehele gebied zullen in de toekomst uitgebreide bossen, struweel, open natuurgebied en water te vinden.

Nieuwe bossen zijn inmiddels aangeplant en oude bossen worden aangepast. In het oude gebied krijgt de kreek meer licht en ruimte. Dit komt de ontwikkeling van zeldzame flora en fauna ten goede.

Ook wordt er een nieuwe kreekuitloper gegraven. Zodat er meer planten kunnen groeien die hier van oorsprong thuis horen.

Daarnaast wordt het waterpeil van de Braakmankreek verhoogd. Deze vernatting heeft tot doel om een plas- en drasgebied te creëren. Dit zorgt zowel voor een betere leefomgeving als voor een grotere diversiteit aan vogels. Er wordt dan ook een toename van het aantal steltlopers verwacht. Het gebied gaat ook begraasd worden door runderen.

In de toekomst is er in ieder geval veel ruimte om te wandelen en te struinen. Fiets-, wandel- en ruiterpaden, speelplekken en uitzichtspunten zorgen voor nieuwe mogelijkheden om de natuur te beleven.



Start van de Excursies in de Braakman Noord





Ronde Zonnedauw, gevonden langs de Westgeul
Vlees etende plant.  
         




Moeraswespenorchis.
Bloeit zeer uitbundig rond de Westgeul.



Parnassia,
plant van de duinvallei, bloeit rond de westgeul.




Top