Het plaatsen van 5180 Wp zonnepanelen

Oostburg, Zeeland

27 maart 2010

Het begin is er!

 

Genoeg voor vandaag!


4 april 2010

De dag begon stralend, als snel betrok de lucht en begon het te regenen. Volgens de buienradar werd het tussen 13.00 en 16.00 droog! Dus snel het dak op! Om 14.30 kwam het even met bakken uit de lucht, maar dat mocht de pret niet drukken!


9 stuks Steca 500 en 1x Gridfit 250 LV, 'the spaghetti incident'

Normaal worden de Steca's onderling doorgelust, omdat ik de individuele vermogens van de omvormers wil kunnen meten moet iedere omvormer zijn eigen stekker krijgen. Het gevolg is wel dat de steca's getrapt naast elkaar geplaatst moeten worden. Op elke omvormer zijn 3 panelen van 185Wp aangesloten. Op de Gridfit is 1 paneel van 185Wp aangesloten. (NB de Gridfit hangt naast het kastje en is niet zichtbaar op de foto en de bekabeling verdient nog wat aandacht!)


Warmtepompberekeningen:

Nu het dak bijna vol ligt met zonnepanelen, wordt het wel heel aantrekkelijk om het overschot aan elektrische energie te gebruiken voor het verwarmen van de woning en het tapwater. Een eerste verkennende berekening is in ieder geval hoopgevend!

De blauwe lijn stelt de gemiddelde etmaaltemperatuur voor, gemeten in Westdorpe, het dichtstbijzijnde weerstation. Oostburg ligt dichter bij zee en zal iets mildere temperaturen kennen.

De rode lijn is het gemeten gasverbruik, gemiddeld tussen twee meetpunten.

De groene lijn is de berekende COP, op basis van de NIBE gegevens voor een lucht/water WP. In Excel is hier een functie voor gemaakt en zijn de gegevens geextrapoleerd. De COP is gemaximaliseerd op 4,4 (dit is een pessimistische inschatting)

De paarse lijn geeft de benodigde elektrische energie voor de warmtepomp in Kwh/dag.

Op jaarbasis is nu 1400 kWh elektriciteit nodig ipv 700m^3 aardgas. Incl capaciteitstarief kost de aardgas €600,-

1400kWh elektriciteit kost ongeveer €350.

grafiekje


Bijgewerkt op: 04/14/2010 21:14