Omhoog

Kleurenpracht in Ganoderma-land

 

Drie leden uit deze Ganoderma familie komen hier aan bod door middel van een uitgebreide foto reportage:

Gesteelde lakzwam, Ganoderma lucidum.
Harslakzwam, Ganoderma resinaceum.
Waslakzwam, Ganoderma pfeifferi.

Het begin van de Gesteelde lakzwam ziet er maar witjes uit. De start van de fotoserie begint op 28-08-2005. De paddenstoel fructificeerd op een levende Haagbeuk, Carpinus.

De grote donkere exemplaren zijn van voorbije jaren.

De foto's zijn genomen met telkens een week tussenruimte.

Het is nu 25 september 2005.

De paddenstoel is bijna volgroeid.

24 november 2005

15 december 2005.                       De buisjeslaag van een volgroeid exemplaar.

 

De Harslakzwam start geheel roomwit zoals geconcentreerde koffiemelk. Voor het prille begin was ik twee tot drie weken (schatting) te laat. Deze fotoserie begint op 23-07-2005. Het gras zit er doorgegroeid maar dit is maar schijn. Het gras is overmeesterd door de paddenstoel. Alles wat deze tegenkomt wordt ingesloten door de snelle groeiwijze en deze groeit aan de voet van een Zomereik, Quercus robur.

 

Standplaats:Vylainlaan te Heikant, gemeente Hulst.

Aan de ingang van de manege, een gevaarlijke standplaats. Drukke weg, schrikkende paarden.

Let op het omgekruld blad van de eerste foto (rechts), het is nog steeds zichtbaar.

Wat water en een kwastje doet wonderen. Schilderen met water!!!

Gedurende drie maanden is het groeiproces vastgelegd. De buurvrouw heeft het gazon steeds voorzichtig gemaaid. De overbuurvrouw heeft de kwajongens in de gaten gehouden. Op 31 oktober heeft een onverlaat deze schitterende paddenstoel laten verdwijnen.

Bovenop gezien lijkt het op één paddenstoel maar van opzij zijn het duidelijk twee vruchtlichamen. Het is wel een groot exemplaar, het grootste meet 43x31x19 cm. Samen gemeten 54x31x19 cm. Macroscopisch verschil met de Waslakzwam: Een gelijkvormige hoed. De Waslakzwam vormt meer schijnhoeden. Het hoedvlees is lichter van kleur en de buisjeslaag donkerder dan de Waslakzwam. Zie een detailfoto van de buisjes in het artikel over de Waslakzwam. Bij beide soorten ligt het smeltpunt van de waslaag (lucifer test) op circa 60 graden Celsius.

Verschillend aan voorgaande start deze Waslakzwam op het oude overjaarse vruchtlichaam. Deze fotoserie begint op 19-07-2005.

Foto rechts: het verschil in doorsnede. Midden links een stukje hoed van de Harslakzwam en daar onder dat van de Waslakzwam.

Ook gedurende drie maanden is deze Waslakzwam gevolgd. De groeiplaats is net als de Harslakzwam langs een drukke weg, aan de voet van een Prunus japonica, Japanse sierkers. Het is altijd spannend of deze paddenstoel er na een week nog staat…..

Deze is beduidend kleiner dan de Harslakzwam welke in Heikant stond. Maar aangezien deze meerjarig is en als er geen ongelukje mee gebeurd, dan kan deze ook groot worden. Net zoals de Gesteelde lakzwam en de Harslakzwam komt de mooie diepe kleur pas tevoorschijn wanneer je de hoed met water schoonmaakt. De bruine sporen en ander stof maken dat de hoed er minder fraai uitziet.

Op 24 december 2005 zit de paddenstoel nog steeds aan de boom. Hij ziet er nu onopvallend uit, zoals de kleur van de boom. Hij heeft als begeleider de Ganoderma lipsiense in wording…. Beide soorten zijn deze boom langzaam aan het verorberen ……!

 

Hulst, 24-12-2005 Luciën Noens