Het dagelijks leven van een viking

Omgang met kinderen Kinderen

Vikingkinderen waren de trots van hun ouders. Omdat het leven zo zwaar was, stierven veel kinderen waarschijnlijk voor ze volwassen waren. Wie in leven bleef, moest wel heel sterk en zelfstandig zijn geweest. Veel kinderen stierven al bij hun geboorte. Als ze ziek waaren werden ze in het bos achter gelaten of ze werden in zee gegooit. Een gezond kind kreeg een naam,en werd met water besprenkeld, ze werden bij hun vader op schoot genomen en kregen kadootjes. Als de eerste tandjes door kwamen kregen ze nog meer kadootjes. Zodra de kinderen oud genoeg waaren leerden ze vanalles. De meisjes leerden van hun moeder spinnen en weven. De jongens gingen met hun vader me op de vissers boot. Soms leerden ze lezen en schrijven.

Vrouwen

Een vrouw is voornamelijk vrij, als de mannen weg waren was het hele huis van de vrouw. Ze moesten wel het huishouden regelen ,voor de kinderen zorgen en de beesten verzorgen . Vrouwen moesten ook wel eens vechten . Als de man haar sloeg of ontrouw was kon ze van hem scheiden.

Huwlijk

huwlijkkado Het huwlijk was geen vrijen keus het werd geko\ozen door de ouders van de bruid en de bruidegom. De bruidengom moest een bruidschat betalen aan de vader van de bruid . De meeste meisjes trouwde al als ze zeventien tot twintig jaar oud waren. Dit komt omdat ze maar ongeveer dertig jaar oud werden. Als ze getrouwd zijn word er een groot feest gehouden, van enkele dagen tot enkele weken. Het pas getrouwde stel gaat bij de ouders van de man of vrouw wonen. Als ze een kind hadden kregen ze een huis.

Begravenis

Vikingen waren heel bedroeft als er iemand stierf. De vikngen geloofden in een leven na de dood . Daarom gaven ze de doode vanallerlei spullen mee zo als :eten, drinken, wapens, paarden, honden, potten en pannen. Er waren ook verschillende manieren om iemand te begraven. In een schip leggen en daar na verbranden. Soms werden ze ook verbrand, en de as werd dan samen met eten en drinken begraven . Het werd met een grooten steen af gedekt. Armen hadden een eenvoudig graf, met bevoorbeeld alleen een sierspeld. Of ze haden een grafheuvel, waar in ze de dooden begroeven. Van die grafheuvels zijn er veel gevonden . Begrafenis