Konijnen

Een konijn is een leuk huisdier voor de wat oudere kinderen, maar toch worden er veel konijnen verkeerd gehouden en verzorgt omdat een konijn niet zal protesteren al het zich niet lekker voelt.

Aanschaf

Een konijn is een dier dat wel tien jaar kan leven en houd daar ook rekening mee als je het schattige bolletje wol mee naar huis neemt, je zal iedere week tien jaar lang het hokje van het diertje moeten uitmesten en ook tien jaar lang eten voor het dier moeten kopen dus weet zeker dat je het konijn zo lang kan en wil verzorgen!

Er bestaan vele rassen onder de konijnen die worden ingedeeld in grote rassen en kleine rassen, het verschil kan vele kilo's verschil uitmaken. Veel konijnen worden gekocht als dwergkonijn en groeien uit tot een vlaamse reus  dus als je een konijn gaat kopen let dan goed op of de vader en moeder in de buurt zijn. Let er ook op als je een konijn aanschaft dat het diertje niet ziek is, het konijn mag geen korstjes of kale plekken , geen natte neus of ogen  en geen diaree hebben. Kijk ook of het gebit van het konijntje goed is en of het diertje geen olifantstanden of scheefgegroeide tanden heeft.

Mannetje of vrouwtje?

Dat mannetjes liever zijn dan vrouwtjes is niet helemaal waar, er zijn natuurlijk hele lieve mannetjes maar ook net zoveel lieve vrouwtjes. Als je maar een konijn gaat houden maakt het dus niet zoveel uit of je een mannetje of een vrouwtje neemt, neem je twee konijnen neem dan altijd twee vrouwtjes, mannetjes gaan als ze geslachtsrijp zijn bijna altijd met elkaar vechten zelfs als het broertjes zijn. Om bij een jong konijn te kunnen zien wat een vrouwtje of een mannetje is heb je nogal wat ervaring nodig, zoek dus iemand die dat heeft als je twee konijntjes aanschaft. 

 

Huisvesting

Een konijn kan prima buiten gehouden worden als het hokje waar het dier in leeft maar tocht en vocht vrij is in de winter mag het niet te koud worden voor het konijn en in de zomer zeker niet te warm want daar heeft een konijn een hele erge hekel aan en kan er zelfs aan dood gaan. Zet een konijn dan ook nooit ineens van de kou buiten in een verwarmde huiskamer als het 's winters te kout word kan je het diertje het best verhuizen naar een onverwarmde schuur of bijkeuken. Je kan ook een konijn binnen houden, een konijn is makkelijk zindelijk te maken en kan dan los in de kamer lopen maar let dan wel goed op snoeren en kabels want als je konijn die vind kan hij ze binnen een korte tijd helemaal stuk knagen en daarbij een flinke schok krijgen. Let ook op giftige planten binnen en buiten het huis waar het konijn bij kan.

 

Hokken en kooien

Veel hokken en kooien die in de dierenwinkel te koop zijn, zijn te klein voor een konijn alleen als het konijn elke dag zijn pootjes mag strekken in een ren of in de kamer zijn deze hokjes voldoende. Het beste is om zelf een hok te bouwen naar de maat van het konijn als het hok buiten staat is het, het beste als er een ren aan het hok wast zit zodat het konijn zelf kan beslissen of hij buiten of binnen zit.

 

Spelen

Veel mensen weten het niet maar een konijn speelt heel erg graag geef je konijn dan ook iets om mee te spelen bijvoorbeeld een kartonnen doos, een balletje, een oude doek of een houten blokje waar hij lekker aan kan knagen. Ook hebben konijnen wel eens een gekke bui en rennen dan hun hele hokje door en maken daarbij enorme draaien en salto's.

< konijnen spelen graag met een balletje

 

Voeding

Een konijn is een echte herbivoor, dat betekend dat hij alleen plantaardig voedsel eet. Terwijl andere knaagdieren op zijn tijd wel eens een torretje of een regenworm lusten. In de dierenwinkel kan je veel soorten compleet konijnen voer kopen, sommige voeren zijn alleen geperste staafjes terwijl andere voeren gemengd zijn, het voordeel van geperste staafjes is dat een konijn alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft maar er zit wel heel weinig afwisseling in het voer, bij gemengd voer is er weer veel afwisseling maar laten de konijnen de belangrijke delen die ze niet zo lekker vinden liggen. Als konijnen weinig beweging hebben gaan ze soms uit verveling eten en worden ze te dik, konijnen die veel ruimte hebben eten minder en bewegen veel. Als je op een ander voer wilt overstappen moet dat heel geleidelijk gebeuren omdat konijnen daar heel gevoelig voor zijn en er niet tegen kunnen als het voer in een keer veranderd wordt. Geef naast het voer genoeg hooi en vers water, het hooi kan het beste in een ruif gegeven worden zodat het niet vuil wordt, het water kan het beste in een fles gegeven worden omdat een waterbakje snel vuil  en /of omgestoten wordt. Ook is het goed om het konijn regelmatig groenvoer te geven maar geef dit alleen aan volwassen konijnen en dan in kleine porties omdat konijnen snel last hebben van diaree.

Geschikt groenvoer voor konijnen is:

peentjes, andijvie, radijzenblad, boerenkool, appel, peer, herderstasje, paardebloemen, weegbree, kruiden (tijm, peterselie), dovenetel, en takjes met blaadjes eraan van fruitbomen en wilgen.

Rassen

Ik ga geen rassen beschrijven op deze site omdat je als je alle rassen zou willen beschrijven een heel boek nodig hebt.

< een kruising die wel wat weg heeft van een lotharinger

< een Nederlandse hangoor dwerg

 

Terug naar beginpagina