Hercules

 Home

Lang geleden, toen goden en mensen nog samenleefden, was er een koningin die Alcmene heette. De koningin had twee zonen, een tweeling. De vader van de ene zoon, Iphicles, was haar echtgenoot Amphitryon. Maar de knapste en de sterkste van de twee, Hercules, was de zoon van Zeus, de koning van de goden en heerser over de berg Olympus. Alcmene was er zeker van dat niemand van haar geheim wist. Maar de godin Hera zag echter dat de jonge Hercules even sterk en knap werd als zijn vader. Ze werd verschrikkelijk jaloers en zweerde dat ze de jongen zou doden.

Op een avond, toen de jongens al op bed lagen, fluisterde Hera enkele toverwoorden. Plotseling klonk er buiten een sissend geluid. Door het licht van de maan zag Hera hoe twee enorme slangen de slaapkamer inkropen en in de wieg van de broers gleden. Door het plotselinge geluid werden de jongens wakker. Toen Iphicles de afschuwelijke slangen zag, schreeuwde hij van angst. "Help!" schreeuwde hij, al vechtende om te ontkomen aan de giftanden van de slangen. "Hercules, maak dat je wegkomt!". Maar Hercules pakte zonder angst de twee slangen bij hun nek en kneep hard. Alcmene, die Iphicles had horen schreeuwen, kwam de slaapkamer binnen. Ze was verbaasd dat ze Hercules luid lachend aantrof; de twee slangen lagen dood aan zijn voeten.

Toen hij opgroeide stond Hercules bekend om zijn kracht en moed. Hij kon met ieder wapen omgaan, en niemand kon hem in een gevecht verslaan, Maar Hera probeerde hem op allerlei manieren kwaad te doen en deed hem ten einde raad een afschuwelijk voorstel: "Koning Eurystheus heeft een goede slaaf nodig. Ga naar hem toe en voer de twaalf taken uit die hij je geeft." Hercules ging omdat hij daarmee hoopte Hera gunstig te stemmen.

De eerste taak van Hercule:                    DE NEMEÏSCHE LEEUW
De tweede taak van Hercules:                  DE HYDRA
De derde taak van Hercules:                    HET ERYMANTISCHE EVERZWIJN
De vierde taak van Hercules:                   DE STYMPHALISCHE VOGELS
De vijfde taak van Hercules:                    DE CERYNITISCHE HINDE
De zesde taak van Hercules:                    DE STALLEN VAN AUGIAS
De zevende taak van Hercules:                 DE STIER VAN KRETA
De achtste taak van Hercules:.                 DE MERRIES VAN DIOMEDES
De negende taak van Hercules:                DE GORDEL VAN HIPPOLYTE
De tiende taak van Hercules:                   HET VEE VAN GERYONEUS
De elfde taak van Hercules:                     DE GOUDEN APPELS DER HESPERIDEN
De twaalfde taak van Hercules:                CERBERUS

Hercules was verlost van de opgaven die Eurystheus hem had opgelegd. Hij reisde de wereld rond en deed veel goeds.
Op een dag ontmoete hij  Deianeira al spoedig werden Deianeira en Hercules op elkaar verliefd. Ze trouwde en Deianeira vergezelde hem op zijn reizen. Op een dag kwamen ze bij een brede rivier. Ze vroegen zich af hoe ze over konden steken toen ze begroet werden door de centaur Nessus. "Ik wil graag uw vrouw naar de overkant brengen," zei hij vriendelijk tegen Hercules. "U kunt achter ons aan zwemmen." Maar toen ze aan de overkant aangekomen waren, wilde Nessus Deianeira niet laten gaan, hoewel ze schreeuwde en vocht om los te komen. Woedend schoot Hercules een giftige pijl af en de centaur viel stervend op de grond. Toen hij stierf, fluisterde hij in het oor van Deianeira: "Vergeef me dat ik u bang heb gemaakt. Ik wil u iets geven om het goed te maken. Neem een beetje van mijn bloed en smeer het op de kleren van uw man. Als u dat doet zal hij u nooit verlaten." Deianeira was blij met de raad van de centaur.
Hercules en Deianeira keerden terug naar huis, waar ze lange tijd gelukkig waren. Toen begon Hercules terug te denken aan die mooie avonturen. Hij werd rusteloos en Deianeira was wanhopig. Toen herinnerde ze zich de raad van de centaur. Ze weefde een schitterende nieuwe tuniek voor Hercules en doopte de rand in het bloed van Nessus. Zodra Hercules de tuniek aantrok kreeg hij heftige pijnen en viel op de grond. Nessus had gelogen. Zijn bloed was besmet met de giftige pijl en Hercules was stervende. De pijn was zo heftig dat Hercules zichzelf in het vuur stortte. Gelukkig had Zeus gezien wat er gebeurd was en kon het niet verdragen dat zijn zoon zo moest lijden. Hij ging naar beneden en bracht Hercules naar de hemel.

Zeus bracht Hercules naar de berg Olympus waar hij tot in de eeuwigheid verbleef bij de goden. Na een tijd werd hij zelf een god

 

 

Achilles

Achilles was een van de dapperste Griekse helden en onkwetsbaar, althans bijna. Hij speelt de hoofdrol in de Trojaanse oorlog. Zijn ouders waren Peleus en Thetis. Peleus was een sterveling, maar wel de kleinzoon van Zeus. Thetis was een godin, de dochter van de zeegod Nereus. Van beide zijden had Achilles dus goddelijke voorouders, maar zelf was hij geen god. Als kind werd hij door zijn moeder ondergedompeld in het water van de onderwereldrivier de Styx om hem onsterfelijk te maken. Helaas bleef één plekje nog kwetsbaar, zijn achillespees, de plek waar ze hem had vastgehouden. Achilles werd opgevoed door de centaur Cheiron, die ook vele andere helden had onderwezen

 

Omdat zijn moeder door een voorspelling wist dat Achilles voorbestemd was om te sterven in de Trojaanse oorlog, hield ze hem aan het begin van de oorlog verborgen voor de andere Grieken. Maar uiteindelijk vonden ze hem en moest hij toch mee naar Troje. Daar aangekomen ondernam hij vele rooftochten en nam hij intensief deel aan de strijd.Hij doodde vele Trojaanse helden en was dan ook erg gevreesd bij de Trojanen

 

 

In het tiende en laatste jaar van de Trojaanse oorlog, staat het verhaal van de ruzie tussen Achilles en de Griekse leider Agamemnon om het meisje Briseïs. Uit woede op Agamemnon nam Achilles geen deel meer aan de strijd. Aanvankelijk had dat het gewenste effect: de Grieken leden zware verliezen en voelden duidelijk dat ze nietzonder Achilles konden.

Toen de Trojanen het Griekse kamp waren binnengedrongen en dreigden de schepen in brand te steken, vroeg Patroklos, Achilles' beste vriend, of hij de strijd in mocht gaan. Achilles stemde toe en gaf aan zijn vriend zijn beroemde wapenrusting. Het succes van de als Achilles vermomde Patroklos was groot. Hij sloeg de Trojanen terug, maar sneuvelde door de hand van de Trojaanse held Hektor. Achilles was daar  zeer bedroefd om en verweet het zichzelf.

Omdat de Trojanen de dode Patroklos de wapenrusting van Achilles hadden afgenomen, had hij zelf nu geen wapens meer. Op verzoek van zijn moeder Thetis maakte de goddelijke smid, Hephaistos, een prachtige nieuwe wapenrusting voor hem. Achilles stortte zich weer in de strijd en doodde de ene na de andere Trojaanse held. Uiteindelijk wist hij ook Hektor te doden. Uit wraak voor de dood van Patroklos bond Achilles Hektors lijk achter een strijdwagen en sleepte het rond het graf van zijn vriend. Pas toen de Trojaanse koning Priamos hem kwam smeken het lijk van Hektor terug te geven, hield hij daarmee op. Hierna werden de hevige gevechten weer voortgezet. Zoals voorspeld, maakte Achilles het einde van de oorlog niet meer mee. Hij werd gedood door Paris, die hem met de hulp van de god Apollo met een pijl wist te raken in zijn zwakke plek, zijn achillespees

 lesvoorbereiding die bij deze les hoort

 

09-12-2006