BEN MISILJE, kunstschilder

De inwoners van Zeeuws-Vlaanderen noemen het zelf ‘een landje apart’. Ze hebben gelijk, Zeeuws-Vlaanderen lijkt in niets op de rest van Nederland. Het zijn het unieke landschap, de duinen, de typische dorpjes, de Belgische inslag en de mentaliteit van de inwoners, die Zeeuws-Vlaanderen zo uniek maken. Het rustige dorpsleven en de zee blijken de inwoners tot creativiteit aan te zetten.

Ben Misilje is een geboren en getogen Kezantenaor. Vanaf zijn jeugd is Ben werkzaam geweest bij schildersbedrijf Tack. De vriendelijke reus behoort tot een van de sterkste families van Nederland. Foto's en een trofee herinneren aan een optreden in de tv show 'Toi Toi Toi' van Ted de Braak.

Ook bij de Vrijwillige Brandweer stond Ben zijn mannetje.

Zijn grote passie is echter het maken van olieverfschilderijen met als onderwerp De Zee en alles wat daar bij hoort.

Zijn vrouw Eef bracht haar jeugd door in Noord-Brabant. Ze ging werken in woonzorgcentrum Rozenoord in Sluis. Daar was ook Ben aan het werk. De vonk sloeg over en de rest is geschiedenis.

Bij een creatieve man hoort een creatieve vrouw. Eef breidde tientallen poppen, compleet met gezicht en kleertjes. Hun huis stond er vol mee. Een ingrijpende ziekte noopte haar het rustiger aan te doen.

Op school gaf meester Vermeulen al het advies aan Ben om verder te studeren in de beeldende kunst.

De nuchtere Kezantenaor koos een meer zekere toekomst. Hij werd huisschilder en begon op zijn 15de als leerling bij schildersbedrijf Tack. Ben deed zijn werk zo goed, dat Luc Tack, zijn werkgever, de schildersbond toestemming vroeg om een hoger loon te mogen uitbetalen! Een betere baas kun je niet hebben.

foto: Ben Misilje in hoger sferen.

De schilderijen van Ben vallen onder de noemer 'naïeve kunst'. De term 'naïeve kunst' verwijst niet naar een specifieke kunststroming of een bepaalde stijl maar is een verzamelnaam voor het omvangrijke en diverse oeuvre van een groot aantal kunstenaars verspreid over de hele wereld. Al deze kunstenaars hebben één ding gemeen: zij zijn geen professionele kunstenaars en behoren niet tot officiële kunstwereld. Naïeve kunstenaars hebben meestal geen kunstopleiding genoten en hun namen staan niet in de kunsthistorische overzichtsboeken.
Naïeve kunst komt wereldwijd voor maar valt buiten historische of stilistische categorieën. Bovendien maakt de kunstenaar geen chronologische ontwikkeling door in zijn werken. In tegenstelling tot de snelle opeenvolging van modes en stijlen binnen de kunsthistorie, is de kunst van de naïeve kunstenaar een constant en stabiel element in de beeldende kunst.
  Zoals voor bijna iedere kustbewoner is de zee een onuitputtelijke bron van inspiratie. Veel schilderijen maakt hij in één keer. Daardoor komt de sfeer die het schilderij moet uitbeelden, duidelijk tot uiting. Erg belangrijk daarbij is, dat het olieverfschilderij vanaf de lichtbron, dus van licht naar donker bekeken wordt. In een enkel geval is Ben een jaar en 3 kilo verf verder, voordat het beoogde resultaat bereikt is.

Regionale bekendheid heeft Ben gekregen met exposities in Cultureel Centrum Scharpoort in Knokke, bezoekerscentrum 't Zwin en met permanente exposities in Cadzand-Bad, zoals in De Schelde, Blue Corner en Cadzandria.

Ben Misilje heeft zijn atelier aan huis.

E-Mail