Hamsters

Hamster kunnen verdeeld worden in verschillende soorten namelijk: 

De Syrische hamster ook wel goudhamster genoemd is een stuk groter dan zijn soortgenoten de dwerghamsters.Ik zal over alle hamsters wat vertellen in de volgorde van het bovenstaande lijstje.

De Syrische hamster of goudhamster

Oorsprong

De Syrische hamster komt zoals de naam al zegt uit de woestijn in Syrië. Bijna alle Syrische hamsters die wij kennen stammen af van de dieren die professor I. Aharoni in 1930 heeft gevangen. Bijna alle hamsters kwamen in laboratoria over heel de wereld terecht en waren daar zeer bruikbare proefdieren omdat ze zich heel snel kunnen voortplanten. Via universiteiten kwamen er Syrische hamsters bij particulieren.  De eerste hamsterclub werd in Engeland in 1945 opgericht. Doordat de wildgevangen hamsters een gouden kleur hadden werden de hamsters eerst goudhamsters genoemd maar omdat er zoveel verschillende kleuren werden gefokt veranderde de naam in Syrische hamster naar het land waar ze vandaan kwamen.

Gedrag

Syrische hamsters zijn solitaire dieren, ze leven dus het grootste deel van hun leven alleen, de enige keren dat ze met meer leven is bij de paring en bij het grootbrengen van de jongen. Als je 2 Syrische hamsters bij elkaar zet zullen ze met elkaar vechten tot de dood erop volgt. (er zijn natuurlijk ook uitzonderingen) Syrische hamsters zijn nachtdieren en dus alleen in de avonduren en 's nachts wakker en ze kunnen nogal wat lawaai maken 's nachts dus het is niet echt een huisdier voor op de slaapkamer. Hamsters zijn genoemd naar het gedrag waarbij ze hun wangzakken vol proppen met voer en dat verhuizen naar hun schuilplaats, het hamsteren. Als de temperatuur in de kooi daalt tot minder dan 10°C en zo een tijd blijft zal de hamster in een winterslaap gaan, een winterslaap is niet bevordelijk voor de gezondheid van de hamster en kan dus beter vermeden worden. Het is al meer dan een keer gebeurd dat een hamster die in winterslaap was als dood werd aangezien (de hamster ademt maar heel oppervlakkig en voelt koud aan,ook de hartslag is bijna niet te voelen.) en levend werd begraven. Als je een hamster ervan verdenkt in winterslaap te zijn kan je het beste de kooi naast een verwarming zetten (niet te warm!) en wachten tot het diertje zelf wakker word.

Huisvesting

Voor hamsters zijn meerdere kooien te verkrijgen bij de dierenwinkel, er zijn kooien die uit een dichte bak bestaan en er zijn kooien met spijlen. Aan beide kooien zitten voor een nadelen, een spijlen kooi heeft een goede ventilatie en de hamster zal het leuk vinden om in de spijlen te klimmen maar door de spijlen valt heel veel troep buiten de kooi en hamsters vinden het ook meestal een leuke bezigheid om op de spijlen te knagen wat weer veel lawaai veroorzaakt. Bij de dichte bak kan er niks uit de kooi vallen en kan de hamster niet aan spijlen knagen maar de dichte bak heeft weinig ventilatie en de hamster kan niet klimmen. Hamsters houden ervan om overal in en op te kruipen dus vinden ze het leuk als je allemaal doosjes, bakjes, rolletjes en blokjes neer zet. Om te slapen heeft de hamster het liefst een donker hoekje bijvoorbeeld een kartonnen doosje of een hamster huisje uit de dierenwinkel. Als bodembedekking kan je het beste houtsnippers gebruiken let op voor kranten papier want drukinkt is giftig! Hamsters zijn van nature zindelijk en de urine en de uitwerpselen zullen dus in een aparte hoek van het verblijf worden gedeponeerd.

 

Voeding

Voor hamsters zijn er verschillende kant en klare voeders te koop in de dieren winkel, goed voedsel bevat weinig vette dingen zoals: zonnepitten en pindas en weinig geperst gras dit laatste vinden hamsters niet lekker en blijft lang liggen.Ook hamsters stellen het op prijs als je ze zo nu en dan wat groenvoer geeft zoals: appel, wortel en broccoli.Wat niet nootzakelijk is maar wat de hamsters wel lekker vinden is dierlijk eiwit in hun voedsel, dit kan je geven door honden- of katten brokjes of wat meelwormen. In de natuur eten hamsters ook zo nu en dan wel eens een torretje. Hamsters hebben net als andere knaagdieren behoefte om te knagen dus is het goed om je hamster een blokje hout of een knaagsteen (verkrijgbaar in de dierenwinkel) in de kooi te leggen. Een hamster moet altijd hooi tot zijn beschikking hebben.

