Descendants of Adriaen Joosten FEIJTEL

Notes


Pieternella VAN DIJKE

Beroep: Dienstbode


273. Christoffelina Janna FEIJTEL

Geëmigreerd naar USA, samen met Adriaan en haar zoon Dingenus. Zij kwamen op 14 mei 1912 op Ellis Island aan met het m.s. Rijndam.
Vandaaruit gingen zij naar Marinus Bijl, een broer van Adriaan, die woonde aan de 60 Rine Court, Grand Rapids in Michigan De naam Bijl is inmiddels verbasterd tot Byle..
De naam Feijtel werd in Amerika gelijk omgeschreven in Feytel. In Amerika ( Social Security Death Index) zijn nog een aantal namen gevonden met de naam Feytel.
zoals: Charles Feytel 23-8-1916 - juni 1974.
Elizabeth Feytel 25-3-1897 - dec 1980 in Texas.
Jennie Feytel 2-9-1895 - juni 1974 Grand Rapids Michigan.
Joseph M Feytel 9-1-1900 -6-8-1988 Nocona Texas.
Mary Feytel 4-5-1881 - april 1982 Morris Plains, New York
Violet Z Feytel 29-5-1918 - 27-5-1994 Los Angeles.
Clement Feytel 13-9-1909 - 15-8-1996 Massachusetts L.A.
In het geboorte register van Baton Rouge, in de staat Louisiana, wordt melding gemaakt van een Eugenie Feytel, dochter van Joseph Feytel en Eugenie Malangoidit Savoye, geboren op 2 april 1848. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de naam "Feytel" eveneens een naam is die in Frankrijk, in de Ardéche voorkomt. Dus kan het zijn dat het hier Franse emigranten betreft.

Emigratie naar Amerika. Waarom verlieten Adriaan en Christoffelina het dorpje Poortvliet. Was het om religieuze of economische redenen? Na de Franse tijd heerste re veel armoede in Zeeland en door de oorlog met Belgie in de jaren dertig van de 19e eeuw werd die alleen maar erger. Daar kwam nog een cholera-epidimie en in 1846 brak de beruchte aardappelziekte uit. Deze zorgde er voor dat niet alleen veel Nederlanders naar Amerika vertrokken, maar ook veel Ieren, waarvan president John F. Kennedy een van de belangrijkste nazaten was. De Nederlandse landbouw was in een economische recessie terecht gekomen, die van 1870 tot zeker 1890 duurde. Tevens was er een gegronde reden angst te hebben dat de goedkope buitenlandse voedselprodukten voor een totale ramp op de markt zou zorgen. Hoewe, de website van de Nederlandse Ambassade in Washington oppert een andere intrigerende mogelijkheid: Het hoogste aantal Nederlandse emigranten dat naar Amerika ging, was gedurende het 2e gedeelte van de 19e eeuw, toen meer als 250.000 Nederlanders de oversteek waagden. De meeste van hen kwamen hier om economische redenen, verwachtten veel mogelijkheden en betere vooruitzichten. Kleinere groepen voornamelijk orthodoxe afgescheidene van de Nederlandse Hervormde Kerk besloten hun vaderland te verlaten en deze groepen werden de kern van de Nederlandse kolonies van Pella, Iowa en Holland in Michigan. Adriaan en Christoffelina vestigden zich in Grand Rapids, Michigan) Dus waarom vertrokken Adriaan en Christoffelina?
 
