Home

 
Tonnie
 
Schilderijen
Exposities
Contact
links
 

update
20 november 2012

 

BIOGRAFIE
 

“ Wat is het leven zonder kunst”

Tonnie Hermans (17-07-1946)Tonnie aan het werk

Als kind kwam ik al snel in aanraking met de geur van olieverf. Mijn vader, Jo Hermans, zat dagelijks achter zijn schildersezel in ons huis aan de Bonte Hondstraat Hulst. Aan de muren in ons huis hing het vol met schilderijen van zijn hand.

Mijn interesse voor het schilderen werd ontwikkeld tot een passie. Deze passie heb ik luister bijgezet door een opleiding te voltooien aan de Kunstacademie te St. Niklaas. Deze opleiding bestaat uit 6 jaar specialisatiegraad Tekenen en 6 jaar specialisatiegraad Schilderen. Dit heeft geresulteerd in een 1e prijs in het eind jaar.

Een opleiding vind ik onmisbaar. Door verschillende studies creëer je een eigen stijl welke verder ontwikkeld wordt door de eindeloze uren in mijn atelier. Ook buiten het atelier ben ik voortdurend bezig met het ontwikkelen van gedachten voor een nieuw schilderij. Zie ik een lichtval in het huis, beweging in de natuur of van de mens, dan is de drang groot om het palet en de penselen op te pakken en met het nieuwe idee aan de slag te gaan. Het palet en penselen staan altijd binnen handbereik en het doek waar ik mee bezig ben laat mij niet los.

Het materiaal waarmee ik werk bestaat uit zuiver linnen. De olieverf uit oud Hollands De reden waarom ik hier mee werk ligt in het feit dat deze verf nog op de oude manier gemaakt word met zuivere olie en honderd procent pigment van hoge kwaliteit .
Met deze materie ben ik in mijn element.


Voordat ik begin loop ik op en neer in mijn atelier en snuif ik de geur van het atelier op. Vervolgens voel ik eerst met mijn handen en vingertoppen aan het doek om de structuur van het linnen te voelen. Dit geeft mij enorm veel energie om uren achter elkaar op mijn atelier te werken.

In mijn werk staat kleur en licht centraal. De essentie van kleur maakt bij mij vele gevoelens en emoties los. Met gebruik van vele zachte kleuren en een diffuus licht, tracht ik beweging in mijn werk te krijgen. Met de olieverf boetseer ik naar een eindresultaat waarbij de basis het volgen van mijn ziel is.

In mijn recente werken besteed ik veel aandacht aan de bestudering van de mens en zijn lichaamstaal. Dit voeg ik volgens een ruimtelijk aspect aan toe om vervolgens een verhaal te vertellen. Voorbeelden hiervan zijn een conversatie op de zeedijk zijn of de eenzaamheid in en van het verlaten dorp Doel.

Alles is schilderbaar, maar je moet wel een binding hebben met het onderwerp. Is er geen binding dan ligt er geen ziel in het schilderij. Ik ben ervan overtuigd dat de toeschouwer dit voelt.

Na regelmatig in Nederland en België te hebben geëxposeerd treed ik momenteel niet overdadig naar buiten. Ik wil voornamelijk exposeren met recent werk. Hiervoor zit ik eerst vele uren op mijn atelier.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van komende exposities? Klik dan op contact en stuur mij een e-mail. U ontvangt dan een uitnodiging voor de eerstkomende expositie. U kunt mij natuurlijk ook mailen wanneer u interesse heeft in een van mijn werken.

Tonnie Hermans,

“Zonder kunst kan ik niet leven”