BACK ON THE AIR AGAIN

Toen ik in het voorjaar van 2008 beroepshalve mee ging doen aan het bibliotheekproject 23 Dingen wist ik niet dat ik vijf maanden later deze portal site in de lucht zou gooien.

De bedoeling van het project was om 23 nieuwe Web 2.0 toepassingen te onderzoeken en te becommentariëren. De opdracht van Ding 1: maak een weblog en geef daarin je commentaar op de overige 22 Dingen. En voordat ik het wist ging mijn oude bloggersbloed weer kriebelen.

Introducing: Q-Blog
Ik had jaren eerder al uitgebreid rondgezworven in Blog Land, in 2001 om precies te zijn. Eerst korte tijd wat uitgeprobeerd met Blogger, maar dat beviel toen voor geen meter. In september 2001 (een paar weken na 9/11) trok ik de stoute schoenen aan: ik rammelde met mijn beperkte kennis van Frontpage de tweede versie van Q-Blog in elkaar en mieterde het online.

Die site zag er eigenlijk niet uit (veel bewegende dingetjes, geluidjes enzo), maar wist ik veel wat er allemaal tot de mogelijkheden behoorde en wat nou precies de blog standard was? Daar kwam ik snel achter door heel wat andere webblogs te besnuffelen.

Stekker eruit
In mei 2002 kwam ik met een verbeterde Dreamweaverversie: Q-Blog 3, in augustus 2003 volgde Q-Blog 4 en per 1 januari 2004 trok ik de stekker eruit. De koek was op; na dik twee jaar vrijwel volcontinu bloggen had ik het helemaal gehad.

Maar toen kwam dus beroepshalve en min of meer out of the blue versie 5. In eerste instantie vooral een bieb blog, maar gaandeweg slopen er toch steeds persoonlijker off-topic commentaren in. En zo ontstond al snel het idee om na afloop van het bibliotheekproject in ieder geval verder te gaan met een basic weblog zonder toeters en/of bellen. En dat werd versie 6: Return of the Son of Q-Blog.

Digitale uitingen
Een andere opdracht van 23 Dingen was: onderzoek hoe photo sharing sites als Flickr werken. Voordat ik het wist had ik ook een fotoalbum met een paar honderd foto's online staan en beschikte ik dus over twee digitale uitingen van mezelf. Ik besloot die twee dingen vanaf een nieuwe, eigen homepage benaderbaar te maken.

Door weer veelvuldig te bloggen werd ik bovendien nieuwsgierig naar wat ik zoal in het verleden de lucht in had geslingerd. Gelukkig had ik nog een backup van Q-Blogs 2 t/m 4 en toen ik die steekproefgewijs doorlas, vond ik het best weer geinig om te zien waar ik me destijds allemaal druk over maakte. Gelukkig staan er ook nog meningen in die onveranderd zijn en herinneringen & gebeurtenissen die me nog steeds dierbaar zijn.

Terug in de tijd
Dus inmiddels zijn ook die oude Q-Blog versies weer online (versie 2 komt nog), helaas zonder publieksreacties en ongetwijfeld met veel dode links, hetgeen de vluchtigheid van Internet alleen maar illustreert. Meer voor mezelf, als een soort persoonlijk archief van mijn virtuele avonturen van de afgelopen jaren. Maar iedereen mag het lezen, ter leringh ende vermaeck.

Ziehier het verhaal achter Limited Productions, een gefragmenteerde verzameling persoonlijke Internet notities die wellicht in de loop der tijd nog uitgebreid zal worden.