Hieronder een lijst van belastingbetalers in het jaar 1852, in het plaatsje  Zeeland in de staat Michigan USA
Achterhof, Baert, Bakker, Barendse, Beken, Bergsma, Berkompas, Boer, Boes, Bolt, Borgers, Borst, Bos, Bosch, Bouma, Bouman, Brinks, Broekman, Brouwer, Busquet, Coburn, Dam, Damstra, DeBruyn, DeFeyter, DeGroot, DeHoop, DeJonge, DeKlein, DeKoning, DeKruif, DePree, DePutter, DeVries, DeWinter, Demkes, DenHerder, Doleman, Doornheim, Dozeman, Duinkerke, Duiser, Dunnink, Dykstra, Ebels, Eding, Elenbaas, Elsma, Evertse, Ewing, Faber, Feytel, Freriks, Glerum, Grinwis, Groen, Haan, Ham, Heer, Heilman, Heskes, Heyboer, Hieftje, Hoeve, Hofman, Hovink, Huisinga, Hulst, Hunderman, Huyser, Jansen, Jenison, Jonkheer, Kaboord, Kamerlink, Kamferman, Kamps, Kaslander, Kats, Keppel, Kok, Koole, Krans, Kremers, Kroodsma, Kuypers, Laare (VandeLaare?), Lanning, Lubbers, Lucas, Marling, Mast, Meeuwsen, Meyering, Mulder, Naaye, Nyenhuis, Nykamp, Oostland, Oppeneer, OptHolt, Ossewaarde, Padding, Palingdood, Peister, Poppe, Reichel, Rosenraad, Schaaf, Schaddelee, Schepers, Schoute, Seinen, Semelink, Smeading, Smit, Smits, Snyder, Spitsberge, Sprick, Sprik, Starders, Steffens, Steger, Steketee, Stemeberg, Stokking, Stokman, Tanis, Tippe, Trimpe, Trompen, Uiterwijk, Ulberg, VanBraak, VanBree, VanEeuwen, VanEs, VanHaften, VanHaitsma, VanHees, VanHoorn, VanKooi (VanderKooi?), VanLoo, VanRaalte, VanRegenmorter, VanSpijker, VanVliet, VanWynen, VanZaege (VanZorgen?), VanZanten, VanZee, VanZoeren, VandeHulst, VandeLaare, VandeLuyster, VandenBerg, VandenBogard, VandenBos, VandenBosch, VandenHoek, VanderKolk, VanderMeer, VanderMeulen, VanderSchouw, VanderStad, VanderVeen, Veen, Vellinga, Volderman, Vork, Wabeke, Walker, Wayland, Wiersma, Westfield, Westratte, Wieverink, Wigger, Willemse, Wisekerk, Witvliet, Wyngarden, Yntema, Young, Ypma, Zagers, Zylstra
(1852 Taxpayers of Zeeland Township, Ottawa County, Michigan)


277. Jan FEIJTEL

Geëmigreerd naar USA. Arriveerde op 2-9-1923 met de m.s. Rijndam in Ellis Island.

Geëmigreerd naar USA. Arriveerde op 2-9-1923 met de m.s. Rijndam in Ellis Island.


Jacob VAN DIJKE

Beroep: Veldarbeider.


164. Marinus FEIJTEL

Heeft in 1888 in een strafinrichting gezeten.

