Nieuws ~ Verslag Openingsconcert

Openingsconcert een groot succes.

Het openingsconcert wat “Excelsior” ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan 9 februari j.l. presenteerde in de parochiekerk te Terhole, was een groot succes. De ruim dertig muzikanten onder leiding van Luc Goeman en 2e dirigent Bart Borgt brachten onder grote publieke belangstelling een feestelijk repertoire ten gehore. Verder traden ook de leerlingen uit de jeugdopleiding van Hans Knöpker voor het voetlicht.

In zijn openingswoord ging voorzitter R. Hartman in op het wel en wee van 100 jaar “Excelsior” en wethouder F. van Driessche roemde de muziekvereniging die ondanks het kleine aantal inwoners toch bestaansrecht heeft in Terhole. Hij bracht bovendien een instrument mee waarin een geldelijke bijdrage van de gemeente verborgen zat. Voorzitter C. de Vries van de KNFM afdeling Zeeland overhandigde de preses van “Excelsior”een gouden penning met bijbehorende oorkonde. De vries benadrukte in zijn toespraak dat gemeentelijke subsidies van levensbelang zijn voor de muziekgezelschappen.

Na de eerste nummers werd aandacht besteed aan de onthulling van het geconserveerde vaandel. Dit gebeurde door de heren Johan Nicolaas en Gerard Sponselee. Het uit 1904 daterende vaandel werd tien jaar geleden voor het laatst tijdens de viering van het 90-jarig bestaan naar buiten gebracht, maar het verkeerde in een te slechte staat zodat recent besloten werd dit op te laten knappen, wat mede mogelijk was door een subsidie van het Prins Bernhard Fonds. Verder eveneens de presentatie van het boek: “Excelsior, je zou er een boek over kunnen schrijven” van de hand van Regina de Poorter-Sponselee. Het boek beschrijft 100 jaar “Excelsior”met zo’n veertig foto’s en vele anekdotes in beeld gebracht. De overhandiging van de eerste exemplaren vond plaats aan Louis en Riet de Theije, 2 kinderen van A. de Theije welke gedurende zijn lidmaatschap bij de fanfare allerlei anekdotes en verhalen omtrent “Excelsior”opschreef, en welke als basis dienden voor het boek. Ook wethouder van Driessche ontving uit handen van Rob Hartman een exemplaar.

Veel lof oogstte dirigent Luc Goeman met zijn trompetsolo tijdens het nummer “Come back to Sorrento en het door hem voor “Excelsior” gecomponeerde concertmars “Terholen Jubilee”.

“Excelcior” dat in het Latijn ‘steeds hoger’ betekent, feest verder in het weekend van 23 tot en met zondag 25 mei. De bevolking krijgt dan een feestavond aangeboden met een optreden van de volksmuziekgroep Ambras. Verder is er dan een receptie en staat Terhole in het teken van een tweedaags muziekfestival met deelname van regionale gezelschappen.