Welkom op de vogelsite van

Conny en Ruud

Bergparkiet (Polytelis anthopeplus)
D: Bergsittich - GB: Rock pebbler parrakeet

 

Maten en gewichten
Lengte: 40 cm – Gewichten: man 170 gram, op 175 gram – Ringmaat: 6 mm.

 

Verspreiding:
Zuidoost- en Zuidwest-Australië

Maten en Gewichten:
Ongeveer 37 tot 42 centimeter, met een gewicht voor de man van 170 gram

en voor de pop 175 gram

Kenmerken:
Mannetje: kop en nek olijfachtig geel, lichaam heldergeel, rug olijfkleurig geelgroen, staart blauwzwart, snavel rood. Vrouwtje: meer groenachtig van tint dan het mannetje, vooral aan kop, hals en borst. Staart van boven donkergroen, van onder zwart, roze gezoomd behalve de twee middelveren.
De jongen: Lijken zeer veel op de wijfjes. De eerste gele veren verschijnen bij de jonge mannetjes wanneer ze ongeveer zeven maanden oud zijn. Pas op de leeftijd van 15 tot 18 maanden zijn ze volkomen uitgekleurd.

Ringmaat:
6,5 mm. of 7 mm.

Broedblok:
Diameter 35 cm en 60 cm hoogte met een invlieggat van een doorsnee van 7 à 8 cm. Blok mag ook groter zijn.

Kweek:
Ongeveer 3 tot 6 eitjes en bebroedt ze gedurende ongeveer 21 dagen. Ze komt dan helemaal niet of erg weinig van het nest af; het mannetje voedert haar in die periode. Als de jongen zijn uitgekomen, worden ze door allebei gevoerd. Tijdens deze periode kunt u de vogels naast hun normale voeding ook meerdere keren per dag wat eivoer voorzetten, dat ze graag aan hun jongen voeren. De jongen vliegen uit op ongeveer 5 weken. De jongen zijn kweekrijp vanaf 2 jaar.

 

 Dit is een Bergparkieten jong van 1 week oud

 

Voedsel:
Een zaadmengsel voor grote parkieten. Graag lusten ze ook fruit en eivoer, gekiemde zaden en een kleine hoeveelheid insecten worden erg lekker gevonden. Uiteraard horen de vogels altijd naar behoefte maagkiezel en grit op te kunnen nemen. Af en toe een verse wilgentak of een onbespoten fruitboomtak doet hun knaagbehoefte goed.

Omgevingstemperatuur:
Bergparkieten zijn sterke vogels die in de winter geen verwarmd binnenverblijf nodig hebben. Een tocht-, vocht- en vorstvrij nachthok is echter wel noodzakelijk