Home Up

                newanimation1.gif (26402 bytes)Het Groene Cyberspace newanimation1.gif (26402 bytes)
Greenpeace Shell Nederland Noorwegen UK

 

      gp2.jpg (10778 bytes)

flagrule.gif (6950 bytes)

 

29l.gif (1598 bytes)

 

Baring witness

Ten eerste valt het op dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen GP-international en GP-NL. Elk land waar GP vertegenwoordigd is heeft een eigen website. Daarnaast is de meer uitgebreide website van GP-int. Verder geldt voor beide sites dat er een speciale staff is die zich enkel en alleen inzet voor de website van GP.


∑ GP-International

De achtergrond van de site van GP-int. wisselt van schelpen tot wolken tot water. Verder worden er vrijwel alleen groente tinten gebruikt. In ieder geval betreft het alleen "earth colors". Wat opvalt is dat er op de homepage al gelijk foto's staan van GP-medewerkers in actie.

De bovenste taakbalk is ingericht om het contact met 'de mensen' te houden. De 'kopjes ' betreffen join, search, information, help en inter@act.
De taakbalk aan de onderkant van de page is ingedeeld in verschillende categorieŽn. Deze betreffen climate, toxics, nuclear, oceans, genetic engeneering, ocean dumping, forests en olympics. Erg sprekend is het feit dat het vakje toxics grijs is opgevuld en het vakje oceans aqua blauw, ocean dumping een donkerder kleur blauw en het vakje forests groen.
Bij het aanklikken van de verschillende categorieŽn blijkt dat elke categorie een eigen lay out heeft.

vissprong.gif (9596 bytes)Het onderdeel ocean dumping leidt je naar een site waarvan de achtergrond blauw is en vrijwel alles in blauwe tinten is. De site heet Stop Ocean Dumping. De verschillende keuzemogelijkheden op deze site, oil installations, radioactive waste, hazerdous substances, worden aangegeven door middel van een plaatje met een verbodteken.
Oil installations is bijvoorbeeld aangegeven door middel van een zwart platform waar
zwarte rookpluimen uitkomen en er allemaal zwarte olie in de oceaan is rondom het platform.
Bij het aanklikken hiervan krijg je verschillende teksten, persberichten, maar ook videobeelden en foto's. De foto's zijn over het algemeen donker of zijn genomen wanneer er een GP-actie gaande is.
Op de site Stop Ocean Dumping krijg je een indeling in Political developments/ Brent Spar monitoring/ Solutions/ Decommission monitoring/ Press releases.
Wat opvalt is dat de twee sites die over de Brent Spar gaan als toevoegsel "monitoring" hebben. Hier tref je ook een link aan naar de Shell website die over the Brent Spar gaat.
Tevens is er een Q&A. Weliswaar zijn de vragen vanuit het GP standpunt geformuleerd. Het betreft overigens alleen tekst. Dit is raar vergeleken bij de rest van de sites van GP.

Het taalgebruik op de sites is erg eenvoudig. Alles wordt uitvoerig uitgelegd. GP-int. is volledig in het engels. De nationale sites van andere landen zijn in de officiŽle nationale talen. Landen zoals China hebben daarnaast ook een engelse variant.

Het accent ligt op de acties die GP voert. Verder is interactie ook belangrijk. Dit blijkt uit alles mogelijkheden om actief mee te doen met GP. Dus van de interactieve acties tot het benoemen van een nieuw schip van GP.

GP heeft als filosofie 'Baring Witness'. Zoveel mogelijk laten zien wat er zich afspeelt in de wereld op het gebied van natuur en milieu. Hierbij hoort het 'aware' maken van de burger door middel van foto's of live beelden of welke wijze dan ook voor handen. De foto's die getoond worden zijn dan ook niet altijd de meest mooie en vredige foto's.

∑ GP-Nederland

Greenpeace Nederland heeft een andere indeling dan de site GP-int. De site van GP-NL is veel rustiger qua kleur en plaatjes/foto's. De acties zijn eigenlijk tegelijkertijd de 'kopjes' dus de verschillende onderdelen. De bovenste taakbalk bestaat uit de onderdelen:
Klimaat & energie, Biodiversiteit, Giftige stoffen, Kid, Contact en Bio-steun-GP. De onderste taakbalk bestaat uit de onderdelen: Persberichten, Vacatures, Vrijwilligers, T-shirts & kaarten, Wat is GP en GP-int. Er is geen search-optie op deze site.

Duidelijk is dat GP-NL zelf een selectie maakt van de verschillende acties en van de informatie die er op de site gezet wordt. Bij het 'klikken' op sommige acties opent zich de GP-int. site. Ook hier is het taalgebruik erg simpel en wordt alle erg goed uitgelegd. De taal is Nederlands.

Na een telefonisch interview met dhr. Emile Poelman werkzaam op de afdeling website van GP-NL te Amsterdam, blijkt dat de website als aanvullend middel wordt gezien. Men beseft dat er nog steeds mensen zijn die niet aangesloten zijn op het WWW. De website wordt gezien als een snel, dynamisch, actueel, goedkoop, grensoverschrijdend en totaal (geluid, tekst en foto's/plaatjes/videobeelden) communicatiemiddel. De doelstelling is het informeren van de wereld en het attenderen op wat goed en wat slecht is. Dit blijkt ook wel uit de beelden die worden getoond en de zeer informatief geschreven teksten. De tactiek die gebruikt wordt door GP is het informeren van o.a. de burger zodat deze zelf het goede kan doen. GP helpt hierbij door achtergronden te vertellen van zowel issues als van de GP-acties, door beelden te tonen, door onderzoeken te doen en de rapporten ervan te plaatsen op het web, e.d.

 

 

Home ] Up ]

Send mail to C.M.M.Visser@kub.nl or sjacky@zeelandnet.nl  with questions or comments about this web site.
Copyright © 2000 BKA Atelier-3
Last modified: December 20th 2000