Welkom op de vogelsite van

Conny en Ruud

UITERLIJKE KENMERKEN VAN DE SOORTEN


Hoewel ik me realiseer dat een beschrijving van de uiterlijke kenmerken van de vogels nooit zo boeiend en duidelijk kan zijn als een (kleuren)afbeelding heb ik toch gemeend, vanwege de volledigheid van dit artikel, de uiterlijke kenmerken van de verschillende soort(en) te moeten beschrijven.  

4B. Blauwwangbleekkop Rosella (Platycercus adscitus amathusiae)
Voor de kleurbeschrijving verwijs ik naar de Bleekkop Rosella.
Ik volsta hier weer met het aangeven van de verschillen.
De Blauwwangbleekkop Rosella heeft, zo doet de naam al vermoeden, blauwe wangvlekken. Een ander verschil is de ietwat gele vlek op de borst, die bij de voorgaande soort ontbreekt.  
De Blauwwangbleekkop Rosella is kleiner van stuk dan de Bleekkop Rosella.
De vogels zijn ca. 28 - 32 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:
De mannen hebben overwegend een grotere en meer afgeplatte kop dan de poppen.

4A. Bleekkop Rosella (Platycercus adscitus adscitus)
De kleur van man en pop is gelijk. De kop van de vogels is geelwit. De keel, borst en buik zijn hemelsblauw gekleurd, evenals de staart en de slagpennen van de vleugels.
De veren op de rug zijn zwart en geel omzoomd.
Beide seksen hebben een zwarte schoudervlek, die bij de man veelal iets groter schijnt te zijn dan bij de pop. Verder hebben de vogels witte wangvlekken, die aan de onderzijde blauw omzoomd zijn. De stuit is grasgroen en vaag zwart gestreept, terwijl de onderstaartveren rood gekleurd zijn.
De vogels worden 30 - 33 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:
Mannen en poppen zijn moeilijk
van elkaar te onderscheiden.
Zoals reeds eerder opgemerkt hebben mannen veelal een iets grotere zwarte schoudervlek. Evenals bij de meeste soorten heeft de man een wat grotere en meer afgeplatte kop. Verder wordt ook wel verondersteld dat de man een bredere nek en grotere ogen heeft dan de pop.