Omhoog

Ligusterpijlstaart, Sphinx ligustri (Linnaeus, 1758)

 

Deze nachtvlinder heeft maar één generatie en vliegt van begin mei tot september. Hij vliegt in de avondschemering. De rupsen zitten gewoonlijk op Liguster (Sering) als waardplant en worden vooral vanaf augustus tot november waargenomen. De pop overwintert in de grond en dit soms twee keer.

 

Bij deze jonge rups ontbreekt het kleuren patroon.

 

Bijna volgroeide rups.

 

De bovenste foto's zijn gemaakt op 28 juli 2004 en de vlinders zijn gevonden in Axel. De onderste zijn van 26 augustus 2004 en de rupsen zijn ook afkomstig uit Axel en ze zaten op Sering als waardplant, maar verder opgekweekt met ligusterblad. Op 6 september, na negen dagen onder de grond verbleven te hebben, gaat de grootste rups verpoppen. De jonge rups van boven is bijna volgroeid, meet 80*12 mm. Samen met de reeds sterk gekrompen oudere rups, bijna verpopt……….

  

 

De volgende foto's: de gehele metamorfose naar pop in beeld gebracht.

 

In zo'n twintig minuten wordt de rupsenhuid uitgetrokken….

 

Pop na vier uur en meet nu 46*13 mm.

Ze zal heel langzaam donker roodbruin worden, de winter ingaan en soms wel eens een jaar overslaan eer er een vlinder uit tevoorschijn komt. De vlinder vliegt maar in één generatie.

Twee dagen voor de vlinder uit de pop komt: donker bruin/zwart en al zeer duidelijke structuren, er is een vlinder op komst.

 

Twee juni 2005 is het zover, negen maand na de verpopping, een vlinder van het mannelijk geslacht.

Pas uit de pop. De dubbele horizontale spiraal wordt de lange roltong.De brede antenne duidt op het mannelijk geslacht. Er zit ook nog een beschermend vlies op het oog dat na 12 uur is verdwenen.

Links: pas uit de pop. Rechts en onder: 12 uur later, de normale houding en kleur.

Klaar om het luchtruim te kiezen.

 

Hulst, 19-12-2005 Luciën Noens