Beknopte Geschiedenis van Oud-Vossemeer
De naam Vosmair? Vossemaer, Vosmar of Vossemeer, in verschillende spelling, duikt omstreeks 1410 in de historie op. Ermerins, een geschiedschrijver, veronderstelt dat de naam afgeleid is van "Vosvliet" een stroom die ten noorden van het dorp liep en reeds bekend was in 1071. De huidige polders vormden voor de indijking het "Vossemeer".
In het jaar 1410 gaf Willem, Palltsgraaf op de Rijn, hertog van Beieren, graaf van Henegouwen, van Holland en Zeeland, na een overeenkomst, aan een zestal mensen het recht voor een eerste bedijking van de schorren, ten noorden van Tholen tot een korenland In het jaar 1415 volgde de polder waarin het dorp is gebouwd. In de loop der eeuwen volgden diverse bedijkingen. De laatste inpoldering werd 5 oktober 1877 voltooid.
Voor overstromingen is Oud-Vossemeer in haar bestaan van ruim 5 ½ eeuw niet gespaard gebleven. Als eerste was er de St. Elizabethsvloed in 1421 en als laatste de watervloed op 12 maart 1906. De watersnoodramp van 1953 heeft Oud-Vossemeer ongemoeid gelaten "De kerk van Oud-Vossemeer, midden in het dorp gelegen, is tamelijk groot, dog heeft een gemeenen tooren van weinig aanzien, omringd van een genoegzame plaats om tot een kerkhof of begraafplaats te dienen. De kerk dateert uit 1516. Ruim 60 jaar daarvoor, n.l. in 1452, was er al een kapel gesticht die werd toegewijd aan de Heilige Johannes de Doper, de schutspatroon van Oud-Vossemeer. In 1516 moest de kapel gesloopt worden wegens zitplaatsen tekort. Het is ook goed mogelijk dat het een uitbreiding heeft betroffen, zekerheid hierover bestaat er niet.
Ervoor bestond de bakstenen kerk uit een 5 traveeën lang rechthoekvormig schip en een smaller 2 traveeën lang koor met een afsluiting gevormd door de 3 zijden van een zeshoek. De uitbreiding bestond uit de aanbouw van een vleugel (transept) aan de noord en de zuidzijde van het koor. Het was derhalve een kruiskerk geworden. Ook van de vergrootte of het nieuwe kerkgebouw bleef Johannes de Doper de schutspatroon 7 oktober 1576 werd het dorp Oud-Vossemeer door de soldaten van de Prins, in de as gelegd en de bevolking verstrooid. De kerk is daar evenmin ongeschonden uitgekomen. Waarschijnlijk is Oud-Vossemeer in 1578, hetzelfde jaar als de stad Tholen, naar de Reformatie overgegaan. De herbouwde kerk behield zijn vorm maar werd geschikt gemaakt voor de Gereformeerde eredienst.Op last van het Franse bestuur is er in het jaar 1798 door een kommissie van Protestanten en Rooms katholieken een overeenkomst opgesteld waarin het eigendomsrecht van de kerk werd geregeld. Door een evenredige betaling naar het zielental zijn toen de Rooms Katholieken uitgekocht en is de kerk overgegaan "in wettigen en altoos duurenden eigendom aan het Hervormd genootschap".
In het begin van deze eeuw 1913-1916 werd de kerk gerestaureerd. In de jaren tachtig volgde een tweede restauratie.


Willemijna Jacomina BIJL

Beroep: Particuliere


283. Catharina FEIJTEL

Beroep: Dienstbode.


Christiaan IJZELENBERG

Beroep: Fabrieksarbeider


287. Maria Catharina FEIJTEL

Beroep: Dienstbode


Krijn BROUWER

Beroep: Boerenknecht.


165. Willem FEIJTEL

Willem Feijtel
Successiememorie overledene op maandag 8 augustus 1921 Zuidzande
Kantoor (office) : Oostburg
Nummer (number) : 5/2280
Willem Feijtel
Overleden te (died in) : Zuidzande
Overleden op (died on) : 8 aug. 1921
Inventarisnummer (inventory number) : 935
Filmcassettenummer (number of filmbox) : 164


Maria Lena DE JAGER

Beroep: Dienstbode


178. Cornelis Abraham FEIJTEL

Beroep: Veldarbeider.


Maatje Elizabeth DAKE

Beroep: Veldarbeidster


180. Marinus FEIJTEL

Marinus Feijtel
Successiememorie overledene op dinsdag 18 januari 1921 Sint Annaland
Kantoor (office) : Tholen
Nummer (number) : 3/5770
Marinus Feijtel
Overleden te (died in) : Sint Annaland
Overleden op (died on) : 18 jan. 1921
Inventarisnummer (inventory number) : 954
Filmcassettenummer (number of filmbox) : 170

Beroep: Veldarbeider


Cornelia Jacomina KURVINK

Beroep: Dienstbode


194. Johannis Cornelis FEIJTEL

Beroep: Boerenknecht