Welkom op de vogelsite van

Conny en Ruud

De grijze roodstaart

De grijze roodstaart papegaai is de meest voorkomende papegaai in gevangenschap, zowel in de huiskamer als tamme vogel als bij vogelliefhebbers als kweekvogels.
Er worden in de literatuur drie soorten beschreven namelijk :

 

 1  Psittacus erithacus Grijze Roodstaart papegaai

 2  Psittacus erithacus timneh Timneh Grijze Roodstaart papegaai

 3  Psittacus erithacus princeps Fernando Po Grijze Roodstaart papegaai

 

 

Psittacus erithacus

Dit is met afstand de meest voorkomende in gevangenschap, zowel in de huiskamer als in de volière, Afrika is het continent van herkomst alwaar hij voorkomt in de bossen van Ivoorkust Kongo en Angola.
De lichaamskleur is grijs in vele licht en donkertinten, een zwarte onder en bovensnavel, een rode staart en donkergrijze poten.
Een uiterlijk verschil tussen mannen en poppen is er niet , het is daarom verstandig als u wilt weten of het een man of een pop is dit te laten onderzoeken door een dierenarts , er zijn verschillende mogelijkheden om dit te onderzoeken dus laat u hier goed
over informeren.
Jonge vogels hebben een bijna zwart oog, vanaf de leeftijd van 4 maanden wordt het oog langzaam grijs, als ze ongeveer een jaar zijn is de iris geheel grijs en dit zal zo de eerste drie tot vier jaar zo blijven.
Bij vogels van vier jaar en ouder is de iris geel en bij vogels die broeds zijn wordt de iris tijdelijk oranje.
Ook komen er bij grijze roodstaartpapegaaien vogels voor met meerdere rode veertjes in het grijs, dit wordt vaak uitgelegd als oorzaak van slechte voeding, vitaminetekort of ziek, tot op de dag van vandaag heeft nog
nooit iemand deze stelling kunnen bewijzen en zijn vogels met meerdere rode veertjes over het algemeen net zo gezond als hun geheel grijze soortgenoten. 

 

 

Psittacus erithacus timneh

Ook deze vogel komt uit Afrika maar komt voor in Frans Guinee, Siërra Leone en Liberia en wordt in gevangenschap lang niet zoveel gehouden als zijn grote broer.
De timneh grijze roodstaart is kleiner en donkerder grijs van kleur ook zijn staart is bruin in plaats van rood en zijn onder en bovensnavel zijn niet gelijk van kleur, de ondersnavel is zwart terwijl zijn bovensnavel licht van kleur is.
Ook het formaat ligt met 33 cm ruim onder het formaat van de gewone grijze roodstaart die 40 cm groot is. Ook bij deze vogels zijn mannen niet van poppen te onderscheiden wat
betreft uiterlijke kenmerken en moet dus ook de dierenarts of bioloog uitsluitsel geven over het geslacht.
Omdat er van deze soort duizenden zijn ingevoerd in de afgelopen jaren, vooral oudere vogels die niet tam te krijgen waren hebben zij ondanks hun vaak gunstige prijs nooit de gewone grijze roodstaart als huiskamervogel van de eerste plaats kunnen verdringen.

 


Psittacus erithacus princeps

Dit is een soort die in de literatuur hier en daar wel wordt beschreven maar waarvan de meeste ornithologen toch vinden dat het niet meer is dan een geografische ondersoort die door toeval als separate populatie op twee eilanden, te weten : Principe en Fernando Po is neergestreken en zich hier hebben gevestigd.
Omdat deze soort geen uiterlijke verschillen vertoond ten opzichte van de gewone grijze roodstaart papegaai en er ook na D.N.A. onderzoek geen opmerkelijke verschillen aan het licht zijn gekomen ten opzichte van de gewone grijze is het niet aannemelijk dat we met een ondersoort te doen
hebben.
Om echter de twee populaties te beschermen zijn ze als met uitsterven bedreigde diersoort aangeduid en op lijst 1 geplaatst van bedreigde diersoorten, doch in de handel zijn zij uiterlijk niet te herkennen en zijn zij gelijk aan de gewone grijze roodstaart papegaai.

