NLP NEI INTEGRA EE DSL REIKI EIK Voeding/Orthomoleculair Opvoeden NSR

VOEDING/ORTHOMOLECULAIR

Goede voeding is in de eerste plaats de basis van een goede gezondheid. Echter steeds meer mensen in de geïndustrialiseerde landen maken zich zorgen over de kwaliteit van het voedsel en de bedreiging van de natuur door vervuiling. Zij vragen zich af wat de gevolgen zijn van bijv. genetisch gemanipuleerde gewassen, voedseladditieven (geur- kleur- smaakstoffen en conserveringsmiddelen), pesticiden (waar gewassen mee besproeid worden)en andere milieubelastende stoffen.
De voeding is duidelijk in onbalans en voldoet niet meer!

Suiker en melk zijn o.a. gifstoffen voor het menselijk lichaam.
Op dit ogenblik komen er jaarlijks 65.000 mensen bij met suikerziekte.
En als je weet, dat het 15 tot 20 jaar duurt voordat de ziekte zich openbaart, ziet de toekomst er somber uit.
Wat melk betreft: In ons land, waar het meeste melk gedronken wordt, onder het mom van ‘Het is goed voor de botten’, blijkt dat wij in Nederland de meeste osteoporose-gevallen (botontkalking) hebben. Is melk dan goed voor elk?

De verhouding tussen goede vetten, koolhydraten en eiwitten zijn zoek, waardoor 40 % van de Nederlandse bevolking een duidelijk overgewicht heeft met alle problemen van dien. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden om aan te tonen, dat het ook wel wat gezonder mag.

De orthomoleculaire geneeskunde gaat er dan ook van uit, dat ervoor gezorgd moet worden, dat het lichaam (door voeding of door supplementen) stoffen toegediend krijgt, die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren op fysiek,mentaal en emotioneel niveau. Zo kan het lichaam, al dan niet in combinatie met anderen geneeswijzen, zich wapenen in de strijd tegen ernstige of minder ernstige ziekten.

Het is natuurlijk niet zo dat voedingssupplementen in de plaats van goede voeding genomen moet worden. Optimale voeding is ook gelegen in de manier waarop stoffen samenwerken en niet alleen in de inname ervan. We weten steeds beter hoe voedsel, vitaminen, mineralen en enzymen ziekten helpen voorkomen en/of genezen.

In onze huidige voeding zijn veel voedingsstoffen weggehaald, terwijl ons lichaam die hard nodig heeft. We moeten weer meer aardappels met spruiten eten i.p.v. van de hamburger en ijs e.d..

Met goede voeding en voedingssupplementen kunnen we o.a. ondersteunen tijdens ziekte, ziekten voorkomen en gezondheid optimaliseren.

Een holistische* benadering is van zeer groot belang:

Het lichaam in balans
Homeostase is net een weegschaal die in de juiste omstandigheden in evenwicht blijft. Lichaam en geest zullen zich aanpassen aan verandering, als ze maar krijgen wat ze nodighebben en niet te extreem worden belast.

Het lichaam uit balans
Net als de weegschaal, die constant zijn balans zoekt, kan homeostase uit balans raken. Onze vatbaarheid wordt groter, als behoeften niet bevredigd worden of uitdagingen te groot worden.

Hoe vergroten we ons vermogen ons aan te passen?
* Evenwichtige voeding
* Ontspanning
* Frisse lucht
* Voldoende beweging
* Evenwicht tussen rust en activiteit
* Optimisme
* Positieve relaties
* Kennis en toegang tot informatie

Wat ondermijnt onze weerstand?
* Isolatie en eenzaamheid
* Slechte voeding
* Stress
* Milieuvervuiling en toxinen
* Passiviteit en gebrek aan prikkels
* Weinig lichamelijke activiteit
* Te weinig rust
* Psychologische conflicten
* Pessimisme en vijandigheid

* Bij een ‘holistische’ benadering wordt niet alleen vanuit voeding (metabolisme) naar de mens gekeken, maar ook fysiek (lichamelijk), energetisch (energiestromen), vanuit de basis (constitutie) en vanuit het bewustzijn, waaronder het emotionele- en spirituele deel.

Homepage
Wie zijn wij?
Therapeutische technieken
Workshop
Lezingen/Informatie
Loungeroom VIPPP
Extra
Contact (E-mail)