Welkom op de vogelsite van

Conny en Ruud

Verspreidingsgebied van het geslacht Platycercus eximius
De 'Gewone Rosella' (Platycercus eximius eximius) komt voor in zuidelijk Nieuw Zuid Wales en Victoria tot in het zuidoosten van Zuid AustraliŽ.

De Tasmanische Rosella (Platycercus eximius diemensis), zo doet de naam al vermoeden, komt alleen maar voor op TasmaniŽ.
De Prachtrosella (Platycercus eximius cecilia) treffen we voornamelijk aan in het binnenland van Zuid Queensland en Nieuw Zuid Wales.

Verspreidingsgebied van het geslacht Platycercus elegans
De 'Gewone Pennant Rosella' (Platycercus elegans elegans) komt voor in Zuid-Oost Queensland tot het zuidoosten van Zuid - AustraliŽ.
De Noordelijke Pennant Rosella (Platycercus elegans nigrescens) is te vinden
in Noordoost Queensland.
De 'Donkere' Pennant Rosella (Platycercus elegans melanoptera) komt voor op Kangeroo-eiland, een eiland gelegen in Zuid AustraliŽ.
De Fleurieuse Pennant Rosella heeft z'n naam te danken aan het eiland waar hij voorkomt, namelijk het schiereiland Fleurieu in Zuidwest AustraliŽ.

De Adelaide Rosella (Platycercus elegans adelaide) komt in grote aantallen voor in de directe omgeving van de stad Adelaide, de heuvels ten noorden ervan en de zuidelijke Flinders Ranges. Het is niet moeilijk te raden hoe deze vogel aan zijn naam is gekomen.

De Noordelijke Adelaide Rosella, waarbij nog slecht een heel weinig geel in de
borst voorkomt, vinden we, hoe kan het anders, ten noorden van de stad Adelaide.  

De Strogele Rosella (Platycercus elegans flaveolus) leeft in het Murray - Lachlan - Murrumbidgee - riviergebied in Zuid-Oost AustraliŽ. Ze leven en nestelen vooral in riviereucalyptussen. Voeden doen ze zich echter in eucalyptusstruikgewas en op akkers.

Verspreidingsgebied van het geslacht Platycercus icterotis
De Westelijke Stanley Rosella (Platycercus icterotis icterotis) bewoont de kuststreek van Zuid AustraliŽ, terwijl de Oostelijke Stanley Rosella (Platycercus icterotis xanthogenus) voorkomt in het binnenland van Zuidwest AustraliŽ.

Verspreidingsgebied van het geslacht Platycercus adscitus
De Bleekkop Rosella (Platycercus adscitus adscitus) komt voor in het noordelijke
en oostelijke gedeelte van Queensland tot het noorden van Nieuw Zuid Wales en zuidelijk tot aan Sydney.
De Blauwwang Bleekkop Rosella (Platycercus adscitus amathusiae) komt daarentegen alleen maar voor in noordelijk Queensland. De soort komt weinig voor en is dan ook (nog) onopvallender dan de Bleekkop Rosella.    

Verspreidingsgebied van het geslacht Platycercus caledonicus
De Geelbuik Rosella (Platycercus caledonicus) komt talrijk voor het eiland TasmaniŽ en op nog een aantal kleine eilandjes (eilandjes van de Bass straat) rondom TasmaniŽ.  

Verspreidingsgebied van het geslacht Platycercus venustus
De Brown Rosella komt voor in Noorwest en Noord AustraliŽ waar een tropisch
klimaat heerst met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 29 C.

Opmerking:

Het is van belang te weten dat er met betrekking tot de kleur en de grootte van de verschillende rassen zogenaamde "klimaatwetten" gelden.
Gloger zegt namelijk dat de kleuren van de veren van in vochtiger gebieden voorkomende dieren donkerder zijn dan van dieren die in drogere gebieden voorkomen. Een hoge luchtvochtigheid bevordert namelijk de aanmaak van de donkere kleurstof melanine.
Daarentegen wordt echter de vorming van geelbruine kleurstoffen (pheomelaninen) bevorderd door een lage luchtvochtigheid.
Daarbij stelt Bergmann, zo heeft u al kunnen lezen, dat geografische rassen van een soort
kleiner zijn naar mate het in de gebieden waar ze zich ophouden warmer is.  
Vooral bij de verschillende rassen Pennant Rosella's zijn deze klimaatwetten goed waar te nemen.

VERSPREIDINGSGEBIED VAN DE VERSCHILLENDE SOORTEN