Welkom op de vogelsite van

Conny en Ruud

Swiftparkiet

Herkomst:

Het land van herkomst is Australië. Het natuurlijke leefgebied van deze vogels is zeer verschillend en uitgebreid. Zo kunnen we ze aantreffen in bossen, open bosgebied en plantages. Maar ook in parken en tuinen en zelfs in bomen langs de straten komen ze voor. Hun voedsel bestaat uit allerlei zachte zaden, insecten en hun larven maar ook uit nectar en vruchten. Er word wel eens gezegd dat ze een tussenvorm of overgangsvorm zijn tussen de zaadetende parkieten en de lori's. Toch zijn ze het nauwst verwant aan de Rosella’s. In de vrije natuur komen ze doorgaans voor in grote groepen en lijden ze een nomadisch bestaan. Broeden doe ze, zoals alle parkieten, in holen waarbij nesten zijn gevonden op hoogtes tot 20 meter. Er zijn echter ook nesten gevonden onder daken van gebouwen. Hun legsel bestaat doorgaans uit 4 tot 6 witte eitjes. Hoewel iedereen weet dat het een Australische soort is, weten slechts weinigen dat het een trekvogel is. Overwinteren doen ze in het zuidelijke deel van Australië, talrijk in Victoria en verder naar het noorden worden ze minder vaak waargenomen maar toch zijn er berichten dat ze tot voorbij Brisbane gezien zijn (ruim 3000 km naar het noorden). Broeden doen ze op Tasmanië vaak met meerdere paren in de nabijheid. Het broedseizoen is van september tot december, onze winter is daar zomer. In maart trekken de vogels over de zeestraat (Bass Str.) naar Australië. Een oversteek die ze zonder moeite aankunnen. Door hun slanke lichaamsbouw en lange vleugels kunnen ze een hoge snelheid bereiken. Ze doen hun naam dan ook zeker eer aan. Letterlijk vertaalt betekend swift, snel. Probeer maar eens een Swiftparkiet uit een grote volière te vangen.

Ik ben van mening dat Swiften een volière nodig hebben van minstens 3 meter lang om nog enigszins van hun vliegcapaciteit gebruik te kunnen maken. Het zijn zeer sociale vogels die niet agressief van aard zijn. In gevangenschap wordt meerdere keren gebroed met twee poppen en één man. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar heb hierover gehoord. Op dit moment heb ik een paartje in de volière en wil eens kijken of dat goed gaat. De vogels hebben bij mij de mogelijkheid om binnen te overnachten. De Swiften hebben dit nog nooit gedaan en hebben daardoor al meerdere koude nachten buiten doorgebracht. Altijd zonder probleem. Ik heb hun nestblok laten hangen en de Swiften maken daar in de winter dankbaar gebruik van. Een voordeel hiervan is dat de vogels in het voorjaar sneller tot leggen overgaan. De broedtijd bedraagt 21 dagen. De pop wordt bij het broeden vaak vergezeld van de man. Ze hebben een voorkeur voor diepe nestkasten (30 cm). Zelf gebruik ik diagonale kasten van 35 cm hoogte. Op de bodem leg ik een hand vol houdkrullen, dezelfde als voor de caviakooi. Bij een juiste voeding zijn er geen problemen met het groot brengen van de jongen.

Voeding:

Omdat ik verschillende soorten vogels in dezelfde volière heb, is het voedselaanbod zeer uitgebreid. Ik zal een opsomming geven van wat ik zoal voer:
Universeelvoer
Zaadmengsel (grasparkietenzaad, onkruidzaad, kanariezaad, saffloerpitten, kleine
zonnebloempitten, gebroken/gepelde haver klein beetje hennepzaad)
Fruit: appel, stukjes winterwortel, kiwi, druiven en banaan (regelmatig andijvie)
Dagelijks meelwormen
Dit alles staat dagelijks te beschikking en alles wordt door de Swiften gegeten. Als er jongen zijn is het lorivoer en het fruit veruit favoriet. Tevens zitten de vogels graag aan verse wilgen,- of fruitboom takken te knagen.
De vogels baden graag. Ik heb een sproei installatie boven in de volière
waarvan ze graag gebruik maken. Als ik deze heb aan geschakeld komen ze voor de dag en baden ze zich in de staal. Hierna word het verenkleed verzorgd. Baden in een schaal doen ze natuurlijk ook dus badwater mag zeker voor deze soort niet ontbreken.

Beschrijving:

Ik ga geen uitgebreide beschrijving geven van deze vogel. Alleen vermeld ik dat het een overwegend grasgroene parkiet is met een lengte van ongeveer 25 cm.