 

 

 

Verzorging

 

Het verzorgen van een papegaai is eigenlijk een eenvoudige taak die door een ieder met gemak kan worden uitgevoerd als je altijd maar blijft denken dat je met een wild dier te maken hebt waarvan de ouders in de meeste gevallen nog in Afrika of Zuid Amerika hebben rondgevlogen en voor zich zelf hebben moeten zorgen.
De natuur heeft echter een zeer groot vermogen om zich zelf te reinigen, dit houd in dat gemorst voer altijd door anderen wordt gegeten dat uitwerpselen snel door schimmels en bacteriën worden opgeruimd en kadavers nooit langer dan enkele dagen kadaver zijn voordat ze
door de natuur zelf zijn opgeruimd.
Probeer dit niet thuis. Hiermee wil ik zeggen dat hygiëne de basis is voor een goede verzorging van huisdieren en in dit geval van papegaaien.
Maar ook papegaaien leven in een bacterieel milieu waartegen ze zichzelf al op zeer jeugdige leeftijd hebben leren beschermen door een immuun systeem te ontwikkelen tegen omgeving bacteriën die altijd in de buurt zijn of dat ze nu aan uw handen zitten of door een voortsnellende stofzuiger in uw huis door de lucht worden geblazen de papegaai kan hier goed mee om gaan, als er echter veel schimmels
in de ruimte waar de vogel zich bevind aanwezig zijn en de stofzuiger gaat aan dan inhaleert de vogel deze schimmels en die kunnen veel schade aanrichten omdat ze het lichaam niet verlaten maar op plaatsen zoals luchtzakken zich kunnen nestelen en vermeerderen.
Meestal is een papegaai die na enige inspanning zit te hijgen als een postpaard te vet of longen en luchtzakken zitten vol met schimmels.

Een te vette papegaai moet op dieet en als er schimmels in het spel zijn moet u direct nar de dierenarts.
Om nu er voor te zorgen dat uw papegaai zich zijn hele leven lang tegen de meeste bacteriën kan beschermen moeten deze niet uit zijn omgeving worden verwijdert door middelen die alle bacteriën doden omdat dan het immuunsysteem van de vogel zijn functie kwijtraakt doordat er geen antistoffen behoeven te worden aangemaakt en dat maakt de vogel op de lange termijn kwetsbaar.
Houd de boel goed schoon maar ruim nooit het laatste poepje op.
Het wassen van vogels is
altijd een vraag waar 1000 antwoorden op zijn omdat er geen twee vogels gelijk zijn in wat ze willen maar vooral wat ze niet willen.
Over het algemeen is het goed dat papegaaien twee maal per week een bad nemen,dit is goed voor hun bevedering en voor hun huid en het zet aan tot poetsen waar papegaaien een groot deel van de dag mee bezig zijn, in een volière is het mogelijk grote schalen te plaatsen om te baden maar in de huiskamer is dat vaak een probleem omdat de kooi te klein is, hier zien we dan ook
vaak dat de vogel zich in de drinkbak wil wassen en er een natte kliederboel van maakt.
Een alternatief is een plantenspuit maar hier zijn niet alle vogels van gediend omdat de schrikreactie van het water vaak als vervelend wordt ervaren.
Een betere oplossing is vaak de douche, hier hebben de meeste vogels minder moeite omdat het een imitatie is van regen en het schrikeffect er niet is.
Zorg er altijd voor dat als uw vogel nat is geweest er voldoende tijd is om op te drogen zodat hij niet nat gaat slapen want dan kan hij zich niet
warm houden en wordt snel ziek.
Zorg er in ieder geval voor dat u altijd een telefoonnummer bij de hand heeft van minstens twee dierenartsen die 7 dagen per week bereikbaar zijn voor eventuele problemen want als een papegaai laat zien dat er iets niet in orde is dan is hij meestal al langer ziek maar probeert dat te verbergen omdat een teken van zwakte in de natuur altijd betekend dat je een prooi bent.
Het is verstandig uw papegaai twee maal per dag te voeren met hoeveelheden die opgegeten worden, dus niet de bak vol en we zien wel als
die leeg is want dan zullen papegaaien net reageren als kinderen, het lekkere wordt eruit gegeten en de rest wordt gemorst en juist het gemorste deel is het beste deel dus zullen er op de lange termijn tekorten optreden die de vogel lusteloos bijterig maken en er voor zorgen dat hij slecht in de veren komt te zitten.
Om te zien of uw vogel redelijk gezond is kunt u er op letten of de vogel zijn vleugelpennen symmetrisch verliest tijdens de rui,is dit het geval dan voelt hij zich over het algemeen goed.
Is dit niet het geval
dan zou u de voeding en wijze van voeren eens onder de loep moeten nemen en er eventueel wijzigingen in aan moeten brengen.
Iedere dag vers water is een must en iedere dag de waterbak schoonmaken hoort daarbij, de vettige substantie die er in een dag aan de binnenkant van de waterbak bevind zijn bacteriën deze zijn niet schadelijk maar wel vies.
De kooi schoonmaken hangt van de grootte van de kooi af en van hoeveel vogels er in zitten een enkele vogel in een normale kooi mag één keer per week worden schoongemaakt en als het heel warm is
twee keer.
Het mag altijd iedere dag maar dat hangt van uzelf af.