Omhoog

Doodshoofdvlinder ( Acherontia atropos)

 

Hallo, mag ik mij even voorstellen?

 

Mijn ouders komen uit Afrika en ik ben op de wereld gekomen te Hontenisse. In de buurt van de familie van Damme heb ik mijn dagen als rups prettig doorgebracht en na de metamorfose van rups naar pop en vlinder ben ik door de hond van de familie ontdekt. Oei oei, piep piep. Zoals jullie misschien wel weten (of niet, dan weet je het nu) kan ik brommen en piepgeluiden maken.  

 

 

Gelukkig heeft de hond mij niet gebeten en alleen maar besnuffeld. Ik ben geen lekker hapje want ik heb een eigenaardige bijengeur die het toelaat om af en toe eens een honingraat te bezoeken en de dekseltjes van de ‘honingpotjes’ open te breken. Ik had nog niet gevlogen toen ik werd ontdekt en op transport gezet in zuidelijke richting. Ik dacht nog zo, gratis en zonder enige moeite naar Afrika te reizen maar dat viel maar tegen. Ik ben eerst tijdelijk in Hulst terecht gekomen. Druk dat het daar was! Ik werd aan alle kanten bekeken en moest en zou op de foto in allerlei poses. Och ja, voor ik het vergeet. Ik ben door de 9 jarige Laura van Damme aan de Drogendijk te Walsoorden, gemeente Hulst in een pot gestopt op 13 sep. 2003.

Mijn naam staat bovenaan deze pagina en ik ben zeldzaam en ‘zeldzaam mooi’.

                 

….. bibberrrr en huiverrrr ….

Aanvankelijk was ik wel een beetje bang, maar er was geen levensbedreiging. Toch, door al dat gemanipuleer, werd ik het op een zeker ogenblik beu en heb ik lekker de handen van de regisseur met piepgeluiden makend ondergespoten met een okerkleurige vloeistof welke zeer slecht van zijn handen ging……..

Wat moet ik nu eigenlijk doen? Terug naar Afrika of hier blijven rondhangen op zoek naar een partner? Maar de vrouwtjes van mijn soort die hier geboren worden zijn steriel. De individuen die hier als pop overwinteren zullen bij vriesweer allen omkomen omdat ze geen antivries bij zich hebben…. Terug naar het noorden (Ossenisse - Walsoorden) is eigenlijk ook geen goeie optie met al die windmolens in het verschiet. Bij het ‘Carnica’ bijen kweekstation ben ik ook al niet welkom daar ik nogal eens mijten bij me heb…… Gelukkig is het nog goed vliegweer. Ik trek zuidwaarts en ik zie wel waar ik mij vestig. Gegroet…………

Hulst, 21 sep. 2003 Luciën Noens

 

Rups en pop van de Doodshoofdvlinder

Op 13 augustus 2004 is er een reeds behoorlijk uit de kluiten gewassen rups van deze nachtvlinder in een bloembak ontdekt bij de familie H. Calon aan de Slijkplaat in Hoofdplaat. Mogelijk zocht de rups een verpoppingplaats in de bloembakgrond want de rups van deze trekvlinder verpopt in de grond. Blijkbaar is hier in de buurt van de tuin dit voorjaar in mei of juni een vlinder langs geweest die voor dit nageslacht zorgde.

 

De zojuist verpopte rups (20.08.2004):

  

  

Deze gaat de bewaardoos in …..

 

Hulst, 20 augustus 2004 Luciën Noens

 

Twee maanden later . . .

Op 19 oktober 2004 hangt er aan een stokje in de ‘bewaardoos’ van bovenstaande pop een vlinder.

Een lege pop…

…. de vlinder.

Hulst, 21 oktober 2004

Luciën Noens