Cavia's

Cavia's zijn de populairste knaagdieren om in huis te houden. Hun succes hebben ze te danken aan het feit dat ze bijna nooit bijten en overdag actief zijn, ook zijn ze wat makkelijker te hanteren dan een kleine hamster. In bijna elke dierenwinkel zal je dan wel wat cavia's aantreffen.

Oorsprong

Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar ze door de vroegere bewoners, de Inca's al als huisdier gehouden werden. De Inca's hielden de cavia's waarschijnlijk om op te eten, wat ze vandaag de dag nog steeds doen in Zuid-Amerika. Wanneer de cavia precies in Europa is gekomen is niet zeker maar in het begin van de 18e eeuw werden er ook hier cavia's gehouden. In Europa vonden ze het maar niks om de cavia's op te eten omdat de koe en het varken veel grotere voedsel bronnen waren. Eerst zaten cavia's vooral in laboratoria maar doordat de cavia zo'n lief karakter heeft werden ze al snel als huisdier gehouden.

Gedrag

Cavia's zijn echte groepsdieren, ze communiceren met elkaar door zachte geluidjes. Hoewel het groepsdieren zijn kunnen mannetjes elkaar niet verdragen en als je twee mannetjes houd zullen ze gaan vechten. Twee vrouwtjes bij elkaar gaat heel erg goed en als je maar een cavia houd moet die zeker genoeg aandacht van de verzorger krijgen anders voelt ie zich eenzaam. Als een cavia schrikt bijt hij niet maar blijft doodstil staan dat noemen ze "verstarren". Cavia's zijn erg schoon en likken zelf hun vachtje schoon.

Voedsel

Cavia's zijn herbivoren en eten dus plantaardig voedsel. Wat typerend is aan de cavia dat deze, net als de mens, zelf geen vitamine C aan kan maken, dus moet de cavia speciaal voer met vitamine C krijgen en/of elke dag verse groenten of fruit. Als groente of fruit kan je bijvoorbeeld gebruiken: appel, witlof, boerenkool, andijvie,aardbij, meloen en wortel. Als je kool geeft of sla moet je wel maar kleine hoeveelheden geven omdat de cavia anders diaree kan krijgen omdat ze een gevoelig spijsvertering kanaal hebben. Je kan compleet voer kopen in de dierenwinkel, geef geen gemengd knaagdierenvoer of konijnen voer want daar zitten te weinig voedingsstoffen in. Een cavia is een knaagdier en dat betekend dat zijn tanden zijn hele leven door groeien om te zorgen dat de tanden niet te lang worden kan je een knaagblokje of een stukje hout in de kooi leggen. Als de tanden toch te lang zijn gegroeid kan de dierenarts er wel een stukje vanaf knippen.

Omgang

Als jonge cavia's regelmatig worden opgepakt kunnen ze makkelijk tam worden, als ze echter niet in aanraking met mensen komen voor ze groot zijn worden ze niet meer zo makkelijk tam.Omdat een cavia in de natuur een prooi is voor roofvogels moet je een cavia altijd rustig en van voren benaderen, nooit van boven. Als je je  cavia vaak iets uit je hand voert zal hij vlug tam zijn. Houd een cavia altijd goed vast, als de cavia valt breekt hij snel iets.

Huisvesting 

Een cavia kan niet springen dus er is geen dak op de kooi nodig. Een kooi moet een oppervlakte hebben van 60 bij 40 centimeter maar het liefst groter. Geschikte kooien vind je in de dierenwinkel. De ideale temperatuur voor een cavia is tussen de 17 en 24 ºC dat betekend dat cavia's in de zomer buiten kunnen leven ze moeten dan wel een tocht vrij en droog hok hebben om in te kunnen schuilen, ook graven cavia's graag holen dus moet je opletten of ze niet onder de omheining door graven en ontsnappen. Als bodembedekking kan je het beste houtkrullen gebruiken, geen stro want dat absorbeert slecht en is nogal scherp. Zorg ervoor dat het etensbakje zwaar genoeg is zodat de cavia het niet om kan stoten. Water kan je het beste in een flesje geven dat buiten de kooi hangt.

Verzorging

Kortharige cavia's zijn makkelijk te verzorgen, de langhaar cavia's moeten elke dag geborsteld en gekamd worden. De nageltjes moet je regelmatig controleren of ze niet te lang worden, als ze te lang zijn kan je aan een ervaren knipper vragen of  die ze wil knippen of naar de dierenarts gaan om die ze te laten knippen. Ververs het water van de cavia iedere dag en geef iedere dag verse groenten of fruit. Hoe vaak je de kooi moet schoonmaken hangt af van de grootte van de kooi en de hoeveelheid cavia's die er in zitten, zorg dat de cavia nooit op nat strooisel zit.Ook is het slim het verblijf een keer in de maand te ontsmetten.

