Descendants of Adriaen Joosten FEIJTEL

Notes


Grietje SCHREI

Achternaam kan ook zijn: Schai. Geboren te Heuvenig (?) in Keulsland.


6. Joost Adriaansz FEIJTEL

Doopgetuigen: Joost Monsieur; Lijsbeth Pieters.
Het dorp Scherpenisse is een van de oudste dorpen van het eiland Tholen. Het ligt tussen Poortvliet en st-Maartensdijk in. De ligging is centraal maar, het dorp heeft weinig industrie. De ±50 mtr hoge watertoren is een typisch kenmerk van het dorp. Deze watertoren is dan ook van heinde en ver te zien. De watertoren wordt al jaren niet meer gebruikt, nu wordt het sinds kort door particulieren bewoond. Scherpenisse vormde tot 1971 een zelfstandige gemeente, daarna werd het één gemeente Tholen.
Vroeger had Scherpenisse een haven en vanzelfsprekend was het daar altijd bedrijvig. Wagens reden af en aan en schepen werden daar geladen en gelost. Maar sinds de watersnoodramp van 1953 kwam meer dan de helft van het eiland onder water te staan. En na 1953 heeft men de havens van Scherpenisse en st-Maartensdijk afgedamd en gesloten. Ook werden de waterschappen samengevoegd tot het waterschap Tholen. (thans onderdeel van het waterschap Zeeuwse Eilanden) Ook kwam er een ruilverkaveling tot stand. Door dat de haven van Scherpenisse verdwenen is, is er een stuk gezelligheid weggenomen.
Niet alleen Scherpenisse had een wapen maar ook Westkerke, een gehucht dat ongeveer twee kilometer van Scherpenisse ligt. Westkerke heeft ook nog een vliedberg die nu nog te bezichtigen is. Er moet vroeger in Westkerke een Katholieke Kerk gestaan hebben voor meer gegeven zie pagina van Westkerke.
Het wapen van Scherpenisse bestaat uit een zilveren schild met een farce van lazuur(blauw). Het schild is gedekt door Een kroon in goud, van binnen rood gevoerd en bevattende vijftien parels. Het wapen van Westkerke bestond uit een schild van goud met, van de rechterzijde invallend, vier en een halve geer van sabel(zwart). Bij bovengenoemde wapens behoren de wapenbrieven afgegeven door de Hoge Raad van Adel, resp. Gedateerd 20 februari 1816 en 31 juli 1817. De Hoge Raad van Adel werd ingesteld door de soevereine vorst (de titel van Koning was hem nog niet gegeven) bij besluit van 24 juni 1814 no.10 en belast met de ordening van de heraldiek en gemeentewapens. Met ingang van 1 januari 1816 is Scherpenisse met Westkerke tot één gemeente verenigd en wel bij koninklijk Besluit van 24 november 1815. Dit was dus een vroegere data dan de datum voorkomende op de wapenbrieven.


10. Dina FEIJTEL

Aangenomen in 1766


Johan Jurgen Albregt KREITZ

In de huwelijksakte van zoon Marinus Greis, wordt de naam Johan Jerry Aalbrecht Greis genoemd.


11. Pieter FEIJTEL

Burgerij en oorlogvoering
Al vroeg zal de burgerij op het eiland Tholen bewapend zijn geweest. Het hebben van versterkte plaatsen, zoals Tholen en Sint-Maartensdijk, houdt natuurlijk in dat er ook een verdediging was die in tijden van oorlog wacht liep. Ook moest de burgerij de heer in tijden van oorlog bijstaan. Zo blijkt uit het privilege van stadsrecht van Jan van Bloys uit 1366 dat wanneer de heer van Tholen in Zeeland ten strijde trok, de stad een kogge bemand met 31 koppen moest leveren. Dit wordt in 1400 nog eens bevestigd door Albrecht van Beieren. Ook de bewoners van Poortvliet kenden een dergelijke verplichting. In 1462 beloofde Philips van Bourgondië de ingezetenen van Poortvliet de heerlijkheid nimmer van de grafelijkheid te vervreemden omdat zij vanouds de graven van Holland hadden gediend als portiers en lijfwachten wanneer zij te velde lagen. Toen het riddertijdperk voorbij was en de burgerij meer zeggenschap kreeg, moesten zij voor de verdediging van hun gebied zorgen. Vanaf de 14e eeuw kregen zij vergunning zich als gilden, dus een soort vereniging, met een beschermende functie te organiseren. Het eerst ontstonden deze SCHUTTERSGILDEN in steden. Naar hun wapen onderscheiden ontstonden handboog- en kruisbooggilden die naar hun beschermheilige respectievelijk St.-Sebastiaan en St.-Jorisgilden werden genoemd. Na de uitvinding van het buskruit ontstonden kloveniers- of bussegilden. In de late Middeleeuwen ontstonden de plattelandsschutterijen. Van deze gilden op Tholen is maar weinig bekend. In de stadsrekening van 1472/73 is sprake van de gezamenlijke gilden die de 'spekhaelders' op het kerkhof hadden omsingeld. Deze landlopers hadden zich op de gewijde grond aan de stedelijke macht omtrokken. Of er bij deze gezamenlijke gilden ook een schuttersgilde betrokken was, is niet vermeld. Het kan zijn dat toen de gilden, zoals dat van de bakkers, timmerlieden en schippers met de bescherming van de plaats waren belast. Het oudste schippersgilde, die van de Edele Cruysboog met St-Joris als patroon, zal in de 16e eeuw zijn opgericht. De datum op de stichtingsakte is echter niet compleet. Deze begint met 1500 doch is verder niet afgemaakt. Terwijl ook niet duidelijk uit de oorkonde blijkt of het gezelschap al bestond of dat het nieuw werd opgericht. Dit gilde telde 33 schutters die ieder 2 stalen bogen moesten hebben. Het kloveniersgilde in de stand Tholen is in 1555 opgericht. Het Thoolse Schuttershof is op17e eeuwse prenten aangegeven. Deze lag ten noorden van de Doelweg.


12. Pieter FEIJTEL

Volgens Mormonendatabase gedoopt op 9 april 1741