 

Omgang

Een hamster pak je op door een kommetje te maken van je hand. Benader je hamster nooit van boven want dan kan je hamster schrikken en kan hij bijten, benader je hamster altijd op ooghoogte zodat hij je al ziet voor je hem pakt. Als je hamster bijt als je hem oppakt en hij moet toch zijn kooi uit kan je hem eruit halen door een klein doosje met iets lekkers erin in de kooi te zetten en te wachten tot de hamster in het doosje gaat. Syrische hamsters kunnen erg tam worden en zullen hun verzorger niet snel bijten als ze goed behandeld worden. Om je hamster tam te maken kan je het beste je hand in de kooi leggen met een beetje voer erop, de hamster zal nieuwsgierig komen kijken en zo gewend raken aan je geur. Maak bij je hamster nooit veel lawaai of plotselinge bewegingen want daar kan je hamster erg van schrikken.

 

Verzorging

Hamsters houden zelf hun vachtje keurig schoon en daarom moet een hamster nooit gewassen worden, een langharige hamster kan wel af en toe geborsteld worden met een zachte tandenborstel. De kooi moet 1 keer in de week schoon gemaakt worden en een keer per maand helemaal schoon gemaakt worden (ook de speeltjes en het huisje in de kooi) met een sopje. Je zal het nest van je hamster regelmatig moeten controleren op bedorven voedsel omdat een hamster bijna al het voedsel dat hij kan vinden naar zijn nest zal brengen. De verdere verzorging is het controleren van de tanden en de nagels of deze niet te lang worden. Ook moet een hamster altijd vers drinkwater hebben.

 

Geslachtsonderscheid en voortplanting

Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is dat een mannetje meer ruimte heeft tussen de geslachtsopening en de anus, bij een vrouwtje is dit veel kleiner. Bij volwassen hamsters is het duidelijk te zien, de teelballen bij de man zijn duidelijk zichtbaar.

Een Syrische hamster is op de leeftijd van 4 tot 5 weken al vruchtbaar, al zijn ze dan nog lang niet toe aan het dragen en grootbrengen van een nest, je kan beter wachten tot ze een maand of 4 oud is. Zet nooit het mannetje bij het vrouwtje in de kooi maar altijd anders om of allebei in een onbekende ruimte. Als de dekking gelukt is zal het vrouwtje na ongeveer 16 dagen een nest van 4 tot 12  jongen krijgen, laat de moeder en de jongen zoveel mogenlijk met rust anders kan de moeder met haar kroost gaan slepen of ze zelfs opeten. Verschoon daarom alleen de toilethoek. Inspectie van het nest kan als de moeder eerst uit het verblijf is gehaald, raak de jongen nooit aan met je handen want dan kan de moeder ze verstoten. Na 2 weken zullen de jongen uit het nest gaan lopen en als ze 4 weken oud zijn kunnen ze weg bij de moeder en kunnen ze naar een apart verblijf, let hierbij wel op dat de vrouwtjes en mannetjes gescheiden worden.

 

Levensduur

Een Syrische hamster wordt 2 tot 3 jaar

 

De Russische, Robrovski, Chinese en de Campbelli dwerghamster

< een Russische dwerghamster

 

De dwerghamsters

De dwerghamsters zijn vrijwel het zelfde in omgang en verzorging als de Syrische hamster al zijn er een paar verschillen. Deze zal ik hier onder zetten.

lengtes van alle hamsters

Huisvesting

Deze is vergelijkbaar met de Syrische hamster maar er moet extra op gelet worden dan deze hamsters nogal wat kleiner zijn en zich dus door kleinere spijlen en gaatjes weten te wurmen. Een Chinese dwerghamster kan heel goed klimmen en daar moet dus ook extra rekening mee worden gehouden.

Gedrag

Alle dwerghamster (met uitzondering van de Chinese) vinden het fijn om met meer dieren in een groepje te leven, het is dan ook beter om deze dieren met meer dan 1 tegelijk aan te schaffen. De Chinese dwerghamster is een uitzondering en leeft net als de Syrische hamster alleen.

Levensduur

 

Terug naar beginpagina