Levensduur

Hoe oud een cavia word hangt af van de verzorging en de gezondheid van het dier maar een gemiddelde cavia kan zes tot acht jaar worden. Als een cavia veel word ingezet bij de fokkerij worden ze vaak wat minder oud, een jaar of vijf.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is makkelijk te zien door de cavia op de rug te houden en zacht te drukken naast de geslachtsopening bij het mannetje wordt het geslachtsorgaan zo zichtbaar.

Voortplanting

Vrouwtjes(zeug) laten eens in de zestien dagen een dekking van het mannetje (beer) toe, ze makken dan andere geluidjes dan normaal en als je al wat langer een cavia hebt zal je deze geluidjes herkennen. Zet het zeugje altijd in het hok van de beer en niet andersom. De draagtijd is 65 tot 70 dagen. Als cavia's geboren worden wegen ze gemiddeld 90 gram en zijn ze al helemaal compleet ze kunnen zelfs al lopen. Na vijf tot zes weken kunnen de jongen weg bij hun moeder. Zorg wel dat jonge zeugjes en beertjes op tijd gescheiden worden zodat er geen zeugjes te vroeg gedekt kunnen worden. Een zeugje moet ongeveer acht tot negen maanden zijn voor ze gedekt wordt anders zijn ze nog niet volgroeid en kunnen ze nog niet voor de jongen zorgen.

Kleuren en vachtsoorten van de cavia

cavia's bestaan er in vele kleuren en met veel verschillende haarsoorten waarvan ik er een paar zal opschrijven maar ze niet allemaal zal uitleggen want daar heb je een heel boek voor nodig.

Korthaar cavia's

Deze cavia's zijn het bekendst en het makkelijkst te onderhouden door de gladde vacht die ze zelf heel goed schoon kunnen houden.

Kleuren

goud-agouti, grijs-agouti, zilver-agouti, cinnamon-agouti, zalm-agouti, zwart, chocolade, lilac, beige, rood, goud, buff, crème, wit met rode ogen en wit met donkere ogen 

Uitmonsteringen

brindle, schildpad, driekleur, hollander, schimmel, dalmatiner en rus.

Satijn beharing

Cavia's met satijnbeharing lijken veel op korthaar cavia's maar hebben een satijnachtige gloed over hun vacht.

Kleuren

rood, goud, crème, buff en wit ook zijn er agouti's met satijnbeharing.

Engels gekruind

Cavia's die engels gekruind zijn hebben een kruin op hun kop met dezelfde kleur als hun vacht, voor de rest lijken ze heel veel op gladhaar cavia's.

Kleuren

agouti-kleuren, zwart, rood, wit en crème. 

Amerikaans gekruind

Ook deze cavia's hebben een kruin op hun kop maar de kruin van Amerikaans gekruinde cavia's is wit.

kleuren

rood, zwart, goud en buff

Borstel cavia's

Deze soort cavia's hebben rozetten over hun hele lichaam, het fokken van deze haarsoort is niet eenvoudig omdat een cavia een bepaald aantal rozetten moet hebben en deze allemaal mooi rond moeten zijn.

Kleuren

Rood, zwart, wit, driekleur, bont, brindles, agouti, schimmel en schildpad.

Rex cavia's

Deze cavia's hebben kroeshaar, zelfs de snorharen zijn gekruld. Deze haarsoort is alleen terug te fokken als de ouders beide rex zijn.

Kleuren

Driekleur, zwart, wit en rood.

Langhaar of peruvian

Deze cavia's hebben, zoals de naam al zegt, lang haar. Dit betekend dat deze cavia's elke dag geborsteld moeten worden om geen klitten in het haar te krijgen.

Kleuren

Rood, zwart, wit, driekleur, bont en schildpad.

Shelties

Deze cavia's hebben net als e peruvian lang haar maar het haar op hun kop groeit naar achteren en niet naar voren zoals bij de peruvian.

Kleuren

Driekleur, zwart, rood, wit, zwartbont, roodbond en schildpadbond

Tesselaar

Door langharige cavia's en rex cavia's te fokken zijn de tesselaars gekomen, deze hebben een lange krullige vacht die ook vaak moet worden geborsteld om klitten te voorkomen.

Kleuren

Rood, wit, roodbont, rus, agouti en driekleur.

Merino

Deze cavia heeft krulhaar net als de tesselcavia en twee rozetten, het haar ligt op de manier van de langhaarcavia zonder haar over de kop.

Kleuren

Rood, zwart, crème, wit, bont en driekleur. 

Alpaca

Ook deze cavia heeft krullig haar zoals de tesselaar maar heeft op de kop een rozet.

Kleuren

Rood, wit, zwart en crème.

Coronet

Deze cavia heeft het haar van een sheltie maar heeft een rozet op de kop.

Kleuren

Rood, wit, zwart, crème, bont en driekleur.

 

Terug naar beginpagina