BORGA DORSMACHINE

In de dertiger jaren van deze eeuw kwamen de grote loondorsmachines van bijv. Borga en Lanz in gebruik. De Borga dorsmachine is gebouwd door de machinefabriek ter Borg en Mensinga te Appingedam. Inmiddels zijn deze grote machines ook al uitgerangeerd en vervangen door maaidorsers .Gelukkig zijn er nog verschillende machines in Nederland door enthousiasten mensen van de sloop gered en in de oude luister zijn hersteld . foto hiernaast is genomen op een oogstdag in kamperland, deze machine en de carterpers is met veel liefde en geduld gereviseerd door loonbedrijf L.P. Brasser uit St.Laurens.

Tekeningen van de Borga zijn verkrijgbaar via het tekeningenarchief van De Modelbouwer,alleen heb ik de schaal verkleind naar 1:8.

De aandrijving van de verschillende poelies gebeurt door middel van riemen die van schuurlinnen zijn gemaakt.

Nadat alles goed functioneerde en alles goed was ingelopen werd de Borga weer compleet uit elkaar gehaald om alle onderdelen in de goede kleur te spuiten, hiernaast het resultaat.

Het frame is gemaakt uit stalen hoeklijn en staalplaat
het binnenwerk zoals schudders en zeven is gemaakt van hout. De lagering van de verschillende assen is voorzien bronzen bussen die in een alumium lagerblok zijn geperst.

Hier nog een details foto van hoe de zakken waarin het graan wordt opgevangen aan de dorsmachine zijn bevestigd.

Hierboven staat de dorsmachine met de carterpers in lijn opgesteld.

BORGA CARTERPERS

Achter de dorsmachine wordt meestal altijd een carterpers gekoppeld zodat het stro wat uit de dorsmachine komt gelijk in balen wordt geperst. Wat opvalt aan de carterpers is de paardenkop die het stro in elkaar perst.

De bouwtijd van de dorsmachine en carterpers is ongeveer vier jaar geweest.

Some details fotos van de carterpers