Depeche ModeHet begint allemaal in maart 1980 in Basildon, Essex. Andy Fletcher, Martin Gore en Vince Clarke maken muziek met  hun gitaren en synthesizer. Ze vormen de band Composition of Sound. Als Dave Gahan bij de band komt, noemen ze de  groep naar het Franse modeblad Dépêche Mode en gaan geheel op synthesizers over. In een Londense club ontmoeten ze Mute-labeleigenaar Daniel Miller die de groep contracteert. In februari 1981 verschijnt de eerste single van Depeche  Mode: Dreaming Of Me. New Life en Just Can’t Get Enough volgen en noteren respectievelijk een elfde en een achtste  plaats in de Engelse hitlijsten.

Tegen de tijd dat de LP Speak & Spell uitkomt is Depeche Mode dusdanig populair dat de plaat zonder moeite goud behaalt. Het grote succes is voor Vince Clarke reden om uit de groep te stappen. Samen met zijn oude schoolvriendin Alison Moyet vormt hij het duo Yazoo (en later nog The Assembly met Feargal Sharkey en Erasure met Andy Bell). Zijn taak als componist wordt overgenomen door Martin Gore. Alan Wilder komt bij Depeche Mode als vervanger van Vince.

Critici schrijven Depeche Mode ten dode op zonder Vince Clarke. Martin Gore schrijft de tweede Depeche Mode-elpee: A Broken Frame. Dit album bewijst het ongelijk van de critici. De doorbraak in Nederland komt er in 1984 met het vierde album Some Great Reward. Echter Nederland zal nooit echt warm lopen voor Depeche Mode. In de rest van Europa en in Amerika scoort Depeche Mode hit na hit. Sommige singles worden toch ook in Nederland nog een hitje. Denk aan People Are People (1984), Strangelove (1987) en Enjoy The Silence (1990).

Na met enige regelmaat een album te hebben uitgebracht, wordt het na het album Violator in 1990 drie jaar stil rond Depeche Mode. In 1993 komt het album Songs of Faith and Devotion uit, dat meteen op de eerste plaats binnenkomt in de Engelse en Amerikaanse hitlijsten. Echter in het begin van de jaren ’90 begint het binnen de groep wat te rommelen. Andy Fletcher geeft aan zich alleen nog maar met de zakelijke aspecten van de groep bezig te willen houden en in 1995 stapt Alan Wilder uit de groep. Ook met Dave Gahan gaat het niet goed. Zijn vrouw verlaat hem en Dave doet een zelfmoordpoging die hij gelukkig overleeft. Maar nog geen jaar later kruipt hij weer door het oog van de naald. Hij wordt met een heroïne-overdosis gevonden in zijn hotelkamer en wordt gereanimeerd.

Andy Fletcher keert weer terug in de groep en terwijl Dave afkickt werkt hij met Martin Gore aan het nieuwe album Ultra. Het drugsgebruik heeft de stembanden van Dave Gahan geen goed gedaan. Dave volgt hiervoor zanglessen. In het voorjaar van 1997 komt dan het album Ultra uit en rekent Depeche Mode af met de problemen waar ze mee te maken hebben gehad. In 2000 zijn Dave, Martin en Andy opnieuw de studio ingedoken en hebben ze in mei 2001 het album Exciter uitgebracht.


De laatste Cd die ik van Depeche Mode heb gekocht is "Exciter" met de nummers 'Dream On', 'Breathe' en 'I Feel Loved'. Deze laatste is nu, iets anders dan op de CD, als single uitgebracht en scoort niet slecht.

Ik heb Depeche Mode al enkele keren live mogen zien. Het meest indrukwekkende concert voor mij was tijdens een beachfestival in Zeebrugge (Belgie) als onderdeel van de "Songs Of Faith and Devotion|"-tour. Daar begon het concert net als de CD met onweer. Das niet zo moeilijk zul je denken maar precies op dat moment begon het echt te onweren. Een hele aparte sfeer hing er toen. Prachtig !

Nog een Depeche Mode fan. Surf naar Monique's website: http://groups.yahoo.com/group/dm_devotee/. Bedankt Monique.

Of bezoek de website www.depechemode.com eens.

Of ga naar de website:  http://www.depechemodemail.com Je kunt daar een
e-mail adres opvragen wat er uitziet als:  uw_naam@depechemode.com
Uiteraard alles op eigen risico.Op de site van Eddie Meulmeester vind U kreidler, gary numan, gary, numan, depeche mode, depeche, mode, bromfiets, john bos, brommer, miracles, maartens kreidler pagina, computer, tips en trucs, magellan, etrex, garmin, geocaching, geocachen, geocacher, gps, global, position, cache.