Welkom op de vogelsite van

Conny en Ruud

Cyanoramphus
Roodvoorhoofd Kakariki
(Cyanoramphus novaezelandiae)
D: Ziegensittich - GB: Red-fronted parrakeet

      Maten en gewichten
Lengte: 28 cm. – Gewichten: ongeveer 60 gram. – Ringmaat: 5,4 mm.

Omgeving en gedrag
Roodvoorhoofd Kakariki’s zijn op Nieuw-Zeeland zeldzaam geworden en ze zijn daar alleen nog in de grotere oppervlakten bos aan te treffen. Het grootste deel van de dag wordt doorgebracht met het zoeken naar voedsel in de boomtoppen of in de buitenste takken van struiken. Ze komen vaak naar de grond om zaden op te nemen. Ze zijn tam en laten zich dicht benaderen.

De Kakariki is een vrolijke vogel en zeer nieuwsgierig. Ze maken een leuk geluid (wij zeggen het zijn soms net geitjes), en zijn de hele dag actief.

De man en de pop zijn gelijk van kleur, ze zijn te onderscheiden doordat de man iets forser is dan de pop, en vandaar dat de snavel ook breder is dan bij de pop.
 

De Kakariki is een vogel waar (over het algemeen) vrij gemakkelijk mee te kweken is.

Het is een vogel die veel over de grond scharrelt en zich dan gedraagt als een kip: met zijn poten krabt hij over de grond om voedsel te vinden dit doet hij ook in zijn voerbak.
De grond schoonhouden bij een Kakariki lukt dus niet.

Doordat ze veel over de grond scharrelen zijn ze wel gevoelig voor wormbesmetting.Het is van belang dit soort regelmatig een wormkeur te geven.

De Kakariki is ook gek van baden, het is een leuk gezicht. Geef ze vaak schoon water en je zult zien dat hij zeer dankbaar is.

Het kweken:

Zoals gezegd is de Kakariki een makkelijke vogel om mee te kweken, daardoor heb je over het algemeen weinig onbevruchte eieren.
Kweek niet met te jonge vogels maar gun ze ook een jeugd, dit is bij een Kakariki al zo kort.
De eieren komen ongeveer na 20 dagen uit, de jongen worden de eerste tijd door de pop gevoerd en de man voert de pop buiten het blok of door het vlieggat tot het moment dat de pop weer een broedsel wil leggen, dan neemt de man het over.

De voeding:

De Kakariki is niet moeilijk als het om voer gaat.
Onze mening is geef ze niet te veel zonnepitten hier worden ze snel te vet van en dit heeft zijn weerslag in het bevruchten.
Ze houden ook van vers fruit (appel, wortel, katjang idoe ).