Bloemen verwelken,

schepen vergaan,

maar nog één dag zonder sigaret,

dat kan ik niet meer aan.

 

In tegenstelling tot bijna iedereen begin ik nooit op 1 januari met de goede voornemens voor het volgende jaar. Dat soort kuddegedrag geloof ik niet in. Of ik begin veel vroeger, of juist veel later. Nu ben ik dus later begonnen, het jaar 2002 was tenslotte al bijna voorbij. Welk voornemen bedoel ik dan? Nou simpel: op 5 december om 5 over 9 ben ik begonnen met .... , ahum .... ben ik .... gestopt met roken. Na 1 maand nicotinepleisters moet ik zeggen dat het eigenlijk best wel redelijk gaat, zeker voor iemand die bijna 24 jaar niet de deur uitging zonder een pakkie shag. Ik voel me wel geweldig onrustig en verder bij vlagen chagrijnig, sufferig, vals, lui, onverschillig, afstandelijk, hypernerveus, noem maar op.  Maar ze wilden zo graag dat ik stopte, en nu ik dan eindelijk gezwicht ben voor die druk, leren ze hier ook maar mee om te gaan. De ochtendpeuk bij de koffie en die op de fiets onderweg naar mijn werk zijn nu nog slechts dierbare herinneringen.

Nu ik ook aan beide kanten van de medaille heb geroken, het wel roken en het niet roken dus, zijn me ook een aantal dingen duidelijk geworden. Ten eerste, wel-rokers zijn absoluut toleranter dan niet-rokers. Is het immers niet zo dat de wel-roker het  grootste deel van zijn leven tevens niet-roker is? Maar zie je een niet-roker wel eens solidair zijn met de wel-roker, dat ze samen en gebroederlijk een peuk opsteken, of dat de niet-roker de wel-roker toestaat er eentje op te steken waar dat eigenlijk niet mag? I think not.  Ik weet het, ik ben nu zelf een anti-roker geworden, voor mijn omgeving bedoel ik dan. Ik kom dan niet met het lulverhaal dat het voor de meerokers (zoals ik dus ben geworden) ook schadelijk is voor de gezondheid, maar gewoon met de mededeling dat die sigaretten echt ongelofelijk stinken. Zover ben ik al wel, ik ruik helaas alles nu. De smaakzin is ook weer terug, een aantal dingen lust ik zelfs niet meer.

Het is me ook duidelijk geworden dat stoppen met roken gewoon duurder is dan in hetzelfde tempo blijven doorstomen. Een eenvoudig rekensommetje: twee pakjes shag à € 3,45 en 2 pakjes Mascotte vloei in de week= € 7,50 per week. Nicotinepleisters: € 35 voor 14 pleisters dus voor 2 weken. HÉ, ALS JE STOPT WORDT JE DUS MEER DAN DUBBEL GENAAID !!! Als ik volgende week klaar ben met die pleisters, dan had ik dus ook voor hetzelfde geld (letterlijk en figuurlijk) door kunnen inhaleren tot half februari. Maar mijn gezondheid is er mee gebaat, al zal ik daar tot 2004/2005 niks van merken, zo werd mij verteld door mensen die mij in deze marteling zijn voorgegaan. De ademnood op de mountainbike is inderdaad nog net zo hevig als toen ik nog rookte.

Ik heb af en toe nog ongelofelijk veel zin in een peuk. Zeker in gezelschap tijdens de feestdagen, het was bijna onmenselijk, zeg maar masochistisch ja. Maar als je me ooit nog ziet met een peuk in mijn bek, DIRECT SLAAN !! Dat werkt het beste. Een dagboek houd ik vanaf nu niet meer bij. Mocht ik weer met die akelige gewoonte beginnen, dan begint de gewoonte van het dagboekje ook weer. Op het ogenblik is er niks meer te vertellen dan dat het elke dag wat beter gaat, met soms een lichte terugval, maar nooit een ernstige.

 


Mr Blue Sky
by E.L.O. (Electric Light Orchestra)
from the album Out of the Blue

Sun is shining in the sky,
There ain't a cloud in sight
It's stopped rainin'
Everybody's in a play
And don't you know,
It's a beautiful new day.

Runnin' down the avenue
See how the street shines brightly
In the city
on the streets
Where once was pity,
Mr. Blue Sky is living here today.

Mr. Blue sky, please tell us why,
You had to hide away
For so long where did we go wrong.

Hey there Mr. Blue,
We're so pleased to be with you
Look around see what you do,
Everybody smiles at you

Hey you with the pretty face
Welcome to the human race
A celebration
Mr. Blue Sky's Up there waitin'
and today Is the day we've waited for

Mr. Blue you did it right
But here comes Mr. Night,
Creepin' over,
now his Hand is on your shoulder,
Never mind
I'll